´Líbánky´- měl to být její nejkrásnější den v životě aneb když ohlášky měly dříve svůj smysl?!

14.08.2013 15:16

´Líbánky´ - měl to být její nejkrásnější den v životě aneb když ohlášky měly dříve svůj smysl?!

 

Byli jsme pozváni na novinářskou projekci v úterý 13. 8. 2013 na český film ´Líbánky´, nový snímek Jana Hřebejka podle scénáře Petra Jarchovského´, který jsme ocenili za režii Křišťálovým globusem i na Filmovém festivalu v Karlových Varech 2013. Nový film Jana Hřebejka podle scénáře Petra Jarchovského Líbánky uzavírá volnou trilogii příběhů ze současnosti, tvořenou úspěšnými filmy Kawasakiho růže a Nevinnost.  Drama ´Líbánky´ jsme umístili do  sevřeného prostoru a do dvou až tří dnů. Snímek se tak odehrává se během jediného odpoledne, svatební noci a části následujícího dne. 
 

Líbánky se odehrávají v čase dvou dnů svatební oslavy. Nevěsta a ženich – Tereza (Anna Geislerová) a Radim (Stanislav Majer) tvoří půvabný pár, navzdory tomu, že oba již prošli manželskou zkušeností a odnesli si z ní své šrámy. Tereza zklamané srdce, Radim dospívajícího syna. Jsou však odhodláni zkusit to znovu, jsou přesvědčeni, že tentokrát to vyjde. A zdá se, že svatební oslavy, které probíhají v prosluněném dni v rodinném kruhu v sídle nevěstiných rodičů obklopeném romantickou krajinou, budou skutečně nejkrásnějším začátkem společného života. Ovšem… kdyby se na svatební hostině náhle neobjevil nezvaný host. Jan Benda si brzy získává náklonnost přítomných. Maminky i tetičky mu podstrojují, muži mu bodře nalévají. Kdo to však vůbec je? A odkud se vzal? Je to jen neškodný vetřelec, který se obvykle vmísí do davu s cílem zadarmo se najíst? Nebo se vynořil z minulosti někoho ze svatebčanů? A koho?  S Janem Bendou u svatebního stolu dostává romantika trhliny. Toho chlápka je třeba dostat co nejrychleji pryč. Některá tajemství by prostě neměla být prozrazena! (oficiální text distributora)
 

Když se dva berou…láska je nadějí
Sledujeme normální  v bílém svatbu v kostele, přihlížejícího neznámého muže, odjezd na svatební hostinu do luxusního sídla nevěstiných rodičů (statku). Zatím sledujeme vše dění v  poklidu, hrající si děti, kapelu hrající lidové písničky, plynoucí zábavu, zvyšující se opilost švagra Míly (David Máj), zářící, již těhotnou  nevěstu Terezu  i ženicha Radima, svítící sluníčko, začínající hostinu, a přitom zběsilé  fotografování  a filmování. No, normální rodinka, akorát snad i zámožnější… oba  novomanželé už mají za sebou první manželství a tak doufají, že  tentokrát to bude lepší…. Tereza má za sebou zklamané srdce, Radim dospívajícího syna…

 

Žijeme jako siamská dvojčata?
Kdo pozval neznámého obrýleného muže? Nezvali jsme ho, a máme ho tu. Takový nepříjemný, utrápený zjev…přímo odpudivý! Jmenuje se prý Jan Benda. Nic jeho jméno nikomu neříká, ani Radimovi, ani Tereze.   Přesto  předává svatební dar Tereze, která musí  naslouchat jeho stupidním řečem, kdy  dál  Benda lamentuje nad nesmyslností manželství,  které si nedokáže představit, kde musíme žít jako siamská dvojčata, že se může všechno změnit za tu dobu dlouhého života, že se měníme i my lidé,  nedokáže se představit ani jako otec dětí, přitom všechny přítomné děti zde nadchne .. . a dokonce jednomu děvčátku život zachrání …  dokonce strhl pozornost na sebe a dětem předvádí, jak se dá hrát s panenkou (bodá do ní vidličkou), které jsou jeho chováním zcela ohromeny a šťastně uchváceny…

 

Ale do bordelu chodit mohu
Když tchán nám také něco o své dceři Tereze řekne, co Radim netušil,  jsme  vyděšeni…ale Radim si to nechává zatím pro sebe  a řeší jen, zda může chodit přesto i do botelu. Má stále pevně půdu pod nohami  až do doby,  kdy si uvědomí, kdo ten  Jan Benda vlastně je. Přesto bere situaci jako  normálka…že to byla normálka věc…to bylo normální…byli jsme přece  kluci! A tam jsme docela  napnutí, co vlastně ten Radim Bendovi provedl?

