´Popelka´ - ´Jak se oblékají pohádky´ aneb s Popelkou nikdy nezestárneme!

12.10.2013 21:18

Muzeum hlavního města Prahy

Zámecký areál Ctěnice

 

13. 10. 2013 - 2. 3. 2014

 

Byli jsme pozváni do Zámeckého areálu Ctěnice na tiskovou konferenci a následně i na sobotní vernisáž výstavy  ´Popelka´ -   ´Jak se oblékají pohádky´. Výstava je součástí společného výstavního projektu ´Tři výstavy pro Popelku´, a to  Muzea  hl. m.  Prahy – Zámeckého areálu Ctěnice, Státního hradu Švihov a společnosti Státní zámky, hrady a zahrady Saska, nezisková s.r.o. – saského zámku Moritzburg.  Výstava vychází z úspěšné výstavy v roce 2009 ´Jak se oblékají pohádky´, kdy jsme zaznamenali  na Strahově obrovský zájem veřejnosti.

 

Kastelánka Zámeckého areálu Ctěnice

Při vernisáži, kam dorazila i návštěva z německého Moritzburgu včetně  její ředitelky, nás  vřele uvítala paní Mgr. Hana Klabanová, kastelánka Zámeckého areálu Ctěnice, ředitelka zámku Moritzburgu a ředitelka MHMP  - PhDr. Zuzana Strnadová. Naneštěští moc nepršelo, mohli jsme si prohlédnout i dívky v dobových kostýmech se předvádějících  …a rozdávajících lískové oříšky ...

 

Václav Vorlíček – génius filmových pohádek i filmu ´Kdo chce zabít Jessii?´´

Při vernisáži jsme se přímo osobně od stále šaramantního režiséra Václava Vorlíčka dozvěděli, že naše pohádky jsou stále ve světě žádané na rozdíl od mnoha současných českých filmů, že se naše pohádky dobře prodávají,  že pohádka ´Tři oříšky pro Popelku´  byla moderní už ve své době, kdy se spojily síly hudebníka Karla Svobody i kostyméra Theodora Pištěka, že bělostný kůň Jurášek, který hrál  ve filmu hrál, byl ustájen tehdy ve Ctěnicích (Jezdecká společnost Ctěnice), že Václav Vorlíček připravuje pohádku Zlatovlásku na příští rok, a že přemýšlí, jak zlaté vlasy Zlatovlásky ztvární…

 

Co spatříme ve Ctěnicích? 

Možná jsme nezaregistrovali, ale letos v roce 2013 uplyne neuvěřitelných 40 let od premiéry jedné z nejoblíbenějších filmových pohádek ´Tři oříšky pro Popelku´, kterou režíroval režisér Václav Vorlíček a kterou si všichni na Vánoce přejeme znovu vidět v televizi.

  • V interiérech gotických prostorů 1. patra zámku jsme umístili kostýmy z českých filmových pohádek, které na výstavě ´Jak se oblékají pohádky´ v roce 2009 poprvé představila Jana Sommerová ve Strahovském klášteře. Můžeme si prohlédnout kostýmy z mnoha českých filmových pohádek jako např.:

Pyšná princezna

Princezna se zlatou hvězdou na čele

Obušku, z pytle ven

Hrátky s čertem

Byl jednou jeden král

Šíleně smutná princezna

                                             Arabela

O princezně Jasněnce a létajícím ševci

Princ a Večernice

Z pekla štěstí

 

*  Filmovému příběhu o Popelce režiséra Václava Vorlíčka jsme věnovali přízemí zámku. Máme možnost nahlédnout například do Popelčiny kuchyně,  či do její světničky. Kostýmy a rekvizity jsme si zapůjčili z Barrandovských ateliérů a zámku Moritzburg.

 

Společně pro česko-německý výstavní projekt

V rámci společného výstavního projektu jsme společně zpracovali oblíbené téma populární filmové pohádky ´Tři oříšky pro Popelku´. Všechna tři místa jsou spojena s natáčením filmu:

  •  na zámku Moritzburg a na hradě Švihově se natáčely exteriéry
  •  v Praze a v Barrandovských ateliérech se natáčely interiéry filmu
  • každé místo se zaměřuje na jiný aspekt filmu tak, aby na sebe vzniklé tři výstavy navazovaly
  • společný česko-německý výstavní projekt poukazuje na možnosti vzájemného tematického propojení a propagace historických objektů i přes hranice sousedních zemí

 

V rámci výstavy jsme připravili hry, tvůrčí dílny pro děti a soutěž o ceny pro dětské i dospělé návštěvníky.  Doufáme, podle slov kastelánky Zámeckého areálu Ctěnice, Mgr. Hany Klabanové, že přijmou pozvání i někteří  herci a herečky, aby se s nimi mohly děti seznámit blíže…uvidíme…!

 

Tři výstavy pro Popelku

Zámek Ctěnice –Jak se oblékají pohádky (13. 10. 2013 – 2. 3. 2014)

Vodní hrad Švihov: po stopách Popelky   ( 5.  10. 2013 – 2. 3. 2014)

Zámek Moritzburg: Popelka – mýtus?     (16.  11. 2013 – 2. 3. 2014) …zde Popelka ztratila svůj střevíček

 

 

Vyhlásili jsme soutěž o ceny!  

  • pobytové zájezdy, knihy, dárkové předměty, vstupenky na kulturní akce, zážitková rekreace, která již probíhá, tj. od 5. 10. 2013 do konce soutěže - 2. 3. 2014.
  • navštivme všechny tři zámky (státní hrad Švihov, Zámecký areál Ctěnice a v Německu zámek Moritzburg), tj. tři výstavy: ´Po stopách Popelky´, ´Jak se oblékají pohádky´ a ´Popelka – mýtus´.
  • sbírejme již razítka na soutěžní formulář, který obdržíme na prvním z navštívených objektů v rámci společného výstavního projektu Tři výstavy pro Popelku´.
  • po nasbírání všech razítek soutěžní formulář vhodíme do osudí v posledním objektu.
  • losování  uskutečníme v sobotu dne 8. 3. 2014 v Zámeckém areálu Ctěnice
  • seznam výherců zveřejníme na www.3popelky.eu  a stránkách organizátorů.

 

www.muzeumprahy.cz

Zámecký areál Ctěnice

Bohdanečská 1

190 17 Praha 9 – Vinoř

 

Máme otevřeno: (v přízemí a 1. patře zámku)

Výstavy a expozice:

do 31. 10. 2013:  úterý – neděle 10.00 – 18.00 hodin

od   1. 11. 2013:  úterý –  pátek  10.00 – 16.00 hodin

                           sobota- neděle: 10.00 – 18.00 hodin

Park je přístupný v zimním období denně od 8.00 – 16.00 hodin

 

Vstupné:

základní: 100 Kč

snížené (studenti, senioři): 50 Kč

rodinné: 200 Kč

školní skupiny: 30 Kč za osobu (pedagogický dozor zdarma)

děti do 6 let a ZTP: zdarma

 

Spojení: metro C – Letňany, bus 185 a 302 – stanice Ctěnice

Hodnocení:  95 %

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: MHMP, autorka