´Poselství Václava Švejcara v obrazech´ aneb jen láska projde branou

14.11.2013 15:21

Chodovská tvrz – Praha

Václav Švejcar  (1962 – 2008)

12. 11. 2013 – 11. 1. 2014

 

„Přál bych si, aby se každý člověk pozastavil na svých cestičkách a i za pomoci mých obrazů našel tu svou Cestu, která mu již nikdy nezatíží jeho svědomí.“  (Václav Švejcar)

 

Dostali jsme pozvání na vernisáž výstavy ´Poselství Václava Švejcara v obrazech´ do Velké galerie Chodovské tvrze. V úterý 12. listopadu 2013 výstavu zahájil kurátor výstavy, akad.soch. Milan Martiník. Za zvuku tónů kytary prof. Štěpána Raka nás při hledání nesdělitelného slovem provedla Ing. Michaela Švejcarová a RNDr. Ing. Zdeněk Kaplan.

Mohli jsme se doslova pokochat barevnými, mystickými obrazy předčasně zemřelého malíře, původně lodního mechanika a námořníka…a k našemu překvapení jsme objevili dost neprodejných obrazů, zejména těch,  které se týkaly především lodí…Pocta dávným plavcům: Nydamská loď, Římská válečná loď a Řecká obchodní loď… V klidu přístavu... Z klenotů hlubin III.

 

Pár slov malíře Václava Švejcara

Nekonečné dálky oceánu, tisíce mil vodní plochy kolem obchodní lodi na všechny strany, tajemné hlubiny pod kýlem a nebeská báň plná miliónů hvězd nad hlavou… To byl začátek mé cesty coby námořníka ze středoevropského státu. Ale měsíce strávené na lodi uprostřed krásných východů a západů slunce do rudnoucích vln oceánu, večery prožité na přídi lodi, kde je slyšet jen hlas moře, noční vlny světélkují fialovou barvou planktonů, vodní tříšť chladící v tropické noci rozpálenou hlavu, která je naplněná tajemnou, pradávnou touhou… Touhou nevyslovitelnou, nedefinovatelnou… Touhou člověka pod nekonečnou velebností nebeské klenby.

 

A mystický zážitek při mém vylodění v Libérii, který mě nechal nahlédnout na druhý břeh naší pozemské pouti. To vše přetavilo mé nitro a tenkrát v Africe mi byl dán Dar vidět vnitřním zrakem světy a krajiny jen tušené. Pak mě už jen krůček dělil ode dne, kdy jsem vzal poprvé do ruky malířskou paletu a štětec a nechal se vést vyšší vůlí při přenášení těchto krajin na plochy mých obrazů.

 

Chci přinášet v tomto podivném světě plném spěchu a temných myšlenek střípky Světla do očí, pocit uvolnění a upokojení do Duší a Lásku do Srdcí všech, kteří vnímají i jiné hodnoty, než pouze ty materiální. Přál bych si, aby se každý člověk pozastavil na svých cestičkách a i za pomoci mých obrazů našel tu svou Cestu, která mu již nikdy nezatíží jeho svědomí.“

 

Ze životapisu Václava Švejcara

  • 1980: vyučen lodním mechanikem u Čs. námořní plavby
  •  1983: maturita na SPŠS ve Strakonicích
  • 1990: promoce na strojní fakultě ČVUT v Praze
  • 1991: půlroční soukromá cesta po USA
  • od roku 1990 ženatý, má dva syny
  • výtvarný autodidakt
  • v průběhu let prožil mnoho měsíců na zaoceánských lodích. Tam na něj působila mystická krása moře. Ačkoliv o modlitbě a meditaci tehdy nic nevěděl, silně ho tyto prožitky ovlivnily. Obratem k jinému myšlení a pojetí otázek života a smrti byl zážitek v Africe…
  • v roce 1991 opustil dráhu námořního důstojníka a zcela se věnoval malbě
  • 2008:  zemřel po nemoci

 

A na závěr pro úplnost – v tutéž dobu jsme připravili v Malé galerii výstavu fotografií, všem jistě známé, Sáry Saudkové (* 1967), za její osobní účasti,  za neuvěřitelného zájmu návštěvníků, takže jsme vernisážovali i na chodbě, neboť galerie byla pro její fanoušky vskutku Malá galerie. A červená jablíčka od Sáry šla rychle na odbyt....

 

 

 

 

 

Chodovská tvrz je nejvýznamnější historickou památkou na Jižním Městě. Její historie sahá až do 13. století, ale svou stávající programovou nabídkou se pohybuje v aktuální současnosti.

    

 KULTURNÍ JIŽNÍ MĚSTO, o. p. s.

 Chodovská tvrz

 Ledvinova 9/86

 149 00 Praha 4

 tel.: 267 914 831

www.chodovskatvrz.cz

e-mail: info@chodovskatvrz.cz

 

 Jak k nám?

  •  Autobusem č. 125, 136, 213, 293 - zastávka Chodovská tvrz, 3 min. chůze
  •  metrem C  - Chodov, 10 min. chůze

 Máme otevřeno:  každý den mimo pondělí v době od 13.00 do 19.00 hodin

 Hodnocení:  95 %

    

 Ing. Olga Koníčková

 Foto: autorka

 

 

Hodnocení:  95 %