´Lásky čas´ aneb proč strávit dvě hodiny v kině?! /About Time

15.10.2013 09:43

Ať už se budete před usednutím do kina cítit jakkoli špatně, z kina budete odcházet v suprové náladě. A to neuvidíte ani náhodou příběh, co by otřásl světem. Naopak. Hurá! Ten příběh je banální a prostinký, jak už dávno žádný. Jenže ho napsal a režíroval Richard Curtis, a to už stačí, aby vzniklo něco tak záviděníhodného, jako je právě ten tak neobyčejně obyčejný příběh dvou obyčejně neobyčejných lidiček. Živých a ze života. Zábavný, laskavý a nepodbízivý doják.

 

Distributor to vidí následovně: „Tim (Domhnall Gleeson) je naprosto obyčejný nesmělý jednadvacetiletý Brit, který má starostlivou matku, potrhlou sestru, úžasného otce (Bill Nighy) a žádnou holku. To se má brzy změnit, jelikož Tim právě dozrál do věku, kdy mu tatínek prozradí rodové tajemství. Všichni mužští členové tohoto rodu totiž mohou tak trochu cestovat v čase. ´Tak trochu´ v tomto případě znamená, že se můžou vracet jen do minulosti, k událostem, které oni sami prožili. Stačí zajít do nějakého tmavého kouta, zavřít oči, sevřít pěsti a jste tam, kde jste si přáli být. Tim se okamžitě rozhodne využít téhle dovednosti k tomu nejdůležitějšímu, co člověk jeho věku potřebuje. Tedy k holce, pokud možno hezké, chytré, hodné a lačné po sexu. Ta Timova se jmenuje Mary (Rachel McAdams) a jejich vztah je dokonalý, protože všechny nedokonalosti Tim pokaždé napraví. Ovšem ani s takovou schopností nemůžete život obehrávat donekonečna, zvlášť když je to prevít, který vám připravuje jedno nelehké dilema za druhým. S každým návratem totiž přijdete o všechno, co jste do té doby prožili. A to někdy hodně mrzí.“ (CinemArt)

 

Cestování časem? Trapné klišé? Nikoli.

Jistě, cestovat časem, je macha, kterou používají ztracenci, aby se dostali do více časových rovin ve snaze pomoci ději. Ano, ale i když u Curtisova filmu je to samozřejmě berlička, ale spíš bychom to viděli jako takovou lehce podanou pomocnou ruku, abychom se neposunuli v akci, ale v psychice. Pomáhá nám totiž (neškolometsky a nedidakticky je nám to jemně a nenápadně podsouváno jako takový přátelsky metaforický apel) uvědomit si, že by bylo dobré si vážit času, jenž je nám chtě nechtě vymezen. Divák zvyklý na klenuté děje Curtisem, dosud vyprávěné a k jasnému silnému pro něj tak typickému happyendu spějící, bude asi překvapen. O to mu tentokrát nejde. Nenatočil novou ´Lásku nebeskou´ ani žádný prvoplánově stravitelný film. I když, kdo má dnes čas jít na jeden film dvakrát, ale v případě tohoto snímku by se to vyplatilo. Je tam toho víc, než si stačíte na první pohled uvědomit. A budete zírat o to víc.

 

Osoby a obsazení - správné volby

Nejsem znalcem ani zaníceným fandou Rachel McAdams (Mary) a už vůbec ne snad odpůrcem Zooey Deschanel (měla ztvárnit Mary původně a musela se role vzdát kvůli jiným projektům), a i tak tvrdím, že jinou Mary než s McAdams si představit neumím. Šťastná volba, řekl bych, řvu ´bingo!´

 

Vtip a smutek, taková je realita. A takový by byl i film, pominu-li to cestování v čase. I herecké obsazení (díky britské herecké škole) je realistické. Bill Nighy je ´Pan´ otec, o jakém se sní a Domhnall Gleeson zase správný sympaťák mírného rošťáctví v mezích bontonu. Však také - po Curtisově ´Lásce nebeské´ (2003) a ´Pirátech na vlnách´ (2009) – jde o třetí spolupráci tohoto režiséra s Billem Nighym. Jo a ještě malá pikantérie navíc. Osudem a doufejme, že ne budoucím zaškatulkováním, úžasné Rachel McAdams (Mary) se stalo, že se nám do cestovatele časem, už jednou zamilovala. Stalo se v roce 2009 ve filmu ´Zakletý v čase´ (tenkrát to byl Eric Bany).

