´Čas zámořských objevů´ aneb nejen Ameriku objevujeme pořád!?

16.11.2013 16:55

Národní muzeum – Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur

15. 11. 2013 – 14. 9. 2014

 

Nový výstavní cyklus! Vydejme se na dobrodružnou plavbu kolem světa, čeká nás 350 exponátů….!

Na tiskové konferenci, jež se konala v rámci otevření nové výstavy ´Čas zámořských objevů´ v Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur v Praze, nás nejdříve  přivítal sympatický generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš, PhDr., Ph.D. slovy, že výstava je určena na paměť všem cestovatelům.  Autoři výstavy že se zaměřili spíše na otázky, jak Evropané objevovali mimoevropské kontintenty, než aby podrobně řešili zámořské objevy. Výstava spíše reflektuje, jak se zámořské objevy odrazily  v našich zemích a městech. Vycházeli jsme především ze sbírek Náprstkova muzea i ze zápůjček ze zahraničí. Takže jsme výstavu ozvláštnili zapůjčenými  předměty  z rakouské sbírky (z Vídně), případně i ze sbírek soukromých.  Některé historické nebo etnografické předměty vystavujeme poprvé, některé pocházejí ze starých aztéckých sbírek.

 

"Většinou se samozřejmě vyráželo hledat zlato a drahé kamení a důsledkem zámořských výprav byl i trh s otroky, ale ve výsledku svět ovlivnily dovezené věci, které nebyly tak blyštivé, jako např. brambory nebo kukuřice. Málokdo si třeba uvědomí, že čokoláda, kakao nebo různé druhy zeleniny předtím nebyly známy. Nebyly dovezeny ovšem jen pozitivní věci, ale společně připluly tabák, drogy i různé exotické nemoci,  " řekl Michal Lukeš.

 

Co nám řekla Eva Dittertová, komisařka výstavy a ředitelka Náprstkova muzea?

„Na 300 metrech čtverečních vystavujeme přes 300 sbírkových exponátů od 31 institucí, které nám předměty zapůjčily. K těm nejvzácnějším objektům patří obraz z Národního muzea Údolí Ciudad de México z hory Santa Isabel od mexického malíře J. M. Velasca a dále to jsou zahraniční zápůjčky jako monumentální portrét Kryštofa Kolumba z vídeňského Kunsthistorisches muzea, který úplně poprvé vycestoval za rakouské hranice. K dalším zajímavostem patří i šest sbírkových předmětů, které za svých výprav přivezl James Cook, které rovněž dorazily z Rakouska," upozorňuje Eva Dittertová, komisařka výstavy a ředitelka Náprstkova muzea.


Co na výstavě uvidíme?

Na expozici se budeme jako objevitelé cítit také, objevujeme mnohé, co jsme neznali a o čem jsme nevěděli…objevujeme  15. století, kdy Evropané vyráželi do světa, do  dosud nepoznaných končin. Mezi objevitele patřili mořeplavci, výzkumníci, seznámíme se s domorodci, otroky, misionáři i piráty, které s tímto obdobím nerozlučně spojujeme. Můžeme si vyzkoušet, jakéje to na lodi, stoupnout na palubu  lodi, která se skutečně s námi zahoupá…

 

 

 

Změníme ekonomiku Evropy! Jak?! No, vyloupíme u domorodců, co se dá…

Portugalci a  Španělé  se snažili najít nové námořní cesty, aby  získali  poklady Východu, obeplouvalii Afriku a nakonec objevili Nový svět. Jejich touha po bohatství, po vzácném koření, zlatu a stříbře byla podporována tehdejšími vládci, protože sami  Evropané  potřebovali  pro svůj rozvoj ekonomiky a obchodu peníze.  Po námořnících i pirátech pokračovaly  v 18. století vědecké expedice, které z nových krajů přivážely poznatky o způsobu života i jazycích domorodců, místní fauně i floře a jejich nerostném bohatství.


Jaké předměty můžeme obdivovat?

Mapy, knihy  grafiky a rukopisy, zemský globus ze Strahovského kláštera, pocházející  z roku 1632,  pozlacené kalichy z Arcibiskupství pražského,  vycpaná zvířata, obrazy, čínský porcelán,  oděvy, sklo, porcelán, lebky po syfilidě, protézu pro piráta, model Kolumbovy hlavní lodi Santa Maria, přilbu dobyvatelů, promítání mořských oblud a monster, kreslený komiks pro děti v dolní části vitrín,  spoustu informačních panelů s vynikajícím vysvětlujícím textem (jako např. Evropské objevování Asie, Čas zámořských objevů …a děti v podpalubí, Cenová revoluce, Nemoci a epidemie, Afričtí otroci v Americe, Předpoklady objevných cest, Pod pirátskou vlajkou, Velká výměna rostlin a domácích zvířat, Misionáři, Portugalci v Africe a Orientu, Kapitoly z dobývání Ameriky a další)...

