´Fenomén Igráček´ aneb co myslíte, bylo dřív Lego nebo Igráček?!

19.04.2014 21:14

Chvalský zámek – Zámecké sklepení - Praha

12. 4. – 1. 6. 2014

 

Dne 12. 4. 2014 byla zahájena výstava ´Fenomén Igráček´ v Zámeckém sklepení na Chvalském zámku´. Dozvíte se  mnoho z historie, současnosti, vývoje a výroby Igráčků. Nechybí ani interaktivní koutek s Igráčky na hraní. Igráček jako fenomén začínal svůj život v době zrodu tzv. Husákových děti, které je považovaly za nové a mimořádně oblíbené hračky. Od té doby si s nimi hraje už druhá generace dětí a vypadá to, že začíná s neztenčenou oblibou i generace třetí. V den slavnostního zahájení jsme si mohli vybrat i některá starší čísla  časopisu Igráček.

 

Kalina a Kotík, co mají tito pánové společného spolu?

Hosty odpolední akce byli i dva klíčoví pánové pro Igráčka. Autor jeho prvních postaviček (zedník, pak příslušník VB), designér Igráčka z roku 1976 pan Jiří Kalina, a majitel nynější výrobny a zachránce Igráčka jako postavičky pan Miroslav Kotík.

 

Z pohnuté historie Igráčků

Igráček vznikl v roce 1976, tedy před 38 lety. Igráčky od počátku vyráběla firma Igra, která ale na počátku 21. století zanikla. Pan Miroslav Kotík se věnoval podnikání, a protože byl i sběratelem a odchovancem Igráčka, nemohl se smířit s tím, že už takhle půvabná hračka nebude. A tak odkoupil autorská práva a dokumentaci a v roce 2010 znovu rozjel výrobu Igráčků, jen s tím rozdílem, že ve zmodernizované podobě.

 

Jak se modernizoval Igráček?

Modernizace se týkala jednak technických možností samotných figurek. Zatímco původní Igráčci mohli hýbat například ručičkami jen nahoru a dolů, dnešní mají zabudován kloub a mohou ručičkou hýbat daleko kreativněji. Igráčka už nekoupíme po jednom v krabičce, jak bývalo zvykem, ale ve větší krabici jako celý set. To znamená, že když se hračka rozbalí, rozevře se ´krabice´ a z jejích vnitřních stran se tak stane interiér či exteriér postavičky a jejího poslání. Například zdravotní sestřička se ocitne v ordinaci, řemeslník v dílně, maminka v pokoji a podobně. K produkci figurek jsou zajištěny i doplňky, a vyrábí se i Igráčkovo auto. Pan Jiří Kalina, první tvůrce postavičky Igráčka, připomněl, že je rád, že se dožil toho, že Igráček žije dál, že nezanikl, jak hrozilo. Igráček je tak trochu jeho dítě, a udělal ho, jak nejlépe mohl. Váží si ale toho, že vývoj a zájem, umožnil technické zdokonalení figurky, její rozvoj a vybavení doplňky. A přiznal, že i když se dávno něčím takovým, jako byla práce na vzniku dalšího Igráčka, nezabývá, nedá mu to a stále se zájmem sleduje jeho a vývoj.

www.igracek.cz


Igráček je osmicentimetrový panáček

Osmicentimetrovou plastovou figurku Igráčka vyrábí v současné době společnost Efko,  a to po dva a půl roku trvajícím oživování.

  • První ženskou postavičku - zdravotní sestřičku - vymyslela kolegyně pana Kaliny Marie Krejchová.
  • První modernizované Igráčky představil v roce 2010 pan Kotík v 19 různých sadách.
  • Kotík si tak splnil dětský sen. "Jako malý jsem si s Igráčkem rád hrál. Ale nebyl jsem asi tak hodný, tak jsem měl jen hasiče a policistu. Teď jsem rád, že ho vracíme na trh," řekl pan Kotík.
  • Vrátit značku do distribuce ale nebylo snadné.
  • Formy na výrobu figurek získalo Efko od firmy All Toys podnikatele Jaroslava Novozámského, který v roce 2007 koupil majetek zkrachovalého družstva Igra. Museli získat značku, peníze a vyřešit řadu technických problémů. Nestačilo jen vzít smetáček, oprášit formy a lisovat dál. Formy rozebírali, opravovali a také upravovali tak, aby postavička měla otočné zápěstí a měla jiný vnitřek, který zajistil, že Igráčkovi  odpadává hlava, což se v minulosti občas stávalo, dozvěděli jsme se od pana Kotíka.
  • Výrobce z Nového Veselí na Žďársku investoval do návratu  figurky10 milionů korun. Formy na výrobu figurek jsou drahé. "Nová jen na ruce či nohy stojí 200 až 400 tisíc korun. A my jich odkoupili 150 kusů," řekl Miroslav Kotík.

 

"Zájem o hračku je obrovský. Nevíme, koho upřednostnit. O Igráčka má zájem i Polsko, Maďarsko a Německo. Původně chtěl pan Kotík dělat Igráčkům domeček, ale jedna taková forma by vyšla až na dva miliony korun. Proto vymysleli rozkládací kufříky, které lze modifikovat. Profesí Igráčka je hodně, ale není Igráček - vojáček. V kreativním oddělení jsou prý jen dívky a ženy, a ty militantní věci odsouvají.“

Ceník vstupného na výstavy do Chvalského zámku

základní vstupné: 60,- Kč

snížené vstupné (děti od 3 – 15 let, senioři od 65 let, studenti do 26 let, osoby ZTP/P): 40,- Kč

rodinné vstupné (2 dospělí + max. 3 děti): 150,- Kč

skupinové (skupina nad 10 osob): 40,- Kč/osoba

skupinové (dětské, studentské a seniorské kolektivy, skupina nad 10 osob): 30,- Kč/osoba

školní skupiny do 15 let (skupina nad 10 osob, ZŠ 1 doprovod zdarma, MŠ 2 doprovody zdarma): 20,- Kč/osoba

děti do 3 let: zdarma

 Máme otevřeno: denně od 9.00 -  17.00  hodin  (máme zavřeno!: 9.- 11. 6. 2014)

 www.chvalskyzamek.cz

Hodnocení:  85 %


Richard Koníček

Foto: Ing. Olga Koníčková