´Cesta za sluncem´ aneb ´obraz nemá žádné hranice´

22.03.2013 20:33

Pavel Král

RSVK – Praha- Bubeneč

23. 3. – 14. 4. 2013

 

V Ruském středisku  vědy a kultury  jsme 21. března 2013 na vernisáži výstavy maleb českého malíře Pavla Krále  přivítali moderátorku z Country Rádia, muzikanta - kytaristu  Tomáše Berku a malře Pavla Krále. 

 

Obrazy Pavla Krále jsou plné úžasu, radosti i smutku.  Nejvíce se nám líbil obraz malého chlapce s vrabčím hnízdem a s vajíčky na hlavě. Jak jsme později zjistili, jednalo se o portrét malého malířova vnoučka. A obraz je tudíž neprodejný.  Když dostal slovo pan Pavel Král, který již v Praze žije přes deset let, vyjádřil  uspokojení  nad tím, že jeho obrazy se prodávají dobře, a že mu pomohli kamarádi nastartovat v Praze umělecký život…už jako  malý kreslil vojáčky a indiány…jako umělec se podle Country Radia   narodil a svůj život žije dál  jako umělec…   

 

Ze života malíře a návrháře Pavla Krále

Narodil se  8. ledna  1944 v Brodku u Přerova. Je absolventem UMPRUM v Brně v letech 1958-62 - obor výstavnictví.  Po ukončení studia působil v Šumperku na Moravě v oboru textilního návrhářství, plakátové a scénické tvorby. Od roku 1984 se věnuje volné tvorbě obrazů a návrhů pro výstavnictví a interiéry. Jeho díla můžeme najít  v soukromých sbírkách ve Francii, Německu, Velké Británii, USA, Kanadě, Norsku, Švédsku, Finsku, Japonsku, Číně, Holandsku, Rusku a v dalších zemích. Od roku 1991 je členem UVU. V roce 1995 založil v Šumperku společně se synem Lukášem firmu ATELIER KRÁL. Dnes žije a tvoří v Praze.

 

Výstavy

•1984 Šumperk Dům kultury

•1985 Frenštát pod Radhoštěm- Dům kultury

•1988 Praha -Jahodový bar

•1994 Šumperk - Galerie Jiřího Jílka

•1995 Nový Jičín- Hotel Kalač

•1995 Šumperk- Muzeum Trienále

•1998 Šumperk- Muzeum Trienále

•1998 Polsko- Nysa

•1998 Olomouc- Salon UVU

•2000 Praha- Salon UVU

•2001 Praha- Galerie Kamzík

•2002 Praha- Galerie U zlatého kohouta

•2002 Praha- Galerie Kamzík

•2004 Německo- Galerie "N"Michelstadt

•2004 Praha-Galerie Kredo

•2007 Praha-Galerie U zlatého kohouta

 

ATELIER KRÁL

 Obrazy,kresby a umělecké objekty připravené k prodeji  vystavujeme  v prodejních galeriích v centru Prahy: ART GALLERY RA, U ZLATÉHO KOHOUTA,GALERIE BŘEHOVÁ a jiné. Stálá prodejní expozice je také v penzionu ROTUNDA v Šumperku. Díla dále nabízíme k prodeji v internetových aukcích na stránkách GALERIE VLTAVÍN a AUKRO.cz.  Zakoupit  nabízená díla můžeme přímo z e-shopu  na úvodní straně  webových stránek ww.atelierkral.cz . Můžeme si také vybrat hotové práce přímo z atelieru a objednat  si dílo na zakázku podle vlastního zadání.

Tomáš Berka  - nejlepší náš kytarista?!

Hraje na kytaru od roku 1977 a jako kytarista spolupracoval s řadou hudebních skupin a interpretů zvučných jmen bez rozdílu žánrů. K jeho velké vášni patří restaurování starých drnkacích hudebních nástrojů.

www.kytarovéobrazy.cz

 

Jak vzniklo RSVK?

Ruské středisko vědy a kultury v Praze zahájilo svoji činnost v r. 1971. Je jedním ze zahraničních zastupitelství Rossotrudničestva (Federální agentury pro záležitosti Společenství nezávislých států, krajanů, žijících v zahraničí a mezinárodní humanitární spolupráci).

