´Cesta za Vánoční hvězdou´ aneb když v ni prostě věříme/ (Reisen til julestjernen)

10.11.2013 16:54

´Nezlomná víra a odhodlání překonají všechny překážky´

Byli jsme pozváni na novinářskou projekci  norského filmu ´Cesta za Vánoční hvězdou´´ do pražského kina Mat. Vskutku v příhodném čase, protože se blíží Vánoce a film začíná časem předvánočním. Film vznikl na podkladě  diivadelní hry Sverre Brandta ´Cesta za Vánoční hvězdou´, která se hrála poprvé   v roce 1924. Od té doby se příběh Sonji, která hledá Vánoční hvězdu, hraje pravidelně na domácích i zahraničních divadelních scénách. Norský režisér Nils Gaup (Stopař, 1987; Misery Harbour, 1999) pohádkový příběh zfilmoval a  natáčel jej  především v Čechách  na filmaři oblíbeném hradu Pernštejn.

 

Mimořádně poutavý pohádkový příběh s ohromující filmovou výpravou a kostýmy se odehrává v překrásné zasněžené norské přírodě. Začíná v předvánočním čase, kdy do malé vesničky dorazí dvanáctiletá odvážná dívka Sonja v doprovodu lupičů, kteří ji drží v zajetí. Vesnice je totiž zakletá, stejně jako celé království. Kdysi dávno král ztratil svou jedinou dceru Gulltopp, která se vydala do lesa hledat Vánoční hvězdu. Dcera se však už nikdy nevrátila. Královna zemřela žalem a nešťastný král Vánoční hvězdu proklel. Na jeho království sestoupila tma a smutek. Jednoho večera přišel do jejich paláce mudrc, který králi předpověděl, že pokud se mu podaří do deseti let Vánoční hvězdu opět rozzářit, jeho dcera se vrátí domů. Od jejího zmizení uplynulo již devět let a králi zůstává poslední naděje. Sonje se podaří lupičům utéci a dostane se do zámku, kde si vyposlechne smutný příběh královské rodiny. Když jí král podá záchrannou ruku, Sonja se z vděčnosti ke králi rozhodne Vánoční hvězdu najít a konečně zlomit kletbu, která již dlouhou dobu visí nad jeho královstvím (oficiální text distributora) .

 

Otvíráme pohádkovou  knížku

"O Vánocích Vánoční hvězda má svítit všem lidem na světě“, slyšíme příjemný hlas  Alfréda Strejčka, který se ujal dabingové role vypravěče.  Octneme se na hradě, umístěném v  překrásné zasněžené norské krajině, kde u vánočního stromku stojí  královská rodina se svou dvanáctiletou dcerkou a rozdávají si dárky. Královna předá své dcerušce Zlatovlásce zlaté srdíčko, a vyzařuje z nich taková pohoda, že zlý správce hradu se rozhodne sám stát králem a zinscenuje s čarodějnicí zmizení Zlatovlásky. Královna žalem zemře. Osamělý náhle král  Vánoční hvězdu prokleje, a  tak dojde  i  k jejímu  zmizení  na nebesích.   Nastane tma…

 

a  tmou mrazivou celé království zahalíme

…a  protože je to pohádka, nemůžeme vám zde popisovat její průběh. Ztratilo by to kouzlo nechtěného  a neměli  bychom se na co těšit… ale můžeme se s dětmi těšit na dobrosrdečného medvěda, moudrou sovičku, královského pejska, zlou čarodějnici i s její krásnou dcerkou, na trpaslíčí skřítky, na tlupu uspěchaných Mikulášů, na…malé  loupežníky, na zlého správce na koštěti letícím, ..a jak Vánoční hvězdu zase dostaneme na nebesa…kterou neúnavně hledá stále ve Vánoční hvězdu věřící Zlatovláska - Sonja…to už je na nás…návštěvnících…

 

Závěrem

Zhlédneme  napínavé dobrodružství, které uchvátí malé i velké diváky jak po vizuální stránce, tak i poutavým příběhem o odvaze, odhodlání a víře v kouzelnou moc Vánoční hvězdy. Jen jsme byli mnohdy překvapeni, jak některé filmové triky připomínaly mnohdy i triky zfilmovaného Harry Pottera, nebo i jiné…ale musíme uvážit, že, jak víme z dějin filmu, každý nový objev filmových triků    ve filmovém byznyse okamžitě zákonitě použijeme…  je to vývoj filmového průmyslu.

 

Země původu: Norsko 2012

Režie: Nils Gaup

Hrají: Agnes Kittelsen, Anders Baasmo Christiansen, Jakob Oftebro

Scénář: Kamilla Krogsveen                        

Kamera: Odd Reinhardt Nicolaysen                      

Hudba: Johan Halvorsen                            

Střih: Per-Erik Eriksen                  

 

Produkční společnost:

 za českou stranu Sirena Film, Barrandovské Studio (spolupráce na výrobě kostýmů a rekvizit)

 

„Pro realizaci Cesty za Vánoční hvězdou jsme kostýmy a rekvizity nejen pronajímali, ale v našich krejčovských dílnách vznikla celá řada originálů přímo pro tento snímek,“ řekla  vedoucí barrandovského Fundusu, paní Věra Krátká. Během 4 měsíců natáčení v České republice tak putovala „na plac“ ze sbírek Fundusu přes 200 kostýmů a na 1600 kusů drobných rekvizit a dobového nábytku. V rukou barrandovských krejčích tak vznikl například zdobený kostým krále a dalších 20 renesančních dámských kostýmů se speciálně upravovalo podle zadání norského kostýmního výtvarníka Kjella Nirdströma. Dále se šilo například sedm vlajek, jeden kropíř, tedy ozdobný přehoz přes koně, nebo čtyřicet košil pro pomocníky Otce Vánoc. „Kostýmní výtvarník, jehož záměrem bylo, aby kouzelný vánoční svět v žádném případě nepůsobil jako televizní spot na známou americkou limonádu, oblékl tyto postavičky do šedých uniforem z Dobrého vojáka Švejka,“ dodává zajímavosti Věra Krátká. Kostýmy dokreslují atmosféru filmu, a tak se v průběhu děje mění i speciální výšivka na šatech dvořanů: ze světlé verze „šťastného království“ do temné verze „království zasaženého smutkem“.

Dabing:  český

Přístupnost:  všem bez rozdílu věku

Stopáž:  80 minut

Premiéra:  07. 11. 2013

Žánr:  dobrodružný, fantasy, rodinný, pohádka k Vánocům

Hodnocení:  95 %

Distributor: Film Europe

 

https://www.youtube.com/watch?v=Z1Bc2y5vLNg    

 

Ing. Olga Koníčková

foto:  www.filmeurope.cz