´Velký třesk´ na Malé scéně Divadla D21 aneb vložíme si růži do úst?!

12.03.2013 12:40

´Velký třesk´ na Malé scéně Divadla D21 aneb vložíme si růži do úst?!

Krejbich – Hlaváč – Ondra: Smrt zítřkům

 

„Zasílám tiskové materiály a upozornění na další z projektů v Divadle  D21. Jedná se o Velký třesk na Malé scéně, který se ponese v duchu "smrt  zítřkům" a tvořit budou hned tři umělci - Krejbich (malíř), Hlaváč  (hudebník, skladatel) a Ondra (režisér, dramatik) - tudíž se máte nač těšit. Jelikož Velký třesk má pouze premiéru (3. dubna) a dvě reprízy (8. a 15.  dubna), neváhejte proto zpozornit a také upozornit své čtenáře,  posluchače, diváky, příznivce a přívržence! Zároveň jste i vy srdečně  zváni, abyste se stali součástí a svědky tohoto ojedinělého autorského  počinu!“, tolik z mailu, který jsme dostali minulý týden od paní Jany Fleglové, která své divadlo neúnavně a s láskou propaguje. No, nevyhovme jí! A tak jen krátce, ale přece pár o slov o ´Velkém třesku´ na Malé scéně D21 jsme připravili….  

 

Obraz – Hudba – Hra

Na premiéře proměníme Malou scénu na tvůrčí křižovatku, kde se střetneme - malíř Krejbich, hudebník Hlaváč a divadelník Ondra.  Autorská inscenace, ve které  hudbu Davida Hlaváče nemilosrdně protneme s obrazy Dana Krejbicha a vytvoříme tak apokalyptický časoprostor pro legendární hereckou dvojici Stela Chmelová-Lukáš Šolc. Dvojici, která s každou utíkající minutou mládne, ošlehána větrnými tóny barev, fosforeskujícími chuchvalci oktáv a pohybujícími se hlasy palet. Nechme si zatajit dech a zhusit kůži, nechme si nalít čistého vína a do úst si nechme vložit růži! 

 

Proč  ´Velký třesk?´

´Velký třesk´ považujeme za dlouhodobý projekt Divadla D21 (jedna světová premiéra a maximálně dvě reprízy) prezentující původní tvorbu českých umělců.

Představujeme unikátně totiž  nejen autory divadelních her, prozaiky nebo básníky, ale také autory děl hudebních, výtvarných a zastupujících další umělecká odvětví. Za stěžejní považujeme hlavně fakt, že naším cílem není dělat „benefici“ či recitál jednotlivých osobností a už vůbec ne scénické čtení nebo jevištní skicu.

 

Autoři sami hrát budou

Jelikož při vzniku Velkého třesku úzce spolupracujeme s autory, které jsme pro tento záměr oslovili, jsou oni sami součástí svého večera a to do té míry, do které jim to je vlastní.

Osobnosti, se kterými spolupracujeme, výrazně a zcela nenahraditelně zastupují svůj uměleckých obor nebo obory, ať už na jeho poli působí dlouhodobě nebo krátce.

 

Přežijeme  - ´Žena a Muž´ – společný život?

Výrazné herecké osobnosti Stela Chmelová a Lukáš Šolc  zde představíme jako Ženu a Muže, a to v několika různých životních rolích a situacích, kdy oba hledají  způsob komunikace a možnosti, jak asi přežijí život společný. Ve ´Smrti zítřkům´ se pokusíme naplnit vztah mezi mužem a ženou beze zbytku, bez obalu a s patřičnou dávkou napětí i nadhledu. Prolínáme komické i tragické momenty a povšimněme si nenápadného muže v pozadí - sluhy Jeana, který na svou příležitost čeká, aby do běhu událostí nemilosrdně zasáhl….Čas plyne nebo stojí, ale neustále běží, a v něm se s postavou Muže a Ženy buď ztotožníme, nebo splyneme či  nezměníme se  vůbec…to se stane otázkou naší volby…když představení zhlédneme..

 

Na závěr ještě dvě ´prima´ otázky pro Krejbicha: Femme fatale a tři pilíře šťastného vztahu

  1. Na první otázku, zda existuje pro něj  femme fatale a zda už  ji potkal, nám odpověděl zcela upřímně malíř Daniel Krejbich:

 „Ano, existuje. Děsná otázka. Spíš kolik jsem jich potkal a kde je sakra ta další, kéž by poslední.“

 

  1. A na druhou otázku, jaké jsou podle něj 3 pilíře šťastného vztahu, jsme dostali skutečně zcela originální, ba zoufalou odpověď:

„Sex, prachy a budoucnost. Nebo jinak - snad ani nemusí být tři. Je třeba trvalého zalíbení, resp. trvalé přitažlivosti (existuje, to vím). A pak opětovaná touha sdílet a naplňovat touhy a třebas i společné projekty - sex, cestování, strachy a vášně, úspěchy a prohry!“

 

Koncept: Krejbich – Hlaváč – Ondra

Výprava: Daniel Krejbich

Hudba: David Hlaváč

Režie: Jiří Ondra

Hrají: Stela Chmelová (hrála výborně Noru), Lukáš Šolc, Jiří Ondra, David Hlaváč j.h., Daniel Krejbich j.h., Milan “Kapišto” Willinger j.h.

 

Premiéra: 3. 4. 2013, reprízy: 8. a 15. dubna 2013

Produkce:  Divadlo D21  (bývalé Malé vinohradské divadlo)

Kde D21 najdeme? vnitroblok - Záhřebská 21, Praha 2 – Vinohrady (metro Nám. Míru)

www.divadlo21.cz

 

Ing. Olga Koníčková (z tiskové zprávy)

Foto: D21