´Před Půlnocí´ aneb proč druhý rozvod nechceme?! (Before Midnight)

27.06.2013 16:25

´Před Půlnocí´  aneb proč druhý rozvod  nechceme?! (Before Midnight)

 V tomto čase povodní, veder a tornád jsme dostali pozvánku na novinářskou projekci 24. 6. 2013. V pražském kině MAT jsme ve 13.30 hodin zhlédli americký film ´Před Půlnocí´, který se celý odehrává ve slunném a příjemném řeckém jižním  Peloponésu. Režisér Richard Linklater již potřetí svedl dohromady Ethana Hawka a Julii Delpy ve volném pokračování okouzlující romance, a to na společných prázdninách. Opět se mu podařilo natočit vtipný a originální příběh s precizně vybroušenými dialogy a neodolatelnou ústřední dvojicí.

 

Jak to všechno vlastně začalo?

  • 1995  ´Před úsvitem´:  Příběh Američana Jesseho (Ethan Hawke) a Francouzky Celine (Julie Delpy) začal před téměř 20 lety letmým setkáním ve vlaku a jedinou nezapomenutelnou nocí, po které se jejich životy opět rozešly.
  • 2004  ´Před soumrakem´: Oba se znovu potkají po 9 letech v Paříži, kde Jesse propagoval svou novou knihu. Pochopili, že možná byli stvořeni jeden pro druhého a že k sobě patří.
  • 2013 ´Před Půlnocí´: V tomto snímku  jejich příběh pokračuje. Jesse a Celine jsou manželé a vychovávají dvě dcery. Oba jsou starší, moudřejší, ale také ztracenější. Společně tráví letní dovolenou v prosluněném Řecku. Jesse tu hledá inspiraci pro další psaní, ale pro Celine je již únavné být mu stále svůdnou francouzskou múzou.

Jako dárek dostanou od přátel pobyt na jednu noc bez dětí v luxusním hotelu na pláži. Jak může pár, který žije v dlouholetém vztahu, takový čas strávit? Romantické chvíle narušuje neodbytná realita: rozhovory na téma stereotypní rodinný život, výchova dětí, práce, nenaplněné sny a přání, zklamání, pomalé vyprchávání lásky. Jejich vztah bude prověřen v mnoha nečekaných směrech dříve, než hodiny odbijí půlnoc …(oficiální text distributora)

 

Začínáme…!

Protože jsem žádný z těch dvou prvních filmů neviděla, nemohu posoudit, nakolik se tam režisér opakuje při popisu vztahů manželské dvojice Celine a Jesseho. V každém případě  můžeme film zhlédnout samostatně, aniž bychom byli ošizeni o počáteční příběh jejich seznámení a opětovného setkání, které vedlo k manželství, protože se to z podtextu jejich nepřetržitého, vskutku však inteligentního a vtipného, dialogu stejně dozvíme.  V každém případě jsme okamžitě vtaženi do prázdninové atmosféry Řecka.

 

„...co spolu dvě hodiny v kuse mluví o svých problémech" ....

Když syna na letišti opustíme

Film začíná scénou v letištní odbavovací hale, kde otec (Jesse) poučuje svého  nezletilého syna (Hank) a chce tak upoutat synovu pozornost, který musí letět do Chicaga sám, bez doprovodu a který  s ním a s Celine a s mladšími nevlastními dvojčaty – sestrami (Ella a Nina) trávil své prázdniny na Peloponésu.   Jediné, co otce potěší, je synovo přiznání, že to byly jeho nejkrásnější prázdniny v životě.  No, bodejť  by nebyly, jeho matka alkoholička  a závislačka, jeho otec  žije v Paříži se svou novou rodinou,  a jemu nic nezbývá, než se snažit aspoň nějak dospět…když má tak špatné rodiče, když rodiče nestojí za nic …na rozvod totiž děti vždy doplácejí…a tak si myslím, že vlastně celý ten film je o tom, jak vlastně Jesse trpí, jak by chtěl mít svého syna u sebe, nebo žít tam s ním v Chicagu, ale to zase samozřejmě nechce jeho manželka Celine, Francouzka navyklá na Paříž…a v tom je také jádro pudla filmu.

