´Soul – město obehnané hradbami´ aneb jak se žilo v korejském hlavním městě ve 20. století?!

06.10.2013 15:21

Muzeum hlavního města Prahy - Florenc

25. 9. - 10. 11. 2013

Byli jsme pozváni na tiskovou konferenci k nové výstavě  s exotickým názvem ´Soul – město obehnané hradbami´. Protože ještě v expozici bylo ještě spousta horečně zaměstnaných výstavou Korejců, kteří výstavu ještě kompletovali, měli jsme možnost výstavu zhlédnout ještě v ten den na vernisáži.   

 

Pro milovníky historických modelů a 3D exponátů

Muzeum hlavního města Prahy uspořádalo ve spolupráci s Historickým muzeem města Soulu v hlavní budově Muzea na Florenci výstavu „Soul – město obehnané hradbami“. Prostřednictvím obrazového materiálu, 3D exponátů, modelů  i historických map představila  tato město Soul, vznik městských hradeb ve 14. století a jejich historický vývoj.  

 

Co pro obyvatele ze Soulu znamenají  městské hradby Soulu?

  • Městské hradby představují pro Soul významný kulturní odkaz minulých generací a jsou symbolem historické identity. Po dlouhá staletí poskytovaly především obranu, dnes jsou důležitým klíčem k pochopení Soulu v širších souvislostech. Prostřednictvím jejich historie představujeme život uvnitř a vně hradeb a můžeme porovnat rozdíly západní a východní části Soulu. První hradby se začaly stavět v roce 1396, tvořily hranici oddělující hlavní město Soul od okolního světa a navíc symbolizovaly středověké uspořádání království Čoson, spravovaného v souladu s konfuciánskou ideologií. V roce 1910 Koreu anektovalo Japonsko, čímž městské hradby ztratily v procesu nuceného zavádění moderního pořádku svoji původní obrannou úlohu a začaly být postupně ničeny.
  • Po osvobození v roce 1945, v rámci nové městské výstavby, bezděčné bourání pokračovalo. Do 70. let 20. století byla z celkové délky 18,6 km zbourána zhruba jedna třetina (6,7 km) městských hradeb. Pro opevnění chránící hlavní město tak nastalo období těžké zkoušky. Po osvobození a korejské válce zůstala země v troskách. Díky nové výstavbě došlo k rychlé modernizaci a rozvoji města a ničení městských hradeb se bez zvláštní překážky ještě zrychlilo. Hradby však byly vybudovány i na hřebenech čtyř horských hřbetů obklopujících hlavní město a právě v těchto horských částech si zachovaly svoji původní podobu.
  • Proces rekonstrukce městských hradeb, jenž započal v 70. letech, trvá dodnes. Městské opevnění začalo být opět považováno za symbol historického města Soulu, jehož dějiny přetrvávají od minulosti až do současnosti. Tato místa byla před nedávnem znovu zpřístupněna veřejnosti, a 18,6 km dlouhé opevnění se tak celé vrátilo jeho obyvatelům. I dnes je oblíbenou turistickou destinací a významným kulturním dědictvím Jižní Koreje.

Výstavu doplňujeme promítáním krátkých filmů o historii a současnosti města. Nechybějí ani fotografie od českého cestovatele a fotografa Enrique Stanka Vráze (1860–1932). Vráz navštívil Soul v roce 1901 a strávil tu téměř měsíc. Zachytil město ještě před zbouráním části hradeb, v době, kdy tam teprve začínaly pronikat vlivy západní kultury. Více než 80 fotografií ze souboru je dnes uloženo v Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur v Praze, odkud bylo kolem 10 snímků zapůjčeno na tuto výstavu. Vrázovy fotografie jsou cenným zdrojem pro vytvoření skutečného obrazu o korejském hlavním městě na začátku 20. století.

Korejský víkend´

U příležitosti výstavy jsme připravili  ´Korejský víkend´ od 19. 10. do 20. 10. 2013, kdy budeme mít   možnost více poznat korejskou kulturu.  Během tohoto víkendu jsme připravili bohatý doprovodný program, který nám umožní poznat další aspekty korejské kultury, místních tradic a zvyků. Můžeme se těšit na ukázky a workshopy Taekwondo, korejského umění boje rukou a nohou k odvrácení protivníka. Dále proběhnou workshopy korejského písma „hangulu“, určené pro dospělé i děti. Program doplní taneční vystoupení Czech HallyuWave.

Czech HallyuWave je občanské sdružení, které si klade za cíl sjednocovat fanoušky korejské moderní kultury a tuto kulturu propagovat v České republice.
Po celý víkend si můžeme zakoupit si korejské speciality ve stánku firmy Shin Food. Dívky a ženy se mohou nechat se vyfotografovat  v tradičním korejském oblečení „hanbok“, pro děti jsme  připravili dětský koutek, kde si mohou zahrát korejskou hru „yuotnori“ a další korejské hry.
 

Muzeum hlavního města Prahy

Na Poříčí 52, Praha 8 - Florenc

Otevřeno: denně mimo po 9 -18 h

vstupné: základní 120 Kč       

snížené (studenti, senioři) 50 Kč       

rodinné 200 Kč       

děti do 6 let a invalidé ZDARMA       

školní skupiny 30 Kč/os. (pedagogický dozor ZDARMA)

www.muzeumprahy.cz

Ing. Olga Koníčková (zpracovala z tiskové zprávy)

oto: MHMP, autorka