´Mýty a pověsti z Grónska a Laponska´ v ilustracích Martina Velíška a Luboše Drtiny aneb proč mýty potřebujeme?!

18.11.2013 15:36

České centrum Praha – Galerie suterén

 

7. 11. – 6. 12. 2013

Unikátní výstava, která procestovala Dánsko (včetně Grónska a Faerských ostrovů) a Norsko. Svět inuitských a sámských mýtů, bajek, pověstí a pohádek očima dvou výrazných českých výtvarníků – Martina Velíška a Luboše Drtiny

 

 

Byli jsme pozváni na vernisáž výstavy ilustrací  k českému vydání grónských mýtů a pověstí K. Rasmussena a sámských pohádek a pověstí J. K. Qvigstada . Vernisáže se  osobně zúčastnil i bývalý velvyslanec v Dánsku  Zdeněk Lyčka. Nepředstavitelný dav návštěvníků na vernisáži  zhlédl zároveň jedinečné vystoupení grónského šamana HIVSHU…

 

 

 Zdeněk Lyčka výstavu uvedl výkladem, že s Violou Lyčkovou přeložili z norského originálu do češtiny výběr ze čtyřdílné knihy Justa Knuta Qvigstada ´Pohádky a pověsti Sámů´ i druhou knihu  ´Grónské mýty a pověsti´ od Rasmussena.

  1. Knihu  ´Grónské mýty a pověsti´ napsal dánsko-grónský  polární badatel a spisovatel Knud Rasmussen a   český malíř a kreslíř Martin Velíšek ji opatřil  syrovými, drsnými, a zároveň humornými ilustracemi.
  • Knud Rasmussen (1879-1933) sesbíral většinu grónských mýtů a pověstí a přeložil je do dánštiny. Tím přispěl k hlubšímu poznání malého, ale hrdého a statečného národa a obohatil svět literatury o podivuhodnou vypravěčskou tradici. Z jeho rozsáhlého díla vznikl český výběr ´Grónské mýty a pověsti´, který přeložili Viola a Zdeněk Lyčkovi. Knihu vydalo nakladatelství Argo v roce 1998.
  • Výstava ilustrací Martina Velíška byla prezentována poprvé v roce 2008 v grónském hlavním městě Nuuku jako součást projektu České dny v Grónsku. Poté byla představena v dalších grónských městech (Narsaq, Qaqortoq, Maniitsoq, Sisimiut a Ilulissat) a v letech 2010-2013 putovala po Dánsku (Kodaň, Aalborg, Odense, Hundested, Skive).
  1. Knihu ´O muži, který si koupil svědění : Pohádky a pověsti Sámů´, kterou napsal norský filolog a učitel sámštiny Just Knud Qvigstad (1853 - 1957), jenž  během svého dlouhého života sesbíral mnoho mýtů, pověstí a pohádek z Laponska a vydal je knižně v sámštině s paralelním překladem do norštiny, graficky upravil a ilustroval grafik Luboš Drtina.
  • Just Knut Qvigstad (1853-1957) sesbíral mnoho mýtů, pověstí a pohádek z Laponska a vydal je v sámštině s paralelním překladem do norštiny. Religionistka Brita Pollanová v roce 1997 publikovala jazykově upravenou norskou verzi s názvem Sámové vyprávějí, která se stala odrazovým můstkem pro český překlad Violy a Zdeňka Lyčkových. Kniha zachovává formální členění příběhů podle tří úrovní skutečnosti, které jsou často zobrazovány na šamanských bubíncích: příběhy z cizího světa (boj, erotika, kontakt s ďáblem), příběhy z blízkého světa (rodina, sousedé, Čudové, šamani, zvířata, znamení smrti, střet starých a nových časů, stallové a trollové aj.) a příběhy o mrtvých (mrtvoly, štvanci). Výbor vydalo nakladatelství Argo v roce 2006 pod názvem O muži, který si koupil svědění.
  • Výstava ilustrací Luboše Drtiny byla prezentována v roce 2012 u příležitosti otevření nových prostor Sámského centra v norském hlavním městě Oslu. Ve stejném roce byla spolu s výstavou ilustrací Martina Velíška součástí Českých dnů na Faerských ostrovech.

Proč máme rádi mýty a pověsti?!

Mýty a pověsti byly odjakživa nedílnou součástí života Inuitů a Sámů usazených v drsném arktickém prostoru. Severští lovci a pastevci sobů si je navzájem vyprávěli během dlouhé polární noci, nebo když je na cestě zastihla nepohoda a byli nuceni zůstat delší dobu na jednom místě. Mnohé příběhy vysvětlují, jak vzniklo Slunce, Měsíc a hvězdy, proč je příroda taková, jaká je, a proč různá zvířata vypadají tak, jak vypadají. K bezděčné drsnosti a krutosti některých textů se mnohdy těžko nalézá morální opodstatnění nebo odpovídající trest.

 

České centrum Praha / Galerie

110 00 Praha 1
Česká republika

Rytířská 31

110 00 Praha 1

T: 234 668 501

E: 

Máme otevřeno: pondělí- pátek: 10.00 – 17. 00 hodin

www.prague.czechcentres.cz

Vstup na všechny akce Českého centra: volný

 

Hodnocení: 80 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka