Ukradená vzducholoď Karla Zemana vzlétá aneb digitalizovaná verze míří do kin a s naší pomocí doletí až za hranice a nejen všedních dnů

11.10.2022 16:07

 

 

 

Ukradená vzducholoď

Karel Zeman

Digitalizovaná verze

Od 24. 11. v našich kinech

 

    

V úterý 4. října 2022 měl film Karla Zemana Ukradená vzducholoď premiéru v kině Lucerna. Zatím jen pro novináře. Ta pravá chvíle, kdy nově zdigitalizovaný kultovní snímek genia našeho filmu pro mládež, Karla Zemana, pronikne i na plátna kin, je načasována na 24. 11. 2022.

Moc se na to těšíme a držíme palce.

Jde o zcela výjimečný film, především s ohledem na dobu vzniku, kdy počítačová animace u nás ještě neexistovala a všechny ty úžasné triky ve filmu, jsou dílem autorova génia, vynalézavosti, trpělivosti, umu a bezbřehé fantazie. Rozhodně i tento přes půl století starý film, vytvořený v roce 1966, má a jistě si i najde znovu své místo i v dnešním digitálním světě.

 

 

Film, ve zdigitalizované verzi, je zatím jen jednou jedinou stranou téže mince. Jeho cesta za diváky a posléze i na přední světové festivaly a jejich prostřednictvím i do celého světa, potřebuje podporu.

Žel nejen tu duševní, ale i finanční a proto snímek provází zcela výmluvné heslo či spíše zvolání:

Pomozte Ukradené vzducholodi vzlétnout!

 

 

 

Kampaň na podporu distribuce filmu, který si to zaslouží

 

Muzeum Karla Zemana, Národní filmový archiv a Státní fond kinematografie ve spolupráci s Universal Production Partners, zrestaurovali film Ukradená vzducholoď proto, aby se tento klenot uchoval pro další generace. Stalo se, ale co a jak dál…?  

Film takovýchto kvalit a významu, přece nesmí zůstat pouze v regálu Národního filmového archivu – byť na čestném místě – ale zaslouží si opětovný oblet celého filmového světa.

Muzeum Karla Zemana proto vyhlásilo crowdfundingovou kampaň na podporu jeho distribuce. Učinilo tak na osvědčené platformě - Donio.cz.

A i když dobročinnosti se samozřejmě meze nakladou a přispět na tak významný kulturní počin, jakým je Zemanův film Ukradená vzducholoď je radost, přesto platí i nadále, že něco za něco.

Proto, ti filmoví fanoušci a všichni ti, kdo se do kampaně zapojí, čekají odměny. Symbolické, ale jasné srdcovky, protože to jsou především odměny ze světa fantazie Karla Zemana. Ale také různé dobrodružné zážitky od partnerů projektu.

Kampaň byla zahájena už 15. 9. 2022 a běží na plné pecky.

 

„Téměř po 60 letech bude moci být Ukradená vzducholoď opětovně v kinech, a my věříme, že bude mít digitálně zrestaurovaná verze stejný úspěch, jako ta původní.“

Lenka Lukáčková, ředitelka Muzea Karla Zemana, u příležitosti zrestaurování filmu

 

 

Po třech, již zrestaurovaných zemanových filmech, jimiž byly

 

Cesta do pravěku (z roku 1955),

Vynález zkázy (z roku 1958)

Baron Prášil (z roku 1961)

 

je na světě čtvrtý

Ukradená vzducholoď (z roku 1966).

Všechny čtyři digitalizace byly provedeny v rámci projektu Čistíme svět fantazie.

Ukradená vzducholoď, film na motivy knih Julese Verna Dva roky prázdnin a Tajůplný ostrov, byl nyní na filmové plátno vrácen v nové restaurované verzi.

Vše ostatní záleží na zájmu a podpoře veřejnosti, filmových fanoušků a příznivců filmů Karla Zemana. Vstupenky na chystanou premiéru v divácké distribuci připravované na listopad, budou k dostání exkluzivně i na platformě Donio.cz

 

„Rádi bychom Ukradenou vzducholoď dostali opět na filmová plátna po celém světě, tak jako v roce 1966. S pokrytím distribučních nákladů však potřebujeme pomoc veřejnosti, protože Muzeum Karla Zemana nedisponuje dostatkem financí na plnohodnotné zafinancování české, natož pak zahraniční distribuce. Teď si držíme palce, abychom to společně s fanoušky Karla Zemana a filmu obecně dokázali.“

Lenka Lukáčková, ředitelka Muzea Karla Zemana

 

Na webové adrese:

 

www.donio.cz/ukradena-vzducholod-pomozte-nam-vzletnout/

 

se mohou fanoušci a filmoví nadšenci tedy těšit nejen na vstupenky na premiéru Ukradené vzducholodi, ale i na odměny, které jsou tam uvedeny. Čekají je ale i dobrodružné zážitky – jako potápěčský kurz od Nemo Diving, nebo unikátní gin Hendrick’s Gin ve stylu Zemanovy Ukradené vzducholodi…

Cílová částka, jakou je třeba shromáždit, činí 250 tisíc korun. Poslouží na výrobu digitálních masterů pro projekce v kinech, na pokrytí distribučních nákladů a propagaci i na překlady do vybraných světových jazyků.