 

„Máma si také pamatuje dětství jinak než já,“ (Celine)

 

Když Jesse mele a mele jen o synovi

Jesse se neustále obviňuje, že zanedbal výchovu syna z prvníhomanžesltví, že ho kvůli Celine opustil. Jesse, když se totiž rozpovídá o svém synkovi před Celine, ta se hned naježí…i když má Hanka ráda jako inteligentního chlapce, ale nechce dopustit, aby Jesse neustále přemítal o něm…jak ho vychovávat…jak a co ho nenaučil ani kopat míč…a tak vedou oba, když konečně odjíždějí v autě, nekonečný dialog…no, jak pro koho zábavné, pro mě to moc nebylo…protože ani mě poslouchat neustále se vracející, ba přímo obsedantní pochyby Jesseho, co bude se synem,už  nebavilo.. a tak Celine zakončí debatu… že už je stejně pozdě..že  už chlapec si poradí v životě sám… a začíná sama pochybovat, zda vlastně Jesse nepřipravuje  rozchod s ní a s dcerkami …

 

Nejsem si jistá s ničím!“ (Celine)

 

Konečně dorazíme z letiště  do letoviska

Jesse je spisovatel, a to úspěšný, a tak vede debaty o tom, co napíše, co hodlá napsat, a nejraději by hovořil pořád o sobě.   Překrásně připravená večeře (oběd?) i pro všechny rezidenty letoviska, kteří zastupují všechny generace a tři odlišné názory,  uspořádaná pohromadě, nám napoví, nakolik se rozkládá princip tradiční rodiny ve světě, kdy těm starším stačila práce a přátelství…nakolik se změnily erotické vztahy mezi lidmi a mladými, v době virtuální  revoluce –kdy neustále my ženy přemýšlíme, jak udržet chlapa,  kdy mladým vůbec nepřipadá  nenormální usnout s noťasem na polštáři, kde si předtím chatovali se svými milými.

 

„…jsme posedlí pornografií, rozkoší,…“ 

 

 Máme prožít  noc v hotelu jen já a ty  - Jesse a Celine ?!

Jako dárek dostanou od přátel pobyt na jednu noc bez dětí v luxusním hotelu na pláži.Ale než dojde k milostnému aktu, zvoní mobil…a ten vše zkazí… a romantické chvíle narušuje neodbytná realita: hádka - na téma stereotypní rodinný život, výchova dětí, práce, nenaplněné sny a přání, zklamání, pomalé vyprchávání lásky. Jejich vztah prověříme v mnoha nečekaných směrech dříve, než hodiny odbijí půlnoc … je to krize středního věku?  No,jak to dopadne, uvidíme sami…

„záleží na lásce k životu,ne na lásce k jednomu člověku…“

 

Konverzaci  vedeme v supertempu, jakým se v Americe žije

I když je to americký film, naštěstí se v něm  nic typicky amerického neobjevilo, protože v dialozích mezi Celine a Jesse nenalézáme zádrhely, které by bránily plynulému přechodu  do komična, sarkasmu i cynismu či sentimentálnosti. Prostě se zasmějeme, nebo uvěříme ..či nevěříme… zazní tam i směšné Jesseho podezření  ohledně sexu Celine  k Lechu Walesovi,  M. Gorbačovi či Václavu Havlovi,  neurazíme se však ... v  každém případě   jsou to ´otevřené a přirozené´ dialogy vedené ve velmi svižném, rychlém rytmu, takže jsem je nestačila ani pořádně zapsat…zejména ty zajímavé….především je to sonda do problému s únavou a strachem být sám…

 

Snímek:  Před Půlnocí

Originální název: Before Midnight

Země původu:  USA

Rok výroby: 2013

Režie: Richard Linklater

Hudba: Graham Reynolds

Kamera: Christos Voudouris

Scénář: Richard Linklater, Julie Delpy, Ethan Hawke

Hrají: Julie Delpy, Ethan Hawke, Seamus Davey-Fitzpatrick 

Stopáž: 108 minut

Přístupnost: od 12 let

Žánr: romantická konverzačka

Distributor: Bioscop

Premiéra: 11. 7. 2013

Hodnocení:  70 %

 

http://filmserver.cz/clanek/4461/bude-pred-pulnoci-posledni-dil-serie/

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: internet

 

Pozn.: Peloponés je velký poloostrov v jižním Řecku.  S pevninou je spojen pomocí šíje, prokopané Korintským průplavem roku 1893. Povrch je rozmanitý, přímořské roviny  střídají náhorní plošiny i hory.  Název pochází od mytického vládce Pelopa. 

 

 

"BeforeMidnight": OfficialTrailer - YouTube