´160 let pro Pražany´ aneb hasí za nás, co nás pálí! NTM – Praha 18. 9. – 30. 11. 2013

22.09.2013 17:09

NTM – Praha

18. 9. – 30. 11. 2013   

Dne 17. září 2013 jsme byli pozváni primátorem hlavního města Prahy, panem Tomášem Hudečkem,  na slavnostní zahájení mimořádné výstavy, konané v prostorách Národně technického muzea, která je věnována historii Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy.

 

Slavnostní večer s přehledem moderovala mluvčí pražského Hasičského sboru paní Adamcová a unikátní výstavu otevřeli svými vystoupeními primátor hl. m. Prahy Tomáš Hudeček, ředitel Národně technického muzea Karel Ksandr a nejvyšší představitelé hasičského sboru na celostátní, a hlavně pak na pražské, úrovni.      

 

Krásná slova a zamyšlení těch nejpovolanějších  

Ředitel NTM připomněl, že i když výstavu připravili členové Hasičského sboru, přispělo k ní i NTM, které má ve svých sbírkách parní stříkačku z roku 1871, která je památná nejen jako technický unikát, ale také tím, že se aktivně zúčastnila hašení požáru Národního divadla v roce 1881. Poklonu hasičům pak složil za pomoci bonmotu: „Hasič je člověk, který žije na světě dvakrát. Jednou pro sebe a podruhé po ostatní.“ A v závěru svého vystoupení všem hasičům popřál, aby častěji chodili do NTM, než vyjížděli k požárům.

 

Primátor hl. m. Praha, pan Tomáš Hudeček, se ve svém vystoupení zase přiznal, že v květnu 2013, pár dní po svém jmenování primátorem, absolvoval z titulu své funkce pravidelné jednání bezpečnostní rady na půdě pražské radnice. Tenkrát jednání zakončil tím, že děkoval přítomným hasičům za účast a zdvořilostně si posteskl, že je mu líto, že se s nimi málo zná a že se sejdou zase až na příštím zasedání. Když odjížděli, začalo pršet. A doslova několik málo hodin po té měl možnost je poznat osobně a důkladně, když s nimi při letošní pražské povodni strávil téměř nepřetržitě šest dní a nocí…Závěrem připomněl, že vše, co jim v těch krušných hodinách a dnech slíbil, se vynasnaží postupně opravdu splnit.

 

Generální ředitel hasičského sboru, pan Ryba, který se ujal následujícího slova, především děkoval členům hasičského sboru za jejich obětavost a sebezapření, s nimiž plní – vzdor všem příkořím, snížení financí a nedostatku prostředků na vybavení – nadále vzorně své povinnosti.

 

Co jsme se dověděli

Po oficiálních vystoupeních následoval program. Zahájil ho zdramatizovaný průřez historií Hasičského sboru v Praze. Dozvěděli jsme se tak, mimo jiné, že původní poslání budoucího hasičského sboru, městských zaměstnanců, bylo čištění města a teprve 23. 3. 1853  na (pro sbor  památném) ´zasedání sboru obecních starších´ zaznělo, že sbor by měl – kromě čištění – mít na starost i hašení ohně. Klíčovou se pak stala vyhláška z 18. 7. 1953 o zřízení sboru, na jejímž základě dne 16. 8. 1853 nastoupilo do služby prvních 11 hasičů, kteří ale až do roku 1866 museli nadále také uklízet ulice. Od té doby už byli pražští hasiči jen opravdovými hasiči. Protože model jejich fungování byl převzat z Berlína, kam byl první velitel (Lammer) vyslán na stáž, neexistovaly zprvu české termíny pro vybavení, povely a činnosti hasičů. Zásluhou Miroslava Tyrše (známého především jako zakladatele Sokola) vznikly české termíny pro činnost hasičů. Sbor zasahoval od svého vzniku u požárů vždy úspěšně. Výjimkou byl rok 1881 a nešťastný požár Národního divadla. Tenhle černý pomník sbor nesl mimořádně těžce, i když nebylo v jejich tehdejších silách tak náročný požár zvládnout. K technické revoluci ve sboru došlo v roce 1926, kdy byli dosud používaní tažní koně vyměněni za automobily.