 

Nejvíce na nás zapůsobily dva články, které jsme opsali ze zdi …no, posuďme sami, jací objevitelé byli…

  • Francisco Pizarro

Dobytí incké říše v Peru (1531 -1534)

Vládce Inků Atahualpa uvítal Pizarra ve svém hlavním městě Cuzku. Pizarro  Atahualpu zajal a slíbil ho pustit pod podmínkou, že Inkové naplní místnost, ve které byl držen, zlatem. Když se tak stalo, Atahualpa byl donucen nechat se pokřtít a pak byl, pod záminkou zrady uškrcen. Pizarro poté dosadil vlastního Inku, ale během krátké doby bylo hospodářství říše vyčerpáno a říše sama rozvrácena.

  • Hernán Cortés

Dobytí  Aztécké říše v Mexiku (1519 – 1521)

„Nevidím možnost, jak je porazit a nezničit jejich město, nejkrásnější město na světě…Měli jsme v plánu proniknout do města a pak zničit každý dům, nepostoupit ani o krok, dokud vše nebude srovnáno ze zemí…“  Vládce Motecuhzoma II  uvítal Cortése ve svém hlavním městě Tenochtitlánu, posléze Evropany vyhnal. Cortés však získal indiánské spojence ze sousední Tlaxcaly, přišel nazpět a nakonec celou Aztéckou říši rozvrátil za součinnosti epidemie neštovic zavlečené Evropany.

Kurátorka: autorka Phdr. Kateřina Klápšťová, Luboš Antonín  a další

 

Na co se ještě můžeme těšit v  sezóně 2013/2014?! Jde o výstavní cyklus ´Peníze´!

Výstavy v různých objektech Národního muzea představí peníze jako společenský fenomén a jejich vliv na život v průběhu dějin.

  • Peníze (Nová budova Národního muzea) od 29. listopadu 2013                                                               
  • Aféry (Nová budova Národního muzea) od 29. listopadu 2013
  • Venkov (Národopisné muzeum – Musaion) březen 2013

Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur

110 00 Praha 1

Betlémské náměstí 1

 

Máme otevřeno:

pondělí: zavřeno  

úterý, čtvrtek - neděle: 10.00 – 18. 00 hodin

středa:  9.00 – 18.00 hodin

vstupné:  80 Kč, snížené: 50 Kč, rodinné  130 Kč

www.nm.cz

www.muzeum3000.cz

 

Hodnocení:  90 %

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka

 

A pro fajnšmekry:

A ještě bude doprovodný program k výstavě Čas zámořských objevů – listopad/prosinec 2013!!!!

  • Komentovaná prohlídka s autorkou výstavy

čtvrtek 28. listopadu 2013 od 16:30 hodin

 

  • Výtvarné dílny pro rodiče s dětmi

Piráti – Postrach moří 

sobota 23. listopadu 2013 od 15.00 hodin

Vyrobíme si  pirátskou vlajku, pirátský klobouk nebo klapku na oko. Inspirací nám bude výstava ´Čas zámořských objevů´.  Připravíme vlajky věhlasných pirátů, ale fantazii v tvorbě osobní pirátské vlajky se meze nekladou.

 

Herbář s exotickým kořením

sobota 7. prosince 2013 od 15.00 hodin

Vyrobíme si  herbář s exotickým kořením, které se k nám dostalo v dávných dobách díky zámořským objevům.  Budeme-li  mít chuť a čas, můžeme nejen vlepit rostlinu do sešitu, ale též náležitě popsat a doplnit poznámkami o způsobu užití rostliny či o odvážných cestách dobrodruhů, kteří koření do Evropy přivezli.

 

Panenka proti strachu

sobota 28. prosince 2013 od 15.00 hodin

Vyrobíme si  látkovou panenku, která nás svou mocí ochrání, zajistí  klidný spánek a možná splní tajné přání. Inspirací budou Mayové z Guatemaly, kteří takové panenky z pestrobarevné látky dávají dětem, aby jim pomohly překonat strach, zahnat obavy a noční můry, nebo splnily přání.

  • Vánoce u Halánků neděle 8. prosince 2013 od 10.00 do 18.00 hodin

  • připravili jsme pro děti jako každý rok výtvarné dílny:

 od 10.00 do 13.00 hodin

 od 14.00 hodin si můžeme vyzkoušet mexický zvyk s názvem piňáta

  • přednášky

od 15.00 hodin -  Objevitelské cestopisy v zámeckých knihovnách (PhDr. Luboš Antonín)

od 16.30 hodin -  Jak k nám připlulo vánoční koření (PhDr. Kateřina Klápšťová)

 

od 16.00 hodin rozsvítíme vánoční strom na Betlémském náměstí