´MENE TEKEL´ aneb VIII. ročník mezinárodního festivalu proti totalitě, zlu a násilí, pro paměť národa

02.03.2014 19:12

Galerie Karolina UK – Praha

Výstava ´Studenti proti totalitě´24. 2. – 7. 3. 2014

 

Navštívili jsme překrásné prostory výstavní síně v Karolinu, kde jsme mohli zhlédnout sedmidílný výstavní projekt.

  •  Jan Palach ´69  a Příběh jana Zajíce - panely  upomínaly především na české mučedníky,  jakými byli Jan Zajíc či Jan Palach.

  •  Hned u vchodu expozice jsme umístili výstavu prací studentů Akademie výtvarných umění v Praze na téma boje proti násilí (vystavující: Jaroslav Fritsch, Matěj Hrbek, Vladan Kolář, Tomáš Prchal, Kateřina Puffrová, Miroslav Šeda)

 

 

Výběr jejich prací zohlednil  jejich osobní vztah k tomuto zadání. Proto je soubor značně individuálně pestrý. Jsou zde vystaveny odrazy osobních zážitků i práce na pokraji symbolů.  Myslím, že kladem  tohoto souboru je akcentace současného prožitku na úkor historizujícího pohledu (kurátor: Prof. Jan Hendrych).

  • Dále  jsme si mohli pročíst panely ´Opozice mládeže v NDR´.

Armáda, ať už je jakákoli, podle mého názoru nemůže být lidská.

 

  •  
  • ´Cesty ke svobodě´ - vybrali jsme práce účastníků výtvarné soutěže základních uměleckých škol v oborech volná tvorba a fotografie. Spolupracovali Josef Kobra Kučer, Ivana Rakoušová, Miroslav Lédl, Daniela Řeřichová a pedagogové výtvarné výchovy.
  • Velvyslanectvíf Litevské republiky připravilo výstavu o hrdinském činu 19letého Romase Kalanty, který se 14. 5. 1972 zapálil na protest proti sovětské okupaci Litvy. 
  • Maďarské velvyslanectví věnovalo svou expozici 17letému učňovi Sándoru Bauerovi, který se 20. 1. 1969 poli benzínem zapálil u vchodu do budovy muzea nad pamětní deskou věnovanou  maďarskému básníkovi Sándoru P.

Ve jménu těch, co z šibenic volali prokletí,

ve jménu dětí, matek, žen- -nevinných obětí,

ve jménu těch, co u hranic zastřeleni byli,

ve jménu těch, co z vězení se zpátky nevrátili,

ve jménu těch, co otroky bratrů svých se stali

a přesto za jidášský groš svou čest neprodali.

Ve jménu lásky, života, pravdy a lidských práv,

Ve jménu psanců - tuláků bloudících v cizinách,

ve jménu těch, co žili věk za branami pekel,

ve jménu všech já biblické píši: MENE TEKEL!

Jiří Herzinger, básník a politický vězeň

 

Pořadatelé: občanské sdružení Umění bez bariér, hl. m. Praha, Konfederace politických vězňů ČR, Ústav pro studium totalitních režimů, ÚDV, Senát Parlamentu ČR.

Zážitkem, který ve mně zanechal hlubokou stopu, bylo, když jsem se ve 20 letech dostala do vězení a měla pětiměsíční miminko.

 

Z historie projektu

  • Projekt proti totalitě Mene Tekel vznikl jako reakce na nezájem společnosti o osud politických vězňů padesátých let, ale i na absenci výuky o tomto období ve školském systému.
  • V letech 1948—1989 bylo z politických důvodů v naší zemi odsouzeno k nepodmíněnému trestu odnětí svobody 248 tisíc nevinných lidí. Trpěly nejen oběti politických procesů, ale také rodiny vystavené perzekuci, pronásledování, diskriminaci; byly ukradeny rodové majetky, děti odloučeny od matek a otců, zpřetrhány tradiční společenské vazby a pošlapána lidská práva.
  • Parlamentem ČR byl sice přijat zákon č. 198/93 Sb., o protiprávnosti komunistického režimu a odporu proti němu, ale jeho spíše proklamativní charakter nevytvořil podmínky pro uznání třetího odboje v praxi. Političtí vězni se stali nepohodlnou kapitolou novodobé historie.

Autoři Daniela a Jan Řeřichovi z úcty k odkazu politických vězňů vytvořili otevřenou platformu pro autentická svědectví, uměleckou reflexi i odbornou analýzu doby komunistické diktatury. Ve spolupráci s Konfederací politických vězňů, která se stala morálním garantem projektu, se v roce 2007 konal první ročník festivalu, jehož název odkazuje k Bibli a proroctví o zodpovědnosti každého člověka za své činy. Mezi hlavní odborné spolupracující subjekty patří Univerzita Karlova, Ústav pro studium totalitních režimů a Národní archiv. Každoročně vstupují do programové skladby další erudované instituce či občanské iniciativy, reflektující záměr projektu, který je v evropském prostoru považován za zcela ojedinělý. Festival se každoročně koná v termínu kolem neblaze proslulého data 25. února a během jednoho týdne se uskuteční zhruba 30 programů zohledňujících různorodost zájmových, sociálních a generačních skupin — výstavy, koncerty, filmové projekce, literární setkání, odborná kolokvia, besedy s pamětníky, autogramiády, interaktivní programy pro školní mládež, rekonstrukce politického procesu padesátých let aj.

www.menetekel.cz

www.veznice.uh.cz

Vstup : volný

Hodnocení:  80 %

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka, www.menetekel.cz