´Kdo se bojí, nesmí do Prahy aneb strašidelné příběhy z pražských pověstí´/Those who fear not come to Prague (Or Ghost Stories from the Legends of Prague)

02.12.2013 10:20

Muzeum hl.  m. Prahy/The City of Prague Museum  

20. 11. 2013 - 29. 6. 2014

 

Byli jsme pozváni za zvuku staročeské kapely na zahájení výstavy ´Kdo se bojí, nesmí do Prahy aneb strašidelné příběhy z pražských pověstí´, kterou připravilo  Muzeum hl. m. Prahy. Předvánoční výstavu můžeme navštívit jak v prostorách hlavní budovy Muzea hl. m. Prahy, tak v Prašné bráně, ve Staroměstské mostecké věži, v Malostranské mostecké věži, ve Svatomikulášské městské zvonici a v Podskalské celnici na Výtoni.


Nápaditou instalací panelů (i když si myslím, že trochu náročnější ke čtení pro menší děti, raději jim to přečteme my dospělí sami) s komiksovými obrázky a texty přibližujeme pražské pověsti a nadpřirozené bytosti, které  spoluutvářely  tajemnou atmosféru města Prahy. Nejzajímavější příběhy pražských legend se staly předlohou pro šest mladých výtvarnic, které je zpracovaly formou komiksu. Kulisou příběhů je unikátní Langweilův model Prahy, kterým  všechny objekty výstavy propojujeme. Seznámíme se s  postavami z nejstarších sbírek pražských pověstí, zejména od Josefa Svátka (1835–1897)a Popelky Biliánové (1862–1941).

 

 

Jak podotkla ředitelka Muzea, PhDr. Zuzana Strnadová: „Výstavní projekt ´Kdo se bojí, nesmí do Prahy´ hravou formou propojuje různorodé významné objekty našeho muzea. Nejen k pasivní návštěvě, ale i ke společnému aktivnímu trávení volného času, pozveme především rodiny s dětmi a školy."

 

V různých výstavních sálech objektů zhlédneme odlišné příběhy pražských pověstí , které se liší  osobitým zpracováním každé výtvarnice. V každém objektu, mimo Podskalské celnice na Výtoni (která představuje závěr výstavy), se seznámíme  s koncepcí celé výstavy i pravidly herní procházky.

  •  v hlavní budově Muzea  na  Florenci výtvarnice Marie Kohoutová zpracovala příběh vodní panny, Fausta nebo Golema
  •  pro Prašnou bránu vytvořila postavy strážného z koleje sv. Mikuláše, mrtvých hráčů karet u Sv. Petra, ducha lichváře a dalších hrdinů z příběhů Starého a Nového Města Jaroslava Dejlová
  • ve Staroměstské mostecké věži se setkáme s příběhy postav ze Starého a Nového Města zpracované Magdalenou Bořkovcovou  (příběh o popravených českých pánech, příběh ženy žijící s vodníkem v jeho vodním paláci ve Vltavě)
  • do prostředí Malostranské mostecké věže jsme  zasadili příběhy z východní části Malé Strany a Hradčan v pojetí Magdy Kadlecové (příběh o vodníkovi a kupci, o Drahomíře, o pokladu v Jezuitské zahradě). Odměnou výstupu na věž nám bude překrásný výhled na Prahu...i sestup do sklepení s vodníkem..
  • ve Svatomikulášské městské zvonici  prezentujeme příběhy postav ze západní části Malé Strany a Hradčan (příběh o bílé paní od Sv. Máří, o zazděné jeptišce, o bezhlavém jezdci v Úvoze), vše ve zpracování od Martiny Nožičkové
  • Podskalská celnice na Výtoni tvoří závěr výstavy (je zde umístěn poklad, který obdržíme za správné vyřešení pracovních listů) a představujeme zde  bytosti z Podskalí a Vyšehradu. Markéta Stará zpracovala příběh o služce ve starém pivovaru, o čertu na Vyšehradě, o kostlivé ženě s hrncem na hlavě.

Pomocí zábavné hry v rámci výstavy, která jsme  určili především  dětem, vyzkoušíme  jejich pozornost a provedeme  je všemi výstavními objekty. Pokud splníme všechny úkoly, správně odpovíme na otázky v pracovních listech, můžeme najít cestu k tajemnému pokladu a jeho část získáme.


V rámci výstavy vychází stejnojmenná doprovodná publikace ´Kdo se bojí, nesmí do Prahy´, která bude na trhu nejpozději začátkem prosince. V knize najdeme komiksy prezentované ve všech výstavních objektech. 

 

 

 

 

                                        Hodnocení: 80 %

Muzeum hl.  m. Prahy

Praha 8

Na Poříčí 52

 

Vánoce v Muzeu hlavního města Prahy

Pojďme si užít vánoční atmosféru do Muzea hl. m. Prahy, Na Poříčí, Praha 8. V adventním čase od 5. do 15. prosince 2013 jsme  připravili celou řadu akcí, které se budou odehrávat ve vánočně vyzdobeném muzeu. Výzdobu pro nás připravila Střední odborná škola stavební a zahradnická, Praha 9.

  • čtvrtek 5. 12. 2013 od 18.30 hodin

Adventní koncert – pěvecký sbor Postscriptum ze Základní umělecké školy Taussigova

  • sobota 7. 12. 2013 od 10.00 do 16.00 hodin

Výtvarná dílna pro rodiny s dětmi – pletení z pedigu, výroba vánoční ozdob

 

  • neděle 8. 12. 2013 od 15.00 hodin

Vánoční představení pro děti „Nesem vám noviny“ – divadlo Neline

 

  • středa 11. 12. 2013 od 9.00 do 16.00 hodin

Program pro školy „Pečení vánočních perníčků“

Objednáváme na tel.: 224815850, 724518255

e-mail: suska@muzeumprahy.cz

anebo nově v rezervačním systému na webových stránkách muzea

 

  • čtvrtek 12. 12. 2013 od 9.00 do 16.00 hodin

Program pro školy ´Zdobení vánočních perníčků´

Objednáváme na tel.: 224815850, 724518255

e-mail: suska@muzeumprahy.cz

anebo nově v rezervačním systému na webových stránkách muzea

 

  • víkend 14. a 15. 12. 2013 od 10.00 do 18.00 hodin

Vánoční bazar – nakoupíme nevšední dárky pro sebe i blízké

Výtvarná dílna pro děti – výroba betlémů, zdobení stromku

 

www.muzeumprahy.cz

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka