´Konečná´aneb když my staří umíme poťouchlí být...Kingsley Amis

29.07.2013 15:54

´Konečná´ aneb když my staří  umíme poťouchlí být... Kingsley Amis


Když jsme se zájmem otevřeli knihu   názvem ´Konečná´, rychle jsme se  začetli  do příběhu pěti seniorů, tří mužů a  dvou žen, kteří spolu závěr života tráví v chátrajícím a osamělém venkovském domě – v Barabizně.  Našim knižním hrdinům je už  přes sedmdesát let, ale  žádný z nich neprožil příliš šťastný život. A protože staří lidé jsou již málo přizpůsobiví, dochází mezi nimi k různým třenicím, hádkám i nesrovnalostem.
 

V této knize se také příliš rádi nemají, a podle toho se chovají, skrytě či otevřeně; v žádném případě nejde o soudržnou partu starců, kteří by se snažili jeden druhému ulehčovat břemeno věku. Jejich soužití má v důsledku vzájemné nevraživosti často groteskně trapný, absurdní ráz, přestože se při čtení často výborně bavíme, občas nám z toho všeho takříkajíc trnou zuby. A konec příběhu leckoho z nás přímo zmrazí.
 

Bydlíme v Barabizně
„Náš dům stojí na okraji většího lesa, asi to byla hájovna. A protože stojí příliš o samotě, 5 kilometrů od nejbližší vesnice a 11 km od nejbližšího města, musela jsem já, Adela Bastablová, která jsem si dům koupila velmi levně,  všem, co se mnou bydlí, na nákupy za volantem svého kombíku, Morrise 1100 model 1967.  Nikdy jsem se nevdala, nebylo mi nikdy dopřáno poznat, co to je vášnivý polibek, dokonce mě nikdo nepolíbil alespoň s jakýmsi náznakem citu.  Vysvětlovala jsem si to tím, že jsem prostě mimořádně ošklivá.  No, vzdala jsem to. Ani bratr Bernard mě nemá moc rád.  Ale přesto jsem šťastná, jen abych neonemocněla…“takové neradostné úvahy má naše hlavní hrdinka.

„Milovat někoho není  možné, pokud se za to oplátkou ničeho nedostane.“

Hluboko do duše penzistů nahlédneme
Kniha ´Konečná´  příliš optimistická není. Obyvatelé penzionu,  většinu vyhraněné osobnosti,  čelí zlomovým životním situacím…  a v důsledku zhoršujícího se zdraví, zapomnětlivosti, nemožnosti zbavit se svých zlozvyků  (kouření, chlast) a ne vždy příjemným vzpomínkám ze svého života, mnohdy zpackaného…   se v jednotvárném žití v penzionu nudí, a proto nemáme nouzi o mnohdy komické situace, kdy si navzájem dělají naschvály. O všechny se stará  Adela Bastablová, hospodyně,  která jakžtakž své spolubydlící chápe…

„Starý člověk si na všechno rychle zvyká, že stáří tlumí představivost…   !“

Sled drobných příhod a událostí, návštěv i zdravotních problémů zakončíme čím? No, nepovíme, i když musíme konstatovat, že autor se snažil nám předávat dialogy mezi staroušky vtipnou formou, později dosti spíše zlobnou, zlomyslnou  i uštěpačnou…jakožto  jsou lidi už moc staří…ale nejhorší je jejich poťouchlost. Ono se to totiž většinu vymstí nejen na ostatních, mnohdy nevinných,  spolubydlících, ale především  na nás samotných…podle hesla,“Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá…“ 


Hlavní osoby a obsazení:
Adela Bastablová : hospodyně v Barabizně, stará se o nákupy a o celý dům
Bernard  - 75 let (bratr Adely Bastablové):
Shorty (Derrick Shortell – 73 let):  rád si přihne z láhve i přes lékařské varování 
George Zeyer – hendikepovaný -  leží v posteli – chybí mu duševní práce

Kingsley Amis  (1922 – 1995) se v roce 1954 proslavil svou  prvotinou  ´Šťastný Jim´.  Úsměvná satira z univerzitního prostředí je již poněkolik generací čtením skoro kultovním. Ale časem autorův optimismus pohasíná a jeho pohled na současný svět i  humor černá, mění se v jízlívý výsměch. Román ´Konečná´ je toho patřičným dokladem.

Titul: Konečná 
Originální název: Ending Up
Autor: Kingsley Amis
Běžná cena: 249 Kč
Vázaná, 208 stran, 13 × 20 cm
Obálka: Michal Cihlář
Odpovědná redaktorka: Martina Mašínová
Technická redaktorka: Petra Mejstříková
Přeložil: Miroslav Jindra
Vydalo: nakladatelství Plus v Praze 2012 ve společnosti Albatros Media a.s.
www.albatrosmedia.cz
Hodnocení:  60 %
Ing. Olga Koníčková
Zdroj foto: Albatros média