´Milá poselství - české grafické novoročenky´ aneb proč posíláme už jen SMSky?!

23.08.2013 16:38

 

Galerie Hollar
Praha
21. 8. -  15. 9. 2013

 

Na vernisáži výstavy v Galerii Hollar ve středu 21. 8. 2013 jsme si vyslechli zajímavou přednášku odborníka a sběratele novoročenek, pana Doc. PhDr. Slavomila Vencla, DrSc. Jak jsme se dozvěděli, sám jich za 50 let prohlédl nepočítaně.... Provedl nás historií, kdy novoročenky slavily svůj boom zejména za 1. republiky. Po II. sv. válce příliš svoboda grafického výtvarného projevu nebyla s výjimkou roku 1968. A nyní? Jak vypadá situace? No, novoročenky nahrazujeme přáním k Novému roku už především zprávami z mobilu i počítače, raději rozesíláme svým přátelům SMS i e-maily.   A navíc ještě dostáváme  zcela neosobní novoroční přání od firem, která je však vůbec nearchivují…

 

České grafické novoročenky od roku 1900
Vystavili jsme soubor českých grafických novoročenek od roku 1900, a to na základě neprofesionálního výběru ze soukromé sbírky. Výstavu jsme doplnili i různými výpůjčkami. Můžeme se potěšit brilantní prací českých grafiků, kteří využívali různé techniky a výtvarné  přístupy.

 

 

 

 

Motivy z nejrůznějších oblastí v miniaturách

Čeští grafici si vybírali ze všech možných témat, z nichž mezi nejoblíbenější patřily krajina, portrét, symboly lásky. Rovněž  neopomněli vzpomenout i na biblické, antické  či jiné události naší národní minulosti.  Na výstavu jsme nezařadili zahraniční novoročenky. 

 

Od A do Z ve směru hodinových ručiček
Výstavu jsme uspořádali podle autorů od A do Z (nechybí  např. ani  Jan Zrzavý, ani Adolf Born) ve směru hodinových ručiček.  Protože výstavní prostor má své meze, nemůžeme zde samozřejmě vystavit všechny nvooročenky, protože je jich hodně, je to množina artefaktů řádově desetitisicové kvantity, která vznikla prací tisíců umělců několika generací, přičemž ani v žádné veřejné sbírce reprezentativní průřezovou kolekci nevlastníme.

 

Galerie české grafiky s tradicí od r. 1917 - Galerie Hollar
Sdružení českých umělců grafiků HOLLAR, kterému galerie patří, bylo založeno v roce 1917. Sdružení si dalo do štítu jméno nejslavnějšího rytce Václava Hollara (1607-1677). Zakládající členové byli převážně žáci Maxe Švabinského, který od roku 1910 vedl speciální ateliér grafiky na pražské Akademii výtvarných umění. Od založení až do dnešního dne jsou za členy přijímáni profesionální tvůrci na základě nejvyšších uměleckých kritérií. Činnost SČUG HOLLAR byla komunistickým režimem od roku 1972 do roku 1989 zakázána, po listopadu 1989 byla obnovena.

 

V uplynulých desetiletích patřila mezi členy Hollaru i některá velká jména českého umění jako např. Max Švabinský, Vojtěch Preissig, František Kupka, František Bílek, T.F. Šimon, František Kobliha, Emil Filla, Josef Lada, Jan Zrzavý, Josef Šíma, Bohuslav Reynek, František Tichý, Vladimír Silovský, Karel Svolinský, Cyril Bouda, František Gross, Kamil Lhoták, Zdeněk Sklenář, Jiří Trnka, Jiří John, Zdenek Seydl

 

Dnešní SČUG HOLLAR má 155 členů, z toho 129 grafiků, 11 teoretiků a 15 tiskařů a činných členů. Galerie HOLLAR představuje díla svých členů na pravidelných výstavách jednotlivců i kolektivů. Bohatý výběr současné grafické tvorby je k nahlédnutí v depozitáři galerie.

 

Máme otevřeno:
denně, mimo pondělí od 10-13 a od 14-18 hodin

SČUG HOLLAR
Smetanovo nábřeží 6
110 00 Praha 1
tel./fax: 224 235 243
e-mail: hollar@hollar.cz
www.hollar.cz

Hodnocení: 90 %
Ing. Olga Koníčková
Ilustrační foto: internet