´Nic nás nerozdělí´

09.02.2013 21:00

´Nic nás nerozdělí´

aneb

když si tsunami také ´užijeme´

 

Film s nevhodným názvem ´Nic nás nerozdělí´ měl premiéru v našich kinech již 31. ledna 2013.  Vzhledem k tomu, že jsem si založila svůj web, zpozdila jsem se, za které se předem omlouvám. Jestliže chceme podlehnout sentimentu, nechat se dojmout, tak pak považujme  snímek názvem ´Nic nás nerozdělí´ za  intenzivní připomenutí, že i  my sami se můžeme nečekaně octnout v situaci, kdy začneme náš život považovat za křehký a drahocenný.

 

Film režíroval vynikající španělský režisér J. A. Bayona. Po zhlédnutí snímku zjistíme, že je to velmi působivý snímek, i když katastrofický.  Ve filmu „Hereafter“ od Clinta Eastwooda, jsme se události, kdy 26. prosince 2004 vlna tsunami ovlivnila životy statisíců lidí,  dotkli totiž   velmi lehce.  Zatímco film ´Nic nás nerozdělí´ můžeme považovat za první celovečerní  film, který nás nasměruje přímo do centra události, opět 26. 12. 2004 na mořské pláže v jižní Asii. Uvidíme pravdivý příběh lidské vytrvalosti, odvahy, lásky a neotřesitelné víry v sebe sama.  Po osmi letech se dostal film o této katastrofě, konkrétně příběhu jedné rodiny, na filmová plátna.

 

Letíme na Vánoce 2004 k moři!

Příběh filmu byl natočen na základě skutečné události jedné rodiny, která v roce 2004 přežila úder ničivé vlny tsunami v Indickém oceánu. Manželé Henry (Ewan McGregor), Maria (Naomi Watts) a jejich tři synové – Lucas, Simon a Thomas se na Vánoce 2004 rozhodli odletět  letadlem do  Thajska a těší se na několik dnů prožitých v tropickém ráji.

 

 

Když vlna tsunami udeří

Rodinná idylka ale náhle a nečekaně skončí dva dny po Štědrém dnu, když jihovýchodní pobřeží Asie zasáhne vlna tsunami (vysoká 30 metrů).  Obrovská masa vody se valí na dovolenkovou pohodu, smete budovy, hotely, láme vejpůl palmy, vše, co jí přijde do cesty, a rozdělí prchající, nejen hosty, s rodinami.  My, diváci, sedíme jakoby přikováni k sedadlu a vnímáme tu ´obrovskou masu vody´, která se na nás z plátna valí. No, nechtěla bych to prožít, ale ve filmu vidět ´úder tsunami´  můžeme považovat za zážitek úžasný, jakoby opravdický. Brr!!!!  Vidíme, jakou má vlna tsunami obrovskou sílu, že jí odolají jen betonové pilíře usazené v zemi. Vše ostatní plave společně se zakalenou vodou do vnitrozemí. A mezi kmeny stromů, mezi lidskými mrtvolami a bahnem se prodírají zoufalí, polonazí a zranění lidé.   

 

„Přitom při opravdové katastrofě viseli někteří lidé 10 až nebo 12 hodin na stromě,“ řekla na Naomi Watts na www.metro.cz.

 

Když jsme se navzájem ztratili

Ačkoliv všichni členové rodiny Henryho a Marii přežijí, vyhráno zdaleka nemají, protože nalézt jeden druhého uprostřed pekla je skoro nemožné (Impossible).  Ale Henry a nikdo z ostatních ani na okamžik to nevzdává, usilovně hledají jeden druhého a přitom pomáhají ostatní přeživším. Tsunami totiž zdevastovalo vše, kam, až dorazilo a sebralo sebou více než 230 tisíc lidských životů.

