´Liberace!´ aneb když uprostřed lidí jsme stále sami (Behind the Candelabra)

13.07.2013 15:34

´Liberace!´ aneb když uprostřed lidí jsme stále sami ( Behind the Candelabra)

Do českých kin přichází film Stevena Soderbergha, který velmi otevřeně a bez příkras sleduje milenecký vztah dvou homosexuálních mužů, Američanů, nemajetného Scotta Thorsona a  multi-boháče Valentina Liberaceho.  Hlavních rolí se na výbornou zhostili  oba protagonisté -  Michael Douglas jako bravurní a zábavný, excentrický klavírní virtuóz Liberace a Matt Damon jako jeho milenec od svých 16 let….

Po zhlédnutí dvouhodinového filmu nemůžeme však říci, že by film však  působil jako bytostné vyjádření národní kulturní identity…   ba naopak…v  letech 70. a 80. jsme totiž na gaye pohlíželi s urputným nepochopením. Doba sice  pokročila,  a tak  tu máme další film po filmu ´Zkrocená hora´, tentokrát  snímek  životopisný o muži, Liberacovi, jenž  tají před veřejností  svoji odlišnou sexuální orientaci.

Téma zajímavé, protože životopisných filmů jsme již natočili habaděj, a vztah mezi mužem a ženou nebývá vždy příliš jasně definovaný, ani vzrušující, ani to nejde, protože muži a ženy jsou zcela odlišní. Těžko tam už najdeme nějaký nový prvek, který by nás mohl šokovat. Zatímco film o homosexuálně orientovaných mužích, kteří nejsou sužováni bídou, hladem, naopak jsou znuděni leskem bohatství a publikem, užívají si, nač si vzpomenou, je pro mnohé diváky ještě španělskou vesnicí…

Necháme se vtáhnout do pomíjivých vztahů dvou mužů?!
Proč ne?! Nesmíme se však stydět na ten film přijít a nesmíme podlehnout záporným kritikám, a  hned ho šmahem zavrhnout, (i když přiznáme, že některé záběry byly docela fuj! včetně stále více oblíbenějšího filmového zvracení!).  Byla by to škoda nejen kvůli heroickým výkonům Michaela Douglase a Matta Damona. Ve světě internetu můžeme přece vidět všechno, a pak si aspoň něco z  příběhu těch dvou časem stále více ztřeštěnějších gayů vzít něco pozitivního do svého života, nemusíme si z nich brát příklad, naopak jsme varováni a poučeni …protože nejde jen o lásku dvou mužů gayů, ale platí to i pro heterosexuální vztahy…Jak? No, vysvětlíme později…  

 

Když tak rád lidi bavím! Jak se mi hraje s tolika prsteny!?
Film začínáme v létě roku 1977  v Las Vegas ukázkou z ohromující show slavného, již postaršího,  pianisty a baviče Valentina Liberaceho, který baví své diváky svými anekdotami a vtípky a virtuózní hrou na klavír i svým zpěvem…..."Miluji tě nejen pro to, kdo jsi, ale pro to, kdo jsem já, když jsem s tebou. Miluji tě, protože jsi toho udělal tolik, abych byl šťastný. Udělal jsi to jen tím, že jsi byl." 
Zíráme na kýčovitou show, a Liberace nám zírat dovolí, protože jsme si show zaplatili…a zíráme na třpytivé oblečení klavírního virtuóze, fenomenálního baviče a výstřední televizní hvězdy. Jeho jméno bylo synonymem extravagance, kýče a výstředního stylu.  Okázalým způsobem života žil nejen na jevišti, ale i mimo něj. My Češi však jsme Liberace až dosud neznali, přestože Liberace oslňoval Ameriku více jak 30 let. Byl okázalou hvězdou na pódiu i na televizní obrazovce - a také v soukromí si dopřával nákladné výstřednosti.  V době, ve které Liberace žil, jsme však nemohli veřejně připustit odlišnou sexuální orientaci, tak odlišnou od orientace heterosexuální…..

Lidi vidí, co chtějí vidět
Ví bůh proč, v roce 1977 se  Scott Thorson  v jedno gay baru v Los Angeles seznámil s bývalým choreografem Bobem Blackem, aby  si vyrazili  do Las Vegas, kde Bob svůj nový objev seznámil se svým přítelem Leem – respektive s oslňujícím Liberacem.  A tak Scott,  který byl celý život vychováván po pěstounech u cizích lidí,   je ihned okouzlen Liberaceho pompézním světem, později i klavíristovou opulentní vilou i jeho extravagantním stylem.

