´Světový týden respektu k porodu 2013´ aneb máme tu 8. Festival o těhotenství, porodu a rodičovství! (pregnancy, childbirth)

21.05.2013 17:01

´Světový týden respektu k porodu 2013´ aneb máme tu 8. Festival o těhotenství, porodu a rodičovství!

20. – 26. května 2013

 Kino Perštýn  - Praha

 

V rámci ´Světového týdne respektu k porodu´ připravilo Hnutí za aktivní mateřství  v Praze  ´Festival o těhotenství, porodu a rodičovství . Můžeme se těšit na přednášky, semináře a workshopy určené pro těhotné  i pro rodiče s dětmi.

´Nerušit, rodím!´

Jako téma letošního festivalu jsme zvolili heslo ´Nerušit, rodím!´ V prvních dnech  přednášíme o  cestách ke zdravému otěhotnění, o   těhotenství a samotném porodu. Pro velký zájem jsme v letošním roce zařadili i téma vzdělávání dětí – během pátečního programu se představí různé mateřské školky a vzdělávací programy základních škol.

 

Porod v zahraničí

Budeme diskutovat o možnostech vycestovat za porodem do zahraničních porodnic a s minimálními náklady (s úhradou domácí zdravotní pojišťovnou) a  zde přivést na svět své děti. O svých praktických zkušenostech budeme mluvit - ženy, které jsme na základě vlastního rozhodnutí rodily v Anglii, Belgii, Holandsku a Francii. Jako už tradičně se akce zúčastní i známé zahraniční lektorky, mezi nimi Ingeborg Stadelmann, německá  porodní asistentka a homeopatka s mnohaletou praxí. Její kniha Zdravé těhotenství, přirozený porod, jedna z nejčtenějších a nejoblíbenějších knih pro toto životní údobí. Dalším hostem je Mona Lisa Boyesen, norská psychoterapeutka a trenérka biodynamické psychoterapie, která vyvinula vlastní metodu Alpha nursing.

 

  •  Přednášky, semináře a workshopy pro těhotné a jejich rodiny * Interaktivní přednášky a projekce pro žáky a studenty * Semináře pro zdravotníky * Filmové projekce * Obchůdek se vším, co k těhotenství, porodu a péči o děti patří * Prodej knih * Občerstvení * Originální dětský koutek (bez personálu)*
  •  Program vedle toho zahrnuje spoustu osvědčených stálic – například přednášku lékařky MUDr. Heleny Máslové, která popíše současné reprodukční ženské strategie s typickými otázkami, které je doprovázejí – Mám se vdát? S kým mám založit rodinu? Vezme si mě? Chci mít vůbec dítě? Kolik mám mít dětí? Další přednášející, známou širší veřejnosti, je Mgr. Margit Slimáková, Ph.D., odborná průvodkyně zdravím a výživou, která se bude věnovat souvislostem mezi stravou, přirozeným početím a zdravím těhotenstvím. Kompletní program i s anotacemi přednášek naleznete na adrese: https://www.respektkporodu.cz/index.php/program/program-festivalu
  • Výstavka Homo ecologicus -  přírodě i člověku šetrných prostředků použitelných v těhotenství, při porodu a v péči o děti
  • Výstavka - biopotraviny, přírodní kosmetika, látkové pleny a moderní systémy látkových plen, oblečení z biobavlny, vlny a konopí, dámská intimní hygiena, prací a čisticí prostředky, aromaterapie.
  • Každý den od 15 hodin provádíme praktickou ukázku a konzultujeme používání látkových plen - vstup volný
  • Poradna porodní asistentky - o těhotenství, porodu, kojení, péči o dítě - v průběhu celého týdne
  • Poradna duly - průvodkyní těhotenstvím, porodem a šestinedělím - každé odpoledne od pondělí do soboty

 

Nenaplňující se touha po dítěti aneb když my, babičky, také  po vnoučatech toužíme

Vybrali jsme si zajímavou přednášku  Hany Konečné, protože my, které často marně po dítěti toužíme,  býváme frustrovány situací,  ba to dokonce vnímáme  jako naši vážnou životní krizi. Přednáška nabídla komplexní pohled na dané téma:  věnovala se  příčinám poruch plodnosti i možnostem řešení, zahrnovala právní, etický, medicínský, psychologický, demografický i sociologický kontext. Vzhledem k složitosti tématu a omezeným časovým možnostem však mohla nabídnout jen základní „mapu“ a náměty, kde  můžeme hledat další podrobnější informace.

