´Tichá síla Liu Xia´ / ´The Silent Strength of Liu Xia´ aneb když panenky rebelují?!

17.03.2014 18:09

DOX -  centrum současného umění – Praha

28. 2. – 9. 6. 2014

 

Centrum současného umění DOX si nás dovolilo pozvat na zahájení výstavy černobílých fotografií čínské básnířky ´Tichá síla Liu Xia´.  

Čínská básnířka a fotografka Liu Xia (* 1959) je ve své zemi zakázanou autorkou a její dílo je v Číně možné vidět pouze v soukromí nebo na internetu. Pekingskou intelektuální komunitou uznávaná autorka je ženou spisovatele Liu Xiaobo. Ten byl v roce 2009 uvězněn za svůj otevřený dopis čínské komunistické straně, v němž požadoval otevřenou diskuzi o zavedení demokracie v zemi a který podepsaly desítky tisíc čínských občanů včetně předních zástupců akademické a umělecké scény. Poté, co byl v roce 2010 její manžel Liu Xiaobo  - zastánce demokratických myšlenek - oceněn Nobelovou cenou míru,  a  odsouzen k 11-letému trestu, je Liu Xia bez soudního procesu v roce 2011 odsouzena, a to k domácímu vězení, a to  téměř bez jakéhokoliv kontaktu s okolním světem.

 

Žijeme spolu s panenkami

obklopeni silou ticha,

svět kolem nás se otevírá,

dorozumíváme se gesty.

 

Liu Xia, listopad 1998

 

O výstavě

Přestože se Liu Xia nepovažuje za politickou aktivistku, dlouhodobě bojuje za svobodu slova. V relativně liberálních 80. letech byla aktivní členkou literární a umělecké scény, která v té době v Pekingu vzkvétala. Černobílé fotografie, které představuje výstava ´Tichá síla Liu Xia´, vznikaly v letech 1996-1999 během nuceného pobytu jejího manžela v pracovním táboře a poodhalují neoficiální čínskou realitu podléhající represím a cenzuře. Podivné panenky na fotografiích, které Liu Xia nazývá ´ošklivá mimina´, se potulují krajinou Pekingu a snaží se uniknout nepochopitelné čínské cenzuře. Panenky (zabalené například do igelitu) se nemohou hýbat a působí pasivně, zároveň jsou ale ztělesněním hněvu a vzdoru.

 

Výstava ´Tichá síla Liu Xia´ je první veřejnou výstavou prací Liu Xia. Poprvé byla představena v Musee Landowski at Boulogne-Billancourt v říjnu 2011 a během let 2012 a 2013 ji uvedly tyto instituce:

 

Centre culturel de la ville de Madrid

Centre culturel Monjuich, ville de Barcelone

Columbia University, New York

University of Richmond, Virginia

Hong Kong University

Chinese University of Hong Kong

Taipei Human Rights Museum

Berlin Kunsthalle

Warsaw Geremek Foundation, Gallery Soho

Hamburg Kunsthalle

Tokyo international Press center

Kyoto Foil Gallery

Claremont McKenna College, Los Angeles

 

 Kurátor: Guy Sorman

www.dox.cz

Hodnocení:  75 %

 

DOX Centrum současného umění

170 00 Praha 7

Poupětova 1

 

Máme otevřeno:

pondělí :  10.00 – 18.00 hodin

úterý: máme zavřeno

středa a pátek: 11.00 – 19.00 hodin

čtvrtek: 11.00 – 21.00 hodin

sobota  - neděle: 10.00 – 18.00 hodin

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: internet)

Foto: autorka