 

Času v kině litovat nebudete

Film je prostě takové milé překvapení sezony, plné uvolňujícího smíchu i kompenzační slzy. Času v kině nebudete litovat. A to se poslední dobou zas tak často nestává. Romantická linka, ano, jistě, ale hlavně, ty úžasně oblažující a vtipné korekce, kdy mamlas může najednou působit jako pěkně vymaštěnej řízek v tom nejlepším slova smyslu, aniž by nezůstal milým hrdinou. Ony totiž ty návraty v čase nebyly sci-fi blouzněním, ale důvodem k vytvoření vtipu či gagu hodného Monty Pythonů, ale i příležitostí k filozofickému zamyšlení (osud sestry v kontrapunktu s existencí vlastních dětí a jejich pohlaví). Ale úplně nejvíc to umožnily rozhovory otce se synem pak, když už to v reálu nejde a o kterých sníme asi každý z nás ve vztahu s milovanou, už nejsoucí, bytostí. A tady, víc než kde jinde, se ukázala dokonalost volby Domhnalla Gleesona do role citlivého, ale nepatetického syna. S perfektním Billem Nighy to byly malometrážní dialogové i myšlenkové koncerty.

 

Richard Curtis, doufejme, jen straší

Pokud to není jen tak plané povídání, z momentálního vyčerpání, tak slova Richarda Curtise o tom, že „´Lásky čas´ bude asi poslední film, který jsem režíroval," u nás vyvolají pocit, že je to škoda pro filmografii vůbec, ale zase na druhé straně, je to důstojná tečka zralého režiséra. Kdo takhle umí typicky anglickou duchaplnou konverzační komiku, toho je, kdyby už nic nenatočil, fakt škoda. Ale na odpočinek už asi pan režisér nárok má. Vždyť to je on, kdo stvořil spolu s Atkinsonem nesmrtelné příběhy Mr. Beana, včetně obou poněkud diskutabilnějších celovečerních verzí, podepsal se pod scénáře hitů jako ´Čtyři svatby a jeden pohřeb´, ´Notting Hill´ nebo dvou dílů Bridget Jonesové. To přece není málo. A k tomu ty režie ´Lásky nebeské´ a ´Pirátů na vlnách´. A přitom zůstává skromný, až nesmělý:

 

"Mám obavy brát odpovědnost za dění před kamerou, i když se mi líbí filmy natočené lidmi, co jsme sami napsali. Od Monty Pythona až k Woodymu Allenovi,"  prohlásil Richard Curtis.

 

Takže, má-li být tahle jeho vlídná romance, s nezaměnitelnou atmosférou a výborným soundtrackem, co vyvolává na tvářích diváků blažený úsměv (alespoň toho filmového) štěstí, díky za ni. O kterém romantickém kuse posledních let, se to dá říci? Jiskérkou naděje je, že Curtis nespecifikoval, jestli hodlá seknout i se psaním scénářů. Protože není mnoho (a to je optimistická formulace) těch, kteří dokáží vytvořit film o lásce, který není tolik o zamilování dané dvojice, ale víc než dost o lásce rodinné, která snad už ani nevidí. Na konci si popláčete taky, ale neokoukaně, a s povzdechem skoro až ze závisti. 

 

Země původu: Velká Británie 2013

Titul: Lásky čas (About Time)

Režie: Richard Curtis

Scénář: Richard Curtis

Hrají: Rachel McAdams, Domhnall Gleeson, Bill Nighy, Tom Hollander, Margot Robbie, Lindsay Duncan, Catherine Steadman, Amanda Renberg, Lee Asquith-Coe, Vanessa Kirby, Rowena Diamond, Lisa Eichhorn, Lydia Wilson

Verze: české titulky

Žánr: komedie- drama- romantický-sci-fi

Stopáž: 123 minut

Přístupnost: dětem do12 let nevhodné

Distributor: CinemArt

Premiéra: 7. 11. 2013

 

Richard Koníček

Foto: internet

 

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=T7A810duHvw#t=10