 

/Přednášela  doc. PHDr. Hana Konečná, PhD. odborná asistentka na Katedře klinických oborů, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita, autorka knihy Na cestě za dítětem (hana@adamcr.cz)Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript/

 

Jak to řešíme?  

Jak nám sdělila paní Hana Konečná, možnosti řešení jsou tři:

  1. léčba
  2.  přijetí dítěte do některé z forem náhradní rodinné péče (nejčastěji osvojení nebo-li adopce)
  3.  rozhodnutí prožít život bez dítěte

 „Řešení situace bývá obvykle běh na dlouhou trať, komplikovaný obtížemi komunikace v páru i s okolím. Pro zvládnutí situace je velkou výhodou mít dobrý přehled o možnostech řešení a různých úskalích.“  HK

 

Pěstounská péče, osvojení – adopce

  • pěstounská péče vzniká rozhodnutím soudu, zrušit ji může také jen soud , rovněž zaniká  dovršením zletilosti dítěte www.nahradnirodina.cz

Léčba neplodnosti – cesta za dítětem přes úpravu životního stylu

  • úprava stravování (obezita, podvýživa)   
  • kouření
  • přemíra alkoholu
  • dostatek pohybu
  • doplňky stravy
  • anabolika
  • vnější vlivy (v práce v chemickém , infekčním prostředí)

 

Ale ani zdravější životní styl nepůsobí proti následkům odkládání dítěte do pozdějšího věku.  

 

Léčba:  psychoterapie: začínáme psychickými příčinami poruch plodnosti (psychogenní infertilita)

 

Psychické příčiny poruch plodnosti jsou nejčastějším tématem laických diskusí a představ. Podrobný rozbor situace v češtině najdete v knížce „Na cestě za dítětem“ (Galén 2009).

 

 

  • partneři svou situaci neřeší, nenechají se vyšetřit, hádají se
  •  pár nemá sexuální styk v plodných dnech
  • pár neabsolvuje potřebnou léčbu, například nebylo uděláno spermiologické vyšetření.

 

  • podle výzkumu jsme zjišťovali, jaký má vliv na otěhotnění   emocionální distress (deprese, úzkost) u žen  - výsledky studie nevyznívají ve prospěch zažitého mýtu (stresuje se a proto nemůže otěhotnět), šance na otěhotnění nesouvisí s emocionálním distresem způsobeným poruchami plodnosti či jejich léčbou nebo jinými životnímu událostmi. Ale neznamená to, že neškodí zajít za psychologem. Naopak. Nebojme se dojít zeptat!

 

 Další forma léčby podpůrné: balneoterapie, fyzioterapie, farmakoterapie, chirurgická terapie

 

Asistovaná reprodukce (téma je složitější, rozebírat tu nebudeme)

  1. intrauterinní inseminace (IUI) – levnější varianta
  2. in vitro fertilizace (embryo, zkumavka, nativní cyklus, stimulovaný cyklus (IVF) - dražší

Jen pro doplnění, úspěšnost těchto metod v každém případě klesá s věkem rodičky, zejména po 44 letech.  

 

Asistovanou reprodukci v ČR monitoruje Národní registr asistované reprodukce. Správcem registru je Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky.  Data z registru nejsou bohužel běžně k dispozici, sledování asistované reprodukce zajišťuje nezbytné informace o způsobu, průběhu, výsledcích a případných komplikacích pro potřeby odborných zdravotnických pracovníků, Ministerstva zdravotnictví ČR, zdravotních pojišťoven i pro mezinárodní vykazování údajů – nejsou tedy určeny pro laiky. O výsledcích každoročně informuje pověřený člen Sekce asistované reprodukce na konferenci.

