´Café Jedna´ aneb Veletržní palác otvírá kavárnu pro návštěvníky NG

11.03.2014 16:11

Veletržní palác - Praha - 6. 3. 2014

 

Byli jsme pozváni na tiskovou konferenci v rámci otevření nové kavárny v Café Jedna do Národní galerie v Praze ve Veletržním paláci. I když už jsme si tam kafe občas mohli koupit, nyní je zájem o to, jak nám ředitelka Veletržního paláce NG Mgr.  Helena Musilová řekla, aby fungovalo propojení  mezi kavárnou, řízenou novým majitelem  a akcemi navazující na program a dramaturgii Sbírky moderního  umění NG ve Veletržním paláci. Je zájem i o to, abychom my návštěvníci i školní výpravy, pokud přijdeme dřív než je otevírací doba NG, abychom měli kde spočinout a občerstvit se …

 

Fair trade káva chutná exoticky

V kavárně si můžeme zakoupit kávu fair trade mamacoffee, jež doplňujeme  o nabídku káv pro alternativní přípravu z české pražírny výběrové kávy Original Coffee. Samozřejmě si můžeme i nabídnout kvalitní čaje z celého světa, pivo z pivovaru sládka Františka Richtera U Bulovky, víno z vinařství Veverka v Čejkovicích a z vinařství Koráb. Pekařské výrobky a dezerty ochutnáme z produkce pekárny kosherfood.cz.

 

  • Nabízíme možnost uspořádání prostoru pomocí  mobilních nafukovacích stěn. Ty dovolují některé části prostoru kavárny oddělit. 

 

Chceme vytvořit kavárnu jako místo setkávání lidí z mnoha oborů, místo pro diskuse a řadu dalších akcí. Národní galerie v Praze, a především ve Veletržním paláci je nejlepší prostor, kde takovou kavárnu jde vytvořit,“ řekl Daniel Kolský z mamacoffee.

 

  • V kavárně můžeme jako hosté pracovat individuálně nebo týmově formou coworkingu.
  • Pro děti jsme nachystali autorsky vytvořený dětský koutek
  • V kavárně budeme mít k dispozici zdarma čtvrtletník Kavárenské noviny

 

 

www.kavarenskenoviny.cz

 

Máme otevřeno v rámci zkušební doby:

 

pondělí - pátek: 9.00 – 22.00. hodin

 

víkendy: 10.00 – 20. 00 hodin

 

www.mamacoffee.cz

 

Hodnocení:  80 %

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva - Daniel Kolský – mamacoffee)

Foto: autorka 

 

 

P. S.

Příběh Veletržního paláce

Je to neuvěřitelné, letos uplyne 40 let od nešťastného požáru Veletržního paláce, kde jsme (www.www-kulturaok-eu.cz) si odtrpěli povinnou praxi v již nevíme – v jakémsi .zahraničním obchodě (byla jich tam spousta). Práce s ruskými slovníky i s nadutými zaměstnanci, jízda v páternosteru, bloudění rozlehlou budovou při cestě do závodní jídelny na oběd,  to vše bylo naší denní pravidelnou všedností. Naštěstí Veletržní palác vyhořel včas…asi 10 let po naší praxi, hned druhý den ráno po naší návštěvě kina Veletrhy, které se nacházelo ve sklepním prostoru Veletržního paláce, kdy jsme ještě stihli zhlédnout film ´Ples upírů´. Ing. Olga Koníčková

 

Letos máme připravenou výstavu věnovanou 40. výročí požáru Veletržního paláce, která se bude konat ve dnech  21. 3. 2014 do  8. 2. 2015 ve  Veletržním paláci.

 

1924 - stavba

1974 - požár

2014 - současnost

 

Veletržní palác je jedna z nejkrásnějších a nejvýraznějších budov v Praze. Byla postavena koncem dvacátých let a její „život“ ovlivnily politické, společenské a kulturní události doby. V roce 1974 zachvátil budovu zničující požár a po dlouhých diskuzích, jak s torzem budovy naložil, byla předána Národní galerii v Praze.

 

Pro Sbírku moderního a současného umění, která zde sídlí, je Veletržní palác důležitým tématem. Už po svém postavení na sebe samotná budova strhávala pozornost svou velikostí a funkčním provozem, jako galerie vzbuzuje často velmi protichůdné emoce.

Projekt věnovaný 40. výročí požáru Veletržního paláce je signálem o tom, že Národní galerie uvažuje o této pozoruhodné stavbě komplexně, o budově samotné, vnímané jako klíčový exponát Sbírky moderního a současného umění. Zároveň také o tom, jak determinuje projekty i výstavy, které se v ní konají, obecněji se tedy i dotýká vlastního mechanizmu galerijního provozu.

 

Během roku 2014 se ve Veletržním paláci odehraje série výstav, diskuzí, workshopů a dalších akcí, které jsou přímo či nepřímo s budovou svázány – například první výstava představí vlastní příběh Veletržního paláce a přinese celou řadu překvapivých zjištění; výstava Pražské skleněné peklo se zacílí na vlastní požár v roce 1974.

Výstava Jiřího Sozanského pak ukáže, jak se téma Veletržní palác dostalo koncem sedmdesátých let do díla jednoho z našich nejzajímavějších výtvarníků a je nositelem celé řady často existenciálních témat. Diskuze a workshopy nabídnou setkání s architekty (např. s autorem popožárové rekonstrukce Miroslavem Masákem), teoretiky umění, historiky, ale i studenty architektury. Zaměří se na současnou reflexi i na hledání dalších cest, jak s Veletržním palácem pracovat – ve smyslu nových stálých expozic či obecněji v kontextu hlavního města Prahy.

 

Většina výročí vede k bilanci. Tedy i to 40. výročí požáru Veletržního paláce dává možnost shrnout novodobou historii této výjimečné stavby, poukázat na genia loci tohoto místa a také ukázat jeho možnou budoucí tvář.

(za realizační tým Mgr. Helena Musilová)