"Národní filmový archiv považuje za svou čest i povinnost starat se mimo jiné i o původní filmové materiály k filmům, které se vyrobily na našem území - a nezáleží na tom, jsou-li hrané, dokumentární, animované, experimentální, zpravodajské nebo rodinné a amatérské. Díky tradici a profesionalitě mnoha generací archivářů a archivářek je můžeme dnes používat pro skenování, které je základem digitálního restaurování. Všechny materiály se totiž po naskenování vracejí do depozitářů, aby byly i v budoucnosti k dispozici pro příští technické postupy za účelem zpřístupňování,"

Michal Bregant, ředitel Národního filmového archivu

 

 

Malá osobní douška autora těchto řádek

 

Jsem odchován verneovkami a jsem dochován i Zemanovými filmy. Vynález zkázy mě zasáhl ponejprv právě ve filmové podobě, hned v roce 1958. Bylo mi tehdy 6 let! Ale poznamenalo mě to na celý život. Záhy jsem se stal čtenářem a kromě literatury, vnucované povinnou školní četbou, jsem hltal – ano – tehdy dostupné verneovky. A průběžně se pak opájel opět Vynálezem zkázy. Na obrazovce televizoru, a to kdykoli, když mu byl Československou televizí dopřán prostor a vysílací čas. A děje se to tak dodnes, i na sklonku mého předlouhého života.

Říká se, že kluk v chlapovi zůstává po celý život. Všedností dnů upozaděn, ale ne zapomenut. Novou vzpruhu, alespoň v mém případě, dostal ten kluk ve mně, s dozráním syna od pohádek, k dobrodužné literatuře, kterou jsem mu až do puberty snaživě přečítal. Po vernovkách a májovkách, pak už ale následovala vybraná literatura faktu. Inu jak šel věk a čas, ale na Vynález zkázy, Ukradenou vzducholoď či Barona Prášila, jsme se sesedli oba vždy, dokud syn bydlel u nás. A vím, že ho má v počítači dodnes. Čeká tam zřejmě na vnuka, kterému jsou zatím teprve tři. Ale nemine ho to. Jsem o tom ujištěn. Zda ještě se mnou nebo už jen s jeho otcem, to je fuk, ale nemine. A nabídne-li se mu navíc ve zdigitalizované verzi, věřím, že přenos přízně bude časem pokračovat i v jeho klukovi v něm, zase na další generace.

 

 

Byli jsme při tom, aneb ohlasy z nové premiéry 4. 9. 2022 

 

·         Muzeum Karla Zemana uvedlo slavnostní premiéru digitálně zrestaurovaného filmu Ukradená vzducholoď. Stalo se tak na den přesně po 10 letech od otevření Muzea Karla Zemana.

·         Digitální restaurování filmu Ukradená vzducholoď realizoval Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary z daru paní Milady Kučerové a pana Eduarda Kučery ve spolupráci s Národním filmovým archivem a Státním fondem kinematografie ve společnostech UPP a Soundsquare. Zdrojem pro digitalizaci byly originální negativ obrazu a originální negativ zvuku. Materiály jsou uloženy v Národním filmovém archivu. Digitalizace proběhla v roce 2022. Film Ukradená vzducholoď se tak po více než padesáti letech vrací na stříbrná plátna.

·         Ukradená vzducholoď zobrazuje krásy secese, steampunku, nevídaných létajících i pozemních strojů, a zasazuje je do unikátního zpracování českého filmového génia Karla Zemana. Dobrodružný příběh pěti úplně obyčejných kluků, kteří se náhodou ocitnou v neobyčejné situaci, vytváří komické, ale i napínavé scény. V příběhu se prolínají dva odlišné světy – naivní a rozverné mládí proti striktnímu světu dospělých.

·         „Ukradená vzducholoď je výjimečný film. Vizuální stránka i technické zpracování filmu dodávají poetickou atmosféru, která vyvolává radost a chuť do života. U restaurování filmu v UPP jsme jednotlivé scény viděli několikrát a neustále jsme se smáli. I proto si myslím, že je to nadčasový film, který dokáže oslovit mladé i starší diváky i v dnešním online světě. Ohromně se těším na premiéru digitálně zrestaurované verze Ukradené vzducholodi, protože jsem byla součástí jak natáčení, tak i restaurování filmu. A hlavně proto, že má Ukradená vzducholoď i po více než padesáti letech divákovi stále co nabídnout,“

Ludmila Zemanová, výtvarnice, spisovatelka, režisérka a dcera Karla Zemana

 

 