Jsme milenci, ale nikdo to nesmí vědět
Mladý, de facto puberťák , Scott  okouzlí zase Liberaceho, který potřebuje nového milence, neboť ten poslední – Billy je zrůda – který ho psychicky týrá a ničí ho. Scott na tuto hru a milenecký vztah přistupuje, netušíc co, to všechno obnáší…a je najat jako Liberaceho osobní řidič, tajemník, opatrovník paruk….  Zejména, když mu Scott jako budoucí veterinář vyléčí osleplého bílého pudlíka Baby Boy, mazlíčka Liberaceho. … a záhy spolu prožívají tajnou milostnou aféru, která se rozvine ve vážný vztah…na dobu pěti let…ovšem jen navenek, v domovské vile jsou všichni s rozuměni  a  nic se neutají…dokonce intriky nechybějí… 

Je to zlatá klec!
I když se Liberace chová ke Scottovi otevřeně, přesto si určuje zpočátku vše, co chce se svým milencem dělat…například nechá mu změnit obličej plastickými operacemi, aby vypadali oba stejně jako z jedné rodiny. Zde si povšimněme plastického chirurga Jacka Startze (Rob Lowe), s jeho vskutku nenapodobitelnou a komickou mimikou, která vyjadřuje vše, co si doktor asi o celebritách, co nevědí roupama,  co dělat, myslí – asi to  svý….

 

 

Hlavně buď sám sebou! On je celý můj svět!
To bylo heslo Liberaceho. Vztahovalo se i na jeho milence Scotta. Ale s jídlem roste chuť, a Scott se cítí stále více nespokojenější. Vždyť nic ze světa nezná, jen tu vilu Liberaceho. Ale ten stárnoucí muž se potřebuje pořádně vyspat, aby byl fit na další koncerty (celkem je absolvoval  v životě 56x). A začnu problémy…jako v každém zmírajícícm vztahu ….ztráta úcty … spratkovské chování Scotta – Scottova závislost na drogách…hádky na denní pořádku…starý muž ztrácí trpělivost a jak se to vše vyjasní, je už na nás divácích, kteří se odhodláme, na tento film , i když je plný kýčů, podívat…ale stojí to za to, i když se místy nudíme…protože jejich starosti bychom tak chtěli mít!  


Pár slov o postavách, kteří se na filmu podílely

Lee Liberace
* 1919 -1977 -  +1987
V Čechách prakticky neznámá hvězda amerického showbyznysu se narodila v roce 1919 ve West Allis ve Wisconsinu jako Wladziu Valentino Liberace. Syn polské matky a italského otce byl od 50. do 70. let nejlépe placeným bavičem na světě. Jeho koncerty, nahrávky jeho skladeb, televizní vystoupení a filmy měly obrovský ohlas. Lásku k hudbě mu vštípil otec už v raném věku. Na klavír začal hrát ve 4 letech a v 7 si vybral svůj vzor – polského pianistu Ignacyho Paderewského. Přestože jeho hudební vzdělámí bylo klasického charakteru, rychle získal i zkušenosti s populární hudbou. Debutoval ve 20  letech, kdy koncertoval s Chicagským symfonickým orchestrem (Koncert pro klavír a orchestr č. 2 Ference Liszta).
•  Svou kariéru však nezaložil na vážné hudbě, ale na stylu, který  nazýval "popem s trochou klasiky". Jako svou značku přijal svícen a jako  umělecké jméno si zvolil Liberace.
• V roce 1952 jeho proslulost navýšila vlastní televizní show, jež patřila k nejsledovanějším pořadům 50. let. Série jeho koncertů v Madison Square Garden byla mimořádně populární, stejně jako jeho extravagantních vystoupení v Las Vegas. Výjimečně talentovaný a všestranný umělec hrál na klavír, zpíval, tančil a bavil diváky svými vtipy. Objevil se ve čtyřech televizních filmech a řadě televizních pořadů. Přestože jeho živá vystoupení byla populárnější než jeho nahrávky, získal šest zlatých alb a dostal se do Guinnessovy knihy rekordů jako nejlépe placený hudebník na světě.
• v roce 1987 podléhá  nemoci AIDS

 

 