Přehled o asistované reprodukci nabízí se na www. IVF-Worldwide.com, na stránce věnované globální perspektivě. Najdeme tam statistiky s počtem cyklů IVF v některých zemích či náklady na IVF v některých zemích. Vzhledem k tomu, jak moc obtížně se získávají data a vzhledem k tomu, že provozovatel webu nemá žádné vymahatelné právo k požadování údajů z jednotlivých zemí, doporučujeme brát tato čísla s rezervou.

 

Víme, že?

  •  dvacetileté slečny darují často svá vajíčka (přestože může dojít k přenosu infekcí) … zatímco  např. v Německu je to zakázané
  •  vajíčka zmrazit nejdou, po rozmrazení se rozpadnou
  • podle posledních studií je příčina poruch plodnosti páru na straně žen a mužů vyrovnaná. Základní vyšetření mužské plodnosti je spermiogram.
  • v posledních několika desítkách let mnohé studie dokazují pomalou, ale neustávající, tendenci ke snižování hodnot spermiogramu. Zatím se přesně neví, co všechno za snižováním kvality stojí. Nejčastěji se jako o příčinách mluví o vlivu kouření cigaret, alkoholu, vysokých teplot a působení chemických látek.
  • otázkou jsou i faktory fyzické zátěže – sporty či jiná fyzická aktivita nadměrně zatěžující břišní svalstvo, která zhoršuje odtok žilní krve z pánevních orgánů (zdvihání činek, závaží). Podobně sporty, při nichž je nadměrně zatěžována oblast hráze (rozkrok) – např. dlouhé jízdy či terénní jízdy na kole, motocyklu i na koni.
  • důležité je také vhodné spodní prádlo. To má být dostatečně elastické, umožňovat termoregulaci a dýchání kůže. Prádlo má být pohodlné, penis a šourek v něm nemá volně „plandat“ ani nesmí být připlácnutý do třísel nebo do rozkroku.
  • preventivní prohlídky u gynekologa jsou pro většinu evropských a amerických dívek samozřejmostí. Pro kluky vlastně nic takového neexistuje. Je ale dobré vědět, že i muži mají své doktory. Také je dobré mít alespoň přibližnou představu o tom, jak to chlapům funguje, aby chlap věděl na co a kdy dávat bacha a jak dávat bacha. Pozor také na sexuálně přenosné nemoci!
  • Vzorek spermatu má být získán masturbací, nikoli přerušením styku. Vzorek by totiž mohl být kontaminován bakteriemi od ženy. Není také možné k odběru použít běžné kondomy, neboť obsahují látky, které zabíjí spermie. Někde ale prý (snad v Izraeli?) jsou k dostání speciální kondomy pro odběr spermatu. Zatněte zuby a jděte do toho včas. Chlapství nestojí na výsledcích spermiogramu, ale na tom, že je muž vůbec na spermiogram pozván!!
  • Standardní spermiologické vyšetření by měli udělat na každém urologickém nebo andrologickém pracovišti (přičemž součástí každého centra asistované reprodukce je i andrologické pracoviště) zde. Podrobnější spermiologické vyšetření, případně komplexní andrologické vyšetření pak nabízejí specializovanější pracoviště. Trochu nepřehledné je to s placením. Spermiologické vyšetření je běžnou součástí vyšetření páru, který má problémy s otěhotněním; pak je placeno ze zdravotního pojištění. Ze zdravotního pojištění ovšem nebývá placeno v případě, že si ho chcete udělat jaksi „preventivně“. Také záleží na pracovišti, jestli vůbec má smlouvu se zdravotními pojišťovnami – pokud ne, pak platíte v každém případě.  Spermiologické vyšetření také neplatí ti, co navštíví centrum asistované reprodukce s tím, že by se rádi stali dárci spermií. Čili – je třeba si dopředu zjistit co a za kolik vám kdo nabídne.

Všechna práva vyhrazena, Adam o. s., 2010

 

www.adamcr.cz

Světový týden respektu k porodu 2013

20. – 26. května 2013

 Kino Perštýn  - Praha

 

Otevřeno: 

pondělí  - čtvrtek: 12.30 - 22.00 hodin

 pátek – sobota:  9.30  - 22.00 hodin

 neděle:  9.30 - 16.30 hodin

 

Ing. Olga Koníčková

Foto:  internet, h.a.m.