´Vlčice noci II: Zima´ aneb čarodějnice vlasy krásné má…

24.02.2014 15:43

Futura: Karlin Studios – Praha

19. 2. – 16. 3. 2014

 

Na vernisáži v nepříliš vzhledné budově Karlin Studios (ale člověk si zvykne časem, i když s obavami vzhlížíme ke staveništi vedle) )  se však setkáme vždy v přátelské atmosféře s velmi zajímavými výstavami, mezi něž patří i tato, s názvem  Vlčice noci II: Zima.

 

Nás nejvíce zaujala dívčí hlava s dlouhými přenádhernými vlasy… jež na nás obílená celá zírala a občas mrkla, aby dala najevo, že je živá…až moc…byla součástí Instalace, performance , akvarelu a akrylu na plátně  - vše to díla české umělkyně Anežky Hoškové - ´Analog witch´ (´Analogová čarodějnice´). Nevíme jako www.kulturaok-eu.cz, jestli tam ta hlava bude po celou dobu výstavy...asi spíše ne...

 

Předáme slovo kurátorce, a přečteme si pár poznámek o romantice

  • „Romantika ve městě má tendenci se proměňovat v trapný patos, zvlášť okolo importovaného svátku Sv. Valentina.
  • Plyšová srdíčka ve výlohách, uslintaní milenci v metru, růžové dorty v pekárně. Je jí příliš, a tak se v posledku vyprázdňuje do disneyovských kulis vykreslujících panorama Prahy, tak krásné, až to bolí.
  • Romantika za městem je zpravidla tak či onak zprostředkovaná.
  • Instagramová fotka na Facebooku, 72 kliků, 10 komentářů.
  • Vyprávění o útěku do jiné reality při dvojce červeného v sexy přítmí Bukowski baru na Žižkově.
  • Co by se stalo, kdybychom s ní, romantikou, se sebou zůstali sami, odolali touze sdílet?
  • Unesli bychom to? Byli bychom v rozpacích? Přepadl by nás cynismus? Báli bychom se? Představte si, že jste tu dnes úplně sami, bez sklenky vína v ruce a mobilu v kapse.
  • V této nanejvýš artificiální realitě, v lese z papíru a tahů štětce, vizuálně strukturovaných paprsků světla proudících z čočky projektoru, reprodukovaných zvuků tlukotu srdce, který si nějaký cizinec nahrával měsíc před výstavou, aby je odeslal přes oceán jako opožděný autoportrét. Poznáte, jestli se vám rozšíří zorničky?
  • Letos ani nebyla pořádná zima. Závěje sněhu, které by se v ulicích hned proměnily v břečku. Přijde ještě? Tolik námětů k diskusi o počasí.
  • Na romantice je fascinující, jak je prchavá. Jen co se jí člověk dotkne slovem, natož předmětem, už mizí. A přesto si neumíme zakázat po ní toužit, i když navenek považujeme za nutné relativizovat touhu úsměškem. Zvlášť ve městě. Ale v lese, kde nás nikdo nevidí... Nejtěžší je ustát to sám se sebou. (kurátorka Karina Pfeiffer Kottová)

Vystavují:  Andrés Ramírez Gaviria (CO/US), Anežka Hošková (CZ), Vladimír Houdek (CZ), Radim Labuda (CZ/SK), Tereza Příhodová (CZ), Markus Selg (DE), Lucia Sceranková (CZ/SK), Martin Tůma (CZ), Maja Wilchelm (PL)

 

Kurátorka: Karina Pfeiffer Kottová

 

186 00 Praha  8 – Karlín

Křižíkova 148/34

Máme otevřeno: středa –neděle: 12.00 – 18. 00 hodin

Vstup: volný

www.futuraproject.cz

 

Hodnocení:  100 %

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka

Pozn. autorky: Pokud jde o sv. Valentýna, to mi je fuk, více mi vadí (než výlohy s jepičí konzumní romantikou) ty neodstranitelné různé europarky, které parky nejsou, a nákupní galerie, které galeriemi nejsou...ani zbla.... a pokud jde o romantiku v lese, to už na nás číhá nebezpečí v mnoha podobách od klíšťat počínaje a zablouděním konče...romantiku si musíme utvářet sami ve své mysli...to je nejjednodušší...avšak mnohdy nesdělitelnější...