Scott Thorson
• žil v nevadském Reno
• s novinářem Alexem Thorleifsonem.napsal  pamětí  ´Pod svícnem´
(Behind the Candelabra)

 

 

Režisér Steven Soderbergh
autor snímků  ´Dannyho parťáci´, ´Erin Brockovich´, nebo ´Vedlejší účinky´
v  Cannes získal cenu  ´Zlatá palma´ v roce 1989 za svůj debut ´Lži, sex a video´
film (Pod svícnem) je prý posledním jeho filmem, režisér se chce  věnovat jen televizním projektům
 

 

..."Miluji tě nejen pro to, kdo jsi, ale pro to, kdo jsem já, když jsem s tebou. Miluji tě, protože jsi toho udělal tolik, abych byl šťastný. Udělal jsi to jen tím, že jsi byl."  Liberace

 

Co nevíme o filmu:
-  V roce 1988 natočil režisér William Hale televizní film Liberace, v němž si titulního hrdinu zahrál Andrew Robinson.
- „Ve filmu jsem chtěl ukázat, kam jsme dnes dospěli,“ vysvětlil Weintraub. „Převést, že v téhle oblasti došlo ke změně, a to nejen v USA, ale i jinde. Osoby stejného pohlaví spolu mohou v řadě zemí legálně žít. Být gay už není sociální stigma.“
- Film se natáčel v Los Angeles, Palm Springs a Las Vegas, tedy v místech spojených s životními osudy Liberaceho a Scotta. Některá místa, kostýmy či rekvizity skutečně nesly osobní dotek protagonistů: natáčelo se v bývalém lasvegaském hoteliu Hilton, kde Liberace vystupoval, nebo v kostele v Palm Springs, kde se skutečně odehrál jeho pohřební obřad. Všechny klavíry použité v hudebních číslech jsou původní.
- Úkolu oživit Liberaceův svět se ujal výtvarník Howard Cummings: ten se vrátil do let 1977-82 prostřednictvím pečlivých rešerší i sledování záznamů bavičových show. Důležité podklady našel i v Liberaceho muzeu v Las Vegas, v jehož expozici jsou šperky, kostýmy, klavíry či automobily legendární hvězdy. Liberace po vzoru svého idolu, šíleného bavorského krále Ludvíka II., ovšem hromadil nejen ošacení a šperky, ale i domy. To všechno mělo dodat lesk jeho existenci.
- Jako metaforu pro hrdinův život si Cummings zvolil reflexní plochy a posílil tak mámivě třpytivý, jiskřivý aspekt jeho existence. V souladu s tím kostýmní návrhářka Ellen Mirojnick, která je stálou spolupracovnicí Michaela Douglase, vytvořila hned několik nepřehlédnutelných kostýmů, ať už pro Liberaceho jevištní výstupy, nebo pro jeho soukromý šatník. Její práce se ovšem týkala i Matta Damona a kostýmů pro jeho hrdinu Scotta. Oba protagonisté mají ve filmu každý přibližně šedesát různých kostýmů.
- Film vznikl v produkci HBO Films. Do české distribuce film zakoupila společnost EEAP Fim Distribution CZ-SK.  


..."Miluji tě nejen pro to, kdo jsi, ale pro to, kdo jsem já, když jsem s tebou. Miluji tě, protože jsi toho udělal tolik, abych byl šťastný. Udělal jsi to jen tím, že jsi byl."  Liberace
Titul: Liberace!
Originální titul: Behind the Candelabra
Produkce: USA 2013
Režie: Steven Soderbergh
Scénář: Richard LaGravenese (podle knihy Scotta Thorsona a Alexe Thorleifsona)
Hudba: Marvin Hamlisch
Hrají:  Michael Douglas (Liberace), Matt Damon (Scott Thorson), Scott Bakula (Bob Black), Dan Aykroyd (Heller), Debbie Reynolds (Rob Lowe), Frances (doktor Startz)
Verze: 2D DCP
Stopáž: 118 minut
Přístupnost: nepřístupný do 12 let
Žánr:  komedie,  životopisné drama
Jazyková verze:  anglicky s českými titulky
Hodnocení:  80 %
Premiéra: 18. 7. 2013
www.eeap.cz
Ing. Olga Koníčková
Foto: www.eeap.cz

 

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=THQt_hQUfxQ#t=71s

 

https://www.youtube.com/watch?v=ZyP3wB2PqHg