Historický exkurz připomněl samozřejmě i válečné období, kdy v důsledku náletů a mimořádné válečné situace došlo k nebývalému početnímu i technickému rozvoji sboru a jeho promyšlené dislokaci po celém území tehdejších hranic hlavního města. Zazněla i tristně kuriózní zmínka o černé epizodě z války, kdy nešťastní hasiči pod namířenými zbraněmi esesáků museli topit atentátníky na Heydricha v kostele v Resslově ulici a málo známá repetice téhož, ale v opačném gardu, kdy opláceli pražští hasiči v roce 1945 při bojích za postání u pražského Čsl. rozhlasu ve sklepě se ukrývajícím esesákům stejnou měrou jako parašutistům za heydrichiády. Krátce jsme zhodnotili  i další poválečný socialistický vývoj „požárního sboru“ a jeho návrat k původnímu názvu „Hasičskému sboru“ v době po roce 1989.

 

Gospel zapaluje, hasiči hasí

Koncert vervního gospelového sboru, který strhujícím způsobem vyplnil přestávku před oficiálním otevřením výstavy, byl uveden jeho mluvčím slovy: „Co má společného gospel a hasiči? Spojuje je oheň. Zatímco gospel zapaluje hřejivý oheň v našich duších, hasiči hasí zlý oheň v našich příbytcích. A oba sbory pomáhají lidem žít a přežít.“

 

Co nás čeká na výstavě?

Jak už bylo řečeno, výstava je připomínkou 160 let práce pražských hasičů. Podává přehled o historii pražského sboru v datech, obrazech a exponáty z depozitáře Hasičského sboru a exponáty ze sbírek Národního technického muzea.

 

Na výstavě je dokumentováno, že hasiči ale nebojují jen s ohněm. Ale že bojují se všemi čtyřmi živly. Proto je také koncepce výstavy rozvržena do čtyř sekcí. Boj s ohněm ilustruje nejen hasební technika a řada poučných panelů, ale i přehlídka nejznámějších pražských požárů (Národní divadlo, Veletržní palác, Průmyslový palác, Florenc). Další dva živly, země a voda dávají zabrat především speciálním složkám hasičů - potápěčům, chemikům a USAR týmu. Proto jsou zde vystaveny figuríny potápěče nebo záchranáře USAR. Čtvrtý živel - vzduch – pak symbolizuje zavěšená figurína lezce.

 

Divácky nejatraktivnější a nejpřitažlivější jsou samozřejmě vystavená hasičská zařízení a vozidla, jako např. limuzína Tatra 613-3, vybavená (jako u nás vůbec první) termokamerou. Pozornost si sjedná i požární přívěs TS-AL s přenosnou motorovou stříkačkou Stratílek PS-8 z druhé světové války nebo laminátový člun Blesk, který byl naposledy spuštěn na vodu při letošních povodních. Velkou zajímavostí je také hasičský robot, zkonstruovaný pro větší bezpečnost hasičů v případech ohrožení výbuchu. V řadě vitrín najde návštěvník menší, ale neméně zajímavé exponáty představující například chemické soupravynebo vývoj ručních hasicích přístrojů.

 

NTM výstavu vhodně doplnilo zmíněnou koněspřežnou hasičskou stříkačkou Shand, Mason& Co., vyrobenou v Anglii, která sloužila pražskému hasičskému sboru a do sbírek muzea ji darovalo město Praha. Zopakujme si, že se jedná se o vůbec první pražskou parní stříkačku.

