´Elysium´ aneb když dělíme svět na bohaté a chudé!?

27.08.2013 12:06

´Elysium´ aneb když je luxusní Elysium jen pro bohaté a Země jen pro chudé?!

 

Na novinářské projekci 21. 8. 2013 jsme se zájmem zhlédli ve zcela přeplněném sále   dlouho   očekávaný snímek ´Elysium´ od jihoafrického režiséra Neilla Blomkampa (District 9). Superakční sci-fi nás samozřejmě nenechalo ani chvíli vydechnout.   A protože si myslíme, že účelem filmu je bavit diváky, což je skvělá věc, tak jsme se bavili…proto máme filmy rádi.a jen sklízíme to, co nám všemocní producenti připravili…     

V roce 2159 existují dva druhy lidí: velmi bohatí, kteří žijí na nedotčené umělé kosmické stanici s názvem ´Elysium´, a zbytek živoří na přelidněné zničené Zemi. Tajemnice Delacourt (Jodie Foster) je ochotna udělat cokoli, aby pro obyvatele Elysia zůstal zachován jejich luxusní životní styl. A naopak lidé na Zemi jsou ochotni udělat cokoli, aby se jim povedlo získat své místo na Elysiu. Max (Matt Damon) se zapojí do nebezpečné operace, která by mohla přinést rovnost dvou polarizovaných světů. (oficiální text distributora)

 

Obří vesmírná stanice ´Elysium´ 
My privilegovaní bohatí, se svými vlastními identifikačními kódy, žijeme na Elysiu, bez válek, nemocí a chudoby, kroužíce kolem naší rodné Země plné špíny, bláta a zubožených zoufale chudých snad- ještě - lidí? No, uvítá nás tato apokalyptická vize, která je docela pravděpodobná, že  v  dalších tisíciletích nastane na Zemi. A tak ve filmu vnímáme, že jsme Zemi postupně tak zdevastovali,  že futuristické Los Angeles, kde se odehrává hlavní děj,   hlídají jen roboti androidi a že my bohatí jsme tedy  raději přesídlili na luxusní ´Elysium´ ( i když se nedozvíme,  za jakých okolností a proč ´Elysium´ jsme vybudovali).

Ale za všechno se platí
A tak abychom svůj luxus ubránili, a naši kosmickou stanici jsme nezamořili naivními chudáky imigranty, kteří nepřestávají se svou touhou žít s námi (což známe, bohužel, již v současnosti), tak musíme být vyzbrojeni dokonalou útočnou technikou, kterou okamžitě a nemilosrdně použijeme, jakmile na svých obrazovkách počítačů zaregistrujeme nový přísun imigrantů v podobě přeplněných, obouchaných raket, které se blíží k našemu ´Elysiu´. 

 

A kdo hlídá nás blahobyt?
Ministryně obrany na ´´Elysiu´ paní Maggie Delacourt (Jodie Foster) je ochotna udělat cokoli, i přes odpor a nevoli trošku-soucítícího prezidenta, aby obyvatelé ´Elysia´ nepřišli o svůj pracně vydobytý, hlídaný a vymakaný blahobyt. A tak nemilosrdně nechává sestřelovat blížící se rakety s Pozemšťany...A daří se jí to s pomocí monstrózního agenta  Krugera (Sharlto Copley), dokud….

 

Pracuj tvrdě, zemři v bolestech
Ošuntělé prostředí - špína, žádný řád, nebezpečná práce… S hrdinou filmu, se zlodějíčkem Maxem (Matt Damon), který žije na Zemi ve slumech s ostatními chudáky,   se blíže seznámíme při pracovním procesu na pracovní lince, která se zasekne…a když  ji musíme   rozpohybovat i za cenu svého pracovního úrazu, přesto jsme zaměstnání zbaveni a navíc totálně ozářeni radiací…

 

S medi-boxem na ´Elysiu´ vyléčíme i leukémii
Ale vzniknou nám další problémy… jak se dostame, my chudí, bez identifikačního kódu do medi-boxu? A tak to začneme sledovat s napětím… i se znovu oživenou  love story s Frey, jež bouje o život své malé nemocné dcerky Matildy, zda se nám podaří splnit úkol, který jsme  dostali… a musíme pro to nejpozději za pět  dnů udělat tohle a tohle…

 

Třídní boj silnější než láska Maxe ke Frey
Paradoxně čím více se blíží konec, tím více se bavíme, i když musím říci, že rovnost pro všechny v péči zdravotnictví by mně nevadila….nevidím na tom nic špatného, všichni se rodíme nazí,  jsme všichni potomci Adama a Evy..ale je to samozřejmě utopie

https://www.youtube.com/watch?v=gO0zFNLURX8&feature=player_detailpage#t=0

Závěrem

Jodie Foster: netradičně v roli neúprosné záporačky, jež hraje jen pomocí mimiky svých úst

Matt Damon: nevýrazný, ale patřilo to k jeho roli Maxe

Sharlto Copley: máme před sebou sice mocichtivého a sadistického žoldáka, ale je to muž, ne chlapec

Vizuální  ztvárnění  stanice Elysium: vynikající

Atmosféra bídného života ve slumech: dramatická a hrůzná

Scénář:  film nemá skoro žádný originální děj

Slušná sci-fi oddychovka na jedno zhlédnutí!

Vizuálně ohromující a trikově dokonalý sci-fi film ´Elysium´ bohužel ve formátu 3D, která by se k tomuto žánru hodila, však nespatříme. 

Rozpočet:  115 miliónů dolarů
Tržby USA:   55,914,000 dolarů

Příběh se ve skutečnosti ve světě děje. Bohatí jsou stále bohatší a chudým se  bere ještě i to poslední.. a jsou  nemilosrdně, a co je na tom zarážející,  oficiálně a podle zákonů  vykořisťovaní.

Produkce: USA 2013
Režie: Neill Blomkamp
Scénář: Neill Blomkamp
Kamera: Trent Opaloch
Hudba: Ryan Amon
Hrají: Matt Damon, Jodie Foster, William Fichtner, Alice Braga, Diego Luna, Michael Shanks, Carly Pope,  Sharlto Copley
Stopáž: 109 minut
Žánr: akční sci-fi, thriller
Přístupnost: nevhodné do 12 let
Distributor: Falcon, a.s
Hodnocení:  75%

Premiéra: 29. 8. 2013 Falcon
www.falcon.cz

Ing. Olga Koníčková
Foto: Falcon, internet


 

 

 

vysv.: ze slovníku cizích slov: elysium
– v řec. mytologii - původně ostrovy oblíbenců bohů v záhrobí, později posmrtné sídlo v podsvětí pro všechny dobré lidi