·          „Restaurování českých filmových pokladů a českých filmů, které si vysloužily označení „legenda“, považujeme za zásadní krok pro jejich uchování, ale hlavně pro jejich další život a následné předávání novým generacím. Filmy Karla Zemana - a tedy Ukradená vzducholoď - mezi legendy patří bez jakékoliv pochyby. Jejich fantazie, hravost a vynalézavost jsou výjimečné i dnes a vidět Ukradenou vzducholoď v novém kabátě na velkém plátně kina bude čirá filmová radost, pocit, že vidíte kouzlo,“

Ondřej Kulhánek ze společnosti Bontonfilm, distributora snímku

·         Muzeum Karla Zemana letos slaví desáté výročí od svého otevření, a premiéra restaurované verze filmu Ukradená vzducholoď je pro Muzeum největším dárkem. „Máme obrovskou radost, jakých úspěchů jsme za těch deset let s Muzeem dosáhli. Bavíme a vzděláváme návštěvníky z České republiky i z celého světa, pořádáme akce pro děti i dospělé, výstavy v oblasti filmové animace a především připomínáme, čím byl Karel Zeman výjimečný a proč se na něj nesmí zapomenout. Deset let fungování expozice je velký milník, který oslavíme premiérou čtvrtého zrestaurovaného filmu Karla Zemana – Ukradené vzducholodi. Ačkoliv předcházející dva roky byly pro Muzeum velkou zátěžovou zkouškou, máme obrovskou radost, že jsme navázali na předchozí úspěchy s restaurováním nejzásadnějších filmů českého kouzelníka filmového plátna a těšíme se, že do budoucna bude Muzeum produkovat další digitálně restaurované filmy Karla Zemana a obměňovat stálou expozici tak, aby se do ní lidé rádi vraceli a oslovila také návštěvníky filmem a tvorbou Karla Zemana nepolíbené,“

ředitelka Muzea Karla Zemana, Lenka Lukáčková

 

 

·         V rámci slavnostní projekce Ukradené vzducholodi proběhla i světová premiéra krátkého animovaného filmu Půlnoční hlídka od režiséra filmu Kung Fu Panda Johna Stevensona, který se netají svým obdivem ke Karlu Zemanovi a stal se proto i kmotrem restaurované verze filmu Cesta do pravěku.

·         Film Půlnoční hlídka vznikl v koprodukci se spoluautorem Muzea Karla Zemana Ondřejem Beránkem.

·         „Johna jsem provedl s jeho ženou muzeem, a pak jsme si při pivu povídali a spřátelili jsme se. John byl mimo jiné i u vzniku filmového studia Dreamworks a svoje zkušenosti rád předává mladým filmařům. Několikrát jsem ho ještě pozval do Čech a během těchto návštěv jsem se dozvěděl o jeho záměru udělat autorský animovaný film. Námět mne nadchl a rozhodl jsem se tento film udělat s Johnem společně. Nakonec v Česku vznikl kompletní zvukový design v Dolby Atmos, který vytvořil Pavel Rejholec ze studia Soundsquare ve spolupráci se studentkami zvuku na FAMU. Hudbu složili úžasní Clarinet Factory, kteří vytvořili i hudbu pro muzeum. Mám z filmu obrovskou radost a doufám, že se bude líbit divákům v České republice i na festivalech po světě.“

Ondřej Beránek, spoluautor Muzea Karla Zemana a koproducent filmu

·         Půlnoční hlídka vypráví o setkání třetího druhu uprostřed Indického oceánu během druhé světové války. Film, který vznikl v koprodukci britské Big Squid a společnosti Punk Film ve spolupráci s Muzeem Karla Zemana, finančně podpořil Plzeňský kraj a město Plzeň. Bude jako předfilm součástí distribuce restaurované Ukradené vzducholodi.

 

 

O Muzeu Karla Zemana

 

Muzeum Karla Zemana se za dobu svého desetiletého působení nesmazatelně zapsalo na mapu kulturních institucí v pražské metropoli. Za svůj cíl si klade představit celoživotní dílo světově uznávaného filmového tvůrce Karla Zemana a jeho filmové triky, kterými proslavil českou kinematografii 20. století. Expozice mapuje Zemanovu tvorbu od prvních animací a loutkových filmů ve čtyřicátých letech minulého století až po díla z jeho posledního tvůrčího období. Podstatná část Muzea je pak věnována jeho nejzásadnějším filmům – Cestě do pravěku, Vynálezu zkázy a Baronu Prášilovi.

Muzeum je unikátní svým interaktivním a hravým pojetím – nabízí návštěvníkům možnost se zapojit a vyzkoušet si na vlastních fotoaparátech a videokamerách trikové postupy, které Karel Zeman ve svých filmech používal.

 

O Národním filmovém archivu

 

Národní filmový archiv patří k deseti nejstarším a největším filmovým archivům na světě. Byl založen roku 1943. Od roku 1946 je členem Mezinárodní federace filmových archivů – FIAF. V roce 1997 se stal zakládajícím členem Asociace evropských cinematék ACE. Posláním Národního filmového archivu je pečovat o filmové dědictví. Zabývá se archivováním, shromažďováním, odborným výzkumem a propagací českých audiovizuálních děl doma i v zahraničí. Stará se i o písemnosti vztahujících se k těmto dílům