´Cosi je ve vzduchu´ aneb když svobodu hledáme, vždy cosi ztrácíme?!/ (Après mai)

14.09.2013 11:42

Byli jsme pozváni 9. 9. 2013 do pražského kina MAT na novinářskou projekci francouzského filmu ´Cosi  je ve vzduchu´.  Francouzský filmový tvůrce Olivier Assayas nám nabídl  volné pokračování svého snímku ´Chladné vody´ z roku 1994, kdy se opět noří do stále neznámých a fascinujících hlubin Francie 70. let 20. století. Snímek  ´Cosi je ve vzduchu´  byl uveden v soutěži na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách a  Olivier Assayas získal  dvě prestižní ocenění – Fondazione Mimmo Rotella Award a Golden Osella za nejlepší scénář. Na Mezinárodním filmovém festivalu v Chicagu byl film nominován na cenu Gold Hugo. Někteří z nás, co sledovali MFF Praha - Febiofest 2013, mohli tento  „poutavý a výstižný portrét francouzské mladé scény 70. let, plné politiky, umění a sexu” zhlédnout již na jaře 2013.


Paříž na začátku 70. let 20. století. Gilles, mladý student, je zcela pohlcen politickou a tvůrčí vřavou tehdejší doby. Stejně jako jeho přátelé, i on se zmítá mezi svým radikálním postojem a osobními ambicemi. Skrze romantická setkání a umělecké objevy se Gilles a jeho přátelé dostanou do Itálie a následně do Londýna. Další, co na ně však čeká, je nelehká volba. Tito mladí nadšenci se budou muset konečně rozhodnout, kde je, v této bouřlivé době, jejich místo (oficiální text distributora).
 

Hlavní hrdina Gilles studuje i bojuje marně
Začínáme v Paříži, kdy  v úvodu filmu hned  zíráme na honičku policajtů (se slzným plynem)  a mladých lidí, obě skupiny  jsou  v helmách.  Mladí lidé včetně Gillese, většinou studenti, totiž  demonstrovali za rozpuštění zásahových jednotek,  jsou ranění i v řadách policajtů, bylo zraněno 15 studentů.  Z Paříže 70. let 20. stol. se stalo policejní město, všude jsou hlídky i u metra, tvář Paříže je jimi zohyzděna  i v očích turistů. To se, jako vždy horkokrevným, studentům, jak zjistíme, především z uměleckých škol, nelíbí, a tak si vytvoří svoje středisko, kde si připravují protestní plakáty,    organizují si své další akce, zejména jako sprejeři  vyjadřují  své , jak se domnívají, revoluční ideje…i na zdech svých škol.


„Nám nevadí, že jste staří, nám vadí, jak stárnete...“ (protestující studenti)


Láska mi odjíždí do Londýna! Ať žije revoluce! Vive le revolución!
Mladý černovlasý Gilles má svou dívku Lauru, lásku, ale ta mu ujíždí do Londýna, za otcem  i  s mámou,   protože se rodičům rozbouřená Paříž přestává také líbit. Zklamaný láskou Gilles se tedy vrhne do víru revolučních studentských bouří…po nocích se účastní nebezpečných akcí  včetně sprejování, což se samozřejmě neobejde bez následků, k vyloučení nevinného  studenta Jean-Pierra ze studií… což samozřejmě jeho kamarády mrzí …zvláště, když má dojít k soudu…

 

Útěkem se asi nespasíme?!
A protože parta sprejerů včetně sprejerek musí opustit Paříž, neboť po nich jde zákon, rozhodne se včetně Gillese odjet  z Paříže do Itálie.  Cestou se seznámí s dalšími protestujícími, kteří tak činí formou natáčení angažovaných filmů, např. z Laosu a jiných zemí. Gilles však brzy zjistí, že tyto filmy moc  neoslovují , a dokonce filmování přebírají sami stávkující a rebelující dělníci… protože se stylem těchto angažovaných filmů moc nesouhlasí…Celá  ta revolta těch mladých  nakonec  končí volnou láskou, užíváním drog, a máme tu ´květinové děti´! Ty dobře známe - my starší v minulém  století se zrodivší.  Gilles se vrací tedy, po krátké ´love story´ s Christine ´, do Paříže. Christine odjíždí naopak do Itálie bez Gillese, přestože  chtěla  s ním mít ´vztah´, jak si říká mezi  sebou  rebelující mládež (je zajímavé, že všechny Gillesovy milé jsou od sebe k nerozeznání). 

 

„Žijete ve svobodném světě, ale nesmíte z něj ani krok“,  prohlašují  ti druzí, nerebelující…

 

A co Alain – kamarád Gillesův ?
Spolu s Gillesem sledujeme i osudy Alaina, který se zamiluje do dívky Leslie, jež chce dělat tanec, ale sledujeme jejich vztahy, kam až dospějí…kdy zvolená jimi svoboda jim však štěstí neposkytne…ani náhodou…pokud dojdeme k vystřízlivění, že revoluci nevyhrajeme a neprchneme včas, skončíme na drogách, které vedou k jisté záhubě jejich osobností…

´Středoškolský aktivismus na scestí – politika není hra.´

Země původu: Francie 2012
Režie: Olivier Assayas 
Hrají: Clément Métayer, Lola Créton, Félix Armand, Carole Combes, India Salvor Menuez
Scénář: Olivier Assayas 
Kamera: Eric Gautier 


https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Eeuku4vzPkg#t=0

 

Přístupnost:  do 15 let nevhodné
Stopáž:  122 minut
Premiéra:  10. 10. 2013
Žánr: drama
Hodnocení: 75 %

www.filmeurope.cz

 

Ing. Olga Koníčková
Foto: Film Europe, a.s.