´Bikiny Klub – Sauna´ aneb když jsme už Vltavu po povodních snad konečně umoudřili! (´Bikini Club – Sauna´)

04.07.2013 12:28

´Bikiny Klub  – Sauna´ aneb když jsme už  Vltavu po povodních snad konečně umoudřili!  (´Bikini Club – Sauna´)

Veronika Psotková

(A)void Floating Gallery na pražské náplavce

1. 7. – 14. 7. 2013

 

Dostali jsme pozvánku  na vernisáž výstavy se zvláštním názvem: ´Bikiny Klub – Sauna´. Nedočkavě nás očekávaly drátěné sochy od Veroniky Psotkové, a to ve slunný a přímo saunální podvečer 3. 7. 2013, na staré lodi - která slouží již delší dobu na pražské náplavce jako (A)void Floating Gallery. Vernisáže se osobně zúčastnila i sympatická umělkyně Veronika Psotková.

Bikiny vnímám jako podivné měřítko krásy, odvahy a sebevědomí, stejně jako krutého strašáka.“ Veronika Psotková

Jakmile jsme spatřili drátěné sochy, čtyři ležící a dvě sedící ženy, které zejména u mužských návštěvníků vernisáže vzbuzovaly nefalšované nadšení, uvědomili jsme si rychle, že už jsme se s nimi setkali v DOXu, v centru současného umění v Praze 7. Blaženě se tam rozvalovaly na  terase kavárny centra DOX (27. 6. – 31. 10. 2012).

 

Proč ´Bikiny Klub´? Je to první část výstavy…Je to strašák i výzva..

Pochopili jsme rychle, proč. No, když vystavíme černé drátěné sochy - ženy, v barevných bikinách, na palubě lodi, kde se nezdravě opalujeme, až zčernáme, pak ´šestice ženských postav´ v nadživotní velikosti, s oblinami typicky ženskými, v proporcích jistě ne krásně ideálních, ale okoukaných ze současné alarmující a reálné  skutečnosti, kdy např. polovina obyvatel New Yorku trpí obezitou, se nám u řeky Vltavy blaženě rozvaluje. I když si myslíme, že ani nepřízeň počasí, ani déšť ani uragánek jim nijak neublíží. Autorka Veronika Psotková totiž použila při jejich vzniku rabicové pletivo, natřela je hladce do černa, naopak bikiny plavky opatřila jásavými barvami, aby snad nás ty jejich bujné vnady  nepohoršily……i kdy žněkteré jsou nahoře ´ohne´(bez)...    (člověk nikdy neví, lidi jsou různí, že?!....pozn. O.K.)

Použitý materiál: rabicové pletivo, drát, syntetický nátěr

 

´Sauna´  jako druhá část výstavy…

  • Instalace ´Sauna´ vznikla v letošním roce, v roce 2013 a představuje pánskou alternativu po ženském ´´Bikiny Klubu´.
  • Objekt o velikosti 2,5 x 3,1 a 2 metry s pěti mužskými figurami v nadživotní velikosti umístila autorka Veronika Psotková do podpalubí  (A)void Floating Gallery. Pětici mužů vytvořila stejnou technikou jako u ´Bikiny Klubu´, tj. tvarováním a sešíváním rabicového pletiva.
  • Sejdeme-li příkré schody do podpalubí, chvilku očima opatrně šátráme, až narazíme na klec a zíráme na nahaté muže, již ne sice v barvách černých, ale tělových, jak se potí na železných lavicích stísněného prostoru sauny.
  • No, a protože já už do sauny ze zdravotních důvodů nechodím, docela jsem jim to přála… stačila mi docela k radosti ta přírodní červencová sauna venku…
  • Celou instalaci autorka opatřila UV aktivním barevným nátěrem, kterým pod UV světlem vytváří odlehčený a rozjasněný dojem.
  • Oproti interaktivním ´Bikinám´ považujeme ´Saunu´ za uzavřený objekt, ve kterém můžeme voyeursky sledovat dění uvnitř prostoru sauny skrze sítě jejích stěn a skrze jedno malé okno ve dveřích…  
  • Použitý materiál: rabicové pletivo, drát, syntetický nátěr, železná konstrukce, UV barva, UV osvětlení

Ze životopisu  a díla Veroniky Psotkové

  • narozena v roce 1981 v Opavě
  • absolvovala ateliér sochařství FaVU VUT v Brně
  •  oblíbenými  tématy sochařky  V. Psotkové jsou estetika těla a hranice intimity
  • zatím ji figurace baví, abstrakci zatím nemusí, „ale netvrdím, že se to nemůže změnit,“ jak tvrdí Veronika Psotková
  • její tvorba zahrnuje jak realistické sochy, tak sochy tzv. drátěného programu, jež vznikají  osobitou autorčinou technikou tvarování a prošívání rabicového pletiva
  •  

(A)void Floating Gallery

Praha 2- Rašínovo nábřeží (poblíž železničního mostu)

3. 7. - 14. 7. 2013

Vstup volný

 

Sdružení Dvojka (galerista Ivo Slavík) již od roku 2007 naplňuje prostory náplavky nezávislou kulturou různého zaměření. Zde můžeme již po červnových záplavách očekávat čilý kulturní život až do podzimu 2013.

Hodnocení: 100 %

A co děti? Nebudou? Jako třetí část výstavy…budoucí?! (Ing. Olga Koníčková)

Ing. Olga Koníčková

Foto: internet, Michal Šeba