 

Svatební dar pohodíme …
Když Tereza rozbalí svatební dar od Bendy…máme už po náladě…i Radima to rozzuří … a řeší situaci s nezvaným hostem po svém, vyveze ho autem…a máme pokoj…a nemáme! Už ho tu zase máme! A nechal nám dopis i vysvětlení…

 

Dějiny jdou do kruhu?
Nezvaný host, náhle se zjevující se Jan Benda,  zamíchá  zdánlivě pevným vztahem a idylickou svatbou. Postupně se dozvídáme, jak to všechno bylo, včetně retrospektivní vsuvky o šikaně na internátní filmové škole, ale hlavně pozorujeme rychlé citové proměny Terezy. Její muž Radim tam vystupuje až na dva momenty, kdy konečně ztrácí půdu pod nohami,  jako panák olšový.  A Jan Benda? Ten sice hraje dobře, ale je notně nesympatický. Ostatní postavy jsou často zbytečné.

 

Závěrem ..lež má krátké nohy, že?!
Příběh o tom, jak funguje, že ´lež má krátkénohy´, a že můžeme se snadno dostat do psychických problémů, když vyjde najevo nežádoucí  pravda či tajemství. I když si můžeme klást otázku, zda co jsme prováděli v dospívání či před desítkami let, lze odpustit?!  A jak se máme zachovat, - odpustit či opustit? To je hlavní problém novomanželky Terezy…. Můžeme utéct před minulostí, můžeme zapomenout napáchané křivdy a zlo? Měli bychom přece přijmout odpovědnost a nezavírat oči. Mít soucit s lidmi a poučit se?!
 

Chválíme
Kdo nemusí Aňu Geislerovou, tak ať na film nechodí, jinak její vynikající výkon nemá chybu. Můžeme říci, že z plátna vůbec neodejde. Chválíme i skvělou kameru i hudbu. A scénu, kdy konečně si plačící Radim uvědomuje, co vlastně ve své pubertě provedl, když dojatě pozoruje svého syna, který ho fotografuje…   nejdou tedy dějiny do kruhu?  Nestane se to také jeho synovi?  Nevíme…? Nikdo zatím neví..!

 

Co nám řekli na tiskovce po novinářské projekci ?
Aňa Geislerová
(hlavní role Terezy)se ujala jako první slova a oznámila nám, že ji mrzelo, že nemohla být  na světové premiéře snímku ´Líbánky´ v Karlových Varech  2013, protože rodila své třetí dítě. Zahálet však nebude, tento snímek je již čtvrtý, který natočila s režisérem Janem Hřebejkem, že je to sice výhoda, ale současně nevýhoda, protože si už připadá na place jako Hřebejkova manželka. A jinak je příběhem ´Líbánek´ fascinována, „ jak si moc myslíme, že víme…“ , a ještě nám prozradila, že na rozdíl od filmové hrdinky Terezy by problém řešila jinak.    "Je mi ctí oznámit, že už zítra (14. 8. 2013) začneme s Honzou Hřebejkem natáčet další film," dodala šťastně štíhlá a stále něžná Aňa.

Jan Hřebejk (režisér)naopak zdůraznil, že je sice výhodné spolupracovat s Aňou G. , ale nevýhodou zase je, že už jí nemůže nabízet znovu některé stejné či podobné role. A na dotaz, jak vybíral představitele pro hlavní role, jsme se dozvěděli, že je nalezl  oba v divadle Komedie (Praha 1), přičemž se řídil jen a jen svým instinktem.  

Jiří Černý (Jan Benda –ten, kdo přišel nezvaný na svatbu) se vyjádřil zejména k otázce, kdy natáčel ve vaně,  kde ho topili, že už počtvrté toho topení měl již patřičně dost…

Titul: Líbánky
Festivalový název: Honeymoon
Původ: ČR 
Režie: Jan Hřebejk
Scénář: Petr Jarchovský
Producent: Fog´n´Desire Films: Viktor Tauš a Michal Kollár
Koproducent: K Film plus: Tomáš Rotnágl a Jan Kadlec
Česká televize
Kreativní producent  - Tomáš Baldýnský
Vedoucí Filmového centra – Helena Uldrichová
Hlavní dramaturg – Jaroslav Sedláček
Kamera: Martin Štrba
Architekt: Jan Kadlec
Hudba: Aleš Březina
Střih: Alois Fišárek
Zvuk: Lukáš Moudrý
Kostýmy – Katarína Štrbová-Bieliková
Umělecký maskér – Zdeněk Klika
Hrají: Anna Geislerová, Stanislav Majer, Jiří Černý, Kristýna Fuitová, David Máj, Jiří Šesták, Jana Radojčičová a další
Distributor: Falcon, a.s. do 21. 8. 2015
Přístupnost: mládeži přístupné (já bych doporučila od 18 let)
Formáty: ŠUP (1:2,35), 98 min, Dolby Digital 2D
Žánr: intimní drama – konverzační psychodrama
Stopáž: 98 minut
V kinech ČR od:  22.08.2013 Falcon 
V kinech SR od:  29.08.2013 Forum Film SK 

www.falcon.cz
www.libankyfilm.cz

Hodnocení: 90 %
Ing. Olga Koníčková
Foto: Falcon