 

 

Struktura filmu je jednoduchá

Vskutku působivý další vývoj událostí sledujeme především z hlediska Marie a jejího nejstaršího syna Lucase, kteří se navzájem v bouřlivých poryvech mořské vody našli.  Maria se zachová jako chladnokrevná matka a radí Lucasovi, aby oba se dostali z ničivých špinavých vod dál do vnitrozemí, kde by je mohli snad ošetřit, případně i nakrmit.  A když oba zranění po  těchto dnech i nocích absolutního zoufalství, plných utrpení, skutečně nemocnici naleznou, tak můžeme mluvit o štěstí. Protože my všichni, kteří jsme vlnu tsunami neprožili,   jsme se ze zdrcující zprávy o katastrofě, která postihla především turisty a cizince, teprve pomalu konečně vzpamatovávali.  Naprosto přirozeně jsme pak soucítili s postiženými a  v polních podmínkách jsme konečně začali pomáhat těm, kteří to především potřebovali.

 

„To není náš příběh, je to příběh mnoha a mnoha lidí, ale ne všichni měli takové štěstí jako my, že přežili,“ dodává Maria, hlavní hrdinka příběhu.

 

 

Máme mámu i manželku svou!!

Film stál 45 milionů dolarů. Režisér J. A. Bayona dosáhl dokonale pravděpodobného dojmu při ztvárnění vlny tsunami a jejích následků. Současně můžeme  udiveně sledovat, jak   v nebezpečné situaci měníme své  vztahy k ostatním členům rodiny, kdy jsme každý sám napospas vydán osudu, kdy veškeré předchozí rodinné hádky i jiné nesrovnalosti začneme  ve srovnání s příšernou realitou považovat za prkotiny. Sledujeme, jak nejvíce postrádáme  matku rodiny Mariu, jež je po celou dobu filmu nejvíce  hledanou osobou, protože její synové i manžel Henry  si umanuli ji nalézt  živou, stůj co stůj!  Chceme přece jen svou mámu, jakkoli zraněnou, hlavně že ji máme živou!  A to se jim povede! Jak je to možné, to je ve hvězdách?! Musíme však vzít v potaz, že film je natočen na základě osudu rodiny, která vskutku kompletně v počtu pěti přežila. A že je to jen příběh, ať už smutný, ale v konci šťastný, jen jedné rodiny z tisíců, kterým se však vůbec přežít nepodařilo.

 

Závěrem

A věříme, že to není film jen o prožité dovolené bělošské rodiny ze Západu, jak si některý kritik stěžoval, neboť v momentě katastrofy ve filmu napínáme všichni, nejen domorodí Thajci, bez ohledu na rasu, všechny své síly, abychom pomáhali léčit nejen zraněné přeživší, ale i abychom pomáhali najít k postiženým aspoň jednoho ztraceného člena rodiny. Protože na rodinu, no, na tu jistotu ve chvílích bezmezného utrpení a nepředstavitelného chaosu vlnou tsunami způsobených, se upneme, ať chceme či nechceme.  Celou dobu filmu jsem slzy příliš neudržela. Zhlédneme akční thriller, kde po přírodní katastrofě lidský duch sice triumfuje, přesto nepříliš oslavuje hrdinství a kuráž všech lidí vůči neštěstí, které v roce 2004 prožili.  

 

 

Titul: Nic nás nerozdělí

Originální název : The Impossible (Nemožné)

Španělsko / USA, 2012, 113 min

Režie: Juan Antonio Bayona

Scénář: Sergio G. Sánchez

Kamera: Óscar Faura

Hudba: Fernando Velázquez

Hrají: Naomi Watts, Ewan McGregor, Tom Holland, Marta Etura, Oaklee Pendergast, Samuel Joslin

Doporučená přístupnost: od 12 let

Barevný, české titulky

Distributor:  Bontonfilm

Žánr: drama – thriller - akční

Hodnocení:  95 %

Premiéra v českých kinech 31. leden 2013

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: internet, Bontonfilm