K základním činnostem RSVK patří příprava a realizace programů v oblasti vědy, kultury a vzdělávání, propagace ruského jazyka a Ruska. Úlohou RSVK je seznámení české veřejnosti s historií a kulturou národů Ruské federace, s jejím kulturním, vědeckým a hospodářským potenciálem; pomoc při vytváření a rozvoji kontaktů a spolupráce s uměleckými a kulturně-vzdělávacími organizacemi České republiky; vytváření vhodných podmínek pro rozšiřování vzájemně výhodné rusko-české spolupráce i pro prezentaci regionů.

Důležitou sférou činnosti RSVK je upevňování styků s krajany, kteří trvale žijí v zahraničí, jejich podpora při rozšiřování kulturní, vědecké a obchodní spolupráce s Ruskem, upevňování styků s historickou vlastí.

RSVK tradičně působí jako spojovací článek pro Rusy, kteří se nacházejí v zahraničí, pro občany, jenž studovali nebo pracovali v Rusku, a rovněž pro ty, kdo nikdy nebyli v naší zemi, ale rádi by se dozvěděli více o ruské historii a kultuře, mají zájem o obchodní spolupráci či chtějí studovat ruský jazyk.

RSVK aktivně popularizuje ruský jazyk, snaží se o zachování a upevnění ruského kulturně-humanitárního prostoru, pomáhá při šíření a studiu ruského jazyka jako nedílné součásti světové kultury a nástroje mezinárodních obchodních styků.

RSVK pomáhá českým občanům, kteří mají zájem studovat v Rusku. Zájemci mohou ve Středisku udělat zkoušku z ruského jazyka a obdržet osvědčení, jež odpovídá mezinárodním standardům.

K realizaci této úlohy při RSVK působí vysoce profesionální kurzy ruského jazyka, které mají mnohaletou tradici. Kurzy fungují v sousední starší vile. Velmi oblíbené jsou krátkodobé intenzivní kurzy pro zaměstnance leteckých společností, bank, hotelů a turistických firem.

RSVK každoročně organizuje pro českou mládež mezinárodní letní školu s výukou ruského jazyka.

Zvláštní pozornost při své činnosti Středisko soustřeďuje na projekty, které mají prvořadý význam pro naši zemi, mimo jiné oslavy vítězství Ruska ve Velké vlastenecké válce 1941-1945.

RSVK se nachází poblíž historického centra Prahy, ve čtvrti, kde je soustředěno mnoho zastupitelství zahraničních diplomatických misí. Je rozmístěno nedaleko od stanice metra a další městské dopravy.

Ve Středisku je Velký sál pro 380 diváků (scéna 66m2), Křišťálový sál (135 m2), Hudební a taneční salon, Literární salon (50m2), foyer (110m2), galerie pro pořádání výstav (75m2), Jednací salon (27 m2), otevřená terasa.

Ve Středisku pracuje knihovna s elektronickým katalogem pro 15 tisíc titulů, která se každý rok doplňuje, videotéka a audiotéka v ruském jazyce (DVD s celovečerními, dokumentárními a kreslenými filmy).

Knihovna se může pochlubit unikátními filozofickými, psychologickými, historickými, lékařskými aj. knihami. V čítárně knihovny se nacházejí noviny a časopisy v ruském jazyce, vydané jak v RF, tak i v ČR.

Ve Velkém sále jsou pravidelně promítány celovečerní, dokumentární a kreslené filmy.

Ve Středisku působí: Klub milovníků kina, Klub cestovatelů po Rusku, Studentské divadlo, Klub studujících ruský jazyk, Literární salon, Svaz ruskojazyčných spisovatelů v ČR, Pěvecké studio aj.

Středisko pořádá koncerty a jiné akce u příležitosti významných výročí v historii Ruska; organizuje setkání se spisovateli, básníky, filmovými i divadelními herci a režiséry, provádí vernisáže, prezentace, knižní i umělecké výstavy. Na půdě RSVK se konají mezinárodní festivaly, konference, «kulaté stoly» a jiné zajímavé veřejně prospěšné akce.

 

Praha 6 – Bubeneč

Na Zátorce 16

 

Hodnocení výstavy Pavla Krále:  90 %

Ing. Olga Koníčková

Foto:  aukro