 

Vzkaz návštěvníkům

Kdo má smysl pro techniku, kdo obdivuje hrdinství hasičů, kdo má rád historii a kdo fandí dobrodružné romantice krásných starých strojů, ten by měl do Národního technického muzea zavítat. A pokud má malé kluky, ale kupodivu i mnohé holčičky, může si být jist, že se v muzeu nudit nebudou. A strávíme zde všichni nezapomenutelné chvíle.

 

Výstava "160 let pro Pražany" se koná od 18. 9. do 30. 11.2013

 

Národní technické muzeum

Kostelní 42

170 78 Praha 7

 

NTM je příspěvková organizace Ministerstva kultury ČR

 

Otevírací doba:

Pondělí:  zavřeno

Úterý - pátek:  9.00 -17.30 hodin

Sobota a neděle: 10.00-18.00 hodin

 

Vstupné:

Jednodenní plné: 170 Kč

Třídenní plné: 350 Kč    

 

Pro seniory nad 65 let, držitele průkazů ZTP, ISIC, ITIC, Staff Card, děti 6–15 let, studenty SŠ a VŠ do 26 let věku po předložení studijního průkazu

Snížené jednodenní: 90 Kč

Snížené třídenní: 230 Kč

 

Pro rodiče s dětmi do 15 let (maximálně 2 dospělí + maximálně 4 děti)

Jednodenní rodinné:  370 Kč

Třídenní rodinné: 850 Kč

 

Školní skupiny: 50 Kč/dítě (2 členové pedagogického doprovodu zdarma)

Školní skupiny mají u pokladny přednost a nepotřebují rezervaci. Pro urychlení odbavení u pokladen mějte připravený jmenný seznam žáků a studentů s razítkem školy.

Pokud chceme platit fakturou, bezhotovostním převodem,

objednávejme se předem na e-mailu: karel.havlicek@ntm.cz

 

Vstup zdarma: děti do 6 let, dětské domovy, SOS dětské vesničky, držitelé průkazek ZTP/P a jejich doprovod, Vědecká rada NTM, AMG, ICOM, ICOMOS, Národní památkový ústav, Spolek přátel NTM, držitelé čestné vstupenky NTM

 

Sleva: 20%     

Po předložení vstupenky z exkurze na Letišti Praha dostane každý účastník 20% slevu na vstupenku do Národního technického muzea

(Sleva 20% platí i na exkurzi na Letiště Praha po předložení vstupenky z Národního technického muzea)

 

Fotografování: 100 Kč            

 

Nákup vstupenek na fakturu – organizované skupiny:

pokud si přejeme provést platbu za vstupenky fakturou, bezhotovostním převodem, pošleme nám objednávku s našimi fakturačními údaji na e-mail karel.havlicek@ntm.cz minimálně jeden měsíc před návštěvou.

 

Informace ke vstupence:

Vstupenka platí do celého objektu na všechny stálé expozice i krátkodobé výstavy (tj. po zakoupení vstupenky do Národního technického muzea se neplatí žádné další vstupné, stejně tak nelze zakoupit vstupenku pouze na jednu samostatnou výstavu).

 

Parkování: před budovou muzea se nachází placené parkoviště

 

Doprovodný program v roce 2013:

 

Dopoledne 24. října a 5., 12. a 19. listopadu2013

– program vhodný pro školy seznámí s tím, jak se chovat při požáru a jiných mimořádných událostech

 

Soboty: 5. 10., 19.10, 2. 11., 16. 11. 2013

– seznámení se specialisty hasičů: chemiky, potápěči, lezci a preventisty

 

Derniéra 30. 11. 2013

– ukázka vyprošťování osob z havarovaného vozidla a předání vyprošťovacího zařízení LUKAS (do té doby součást výstavy) jednotce sboru dobrovolných hasičů Řepy

 

Hodnocení: 100 %

 

Richard Koníček

Foto: vernisáž – Leoš Kučera, oddělení dokumentace HZS Praha 2013, ostatní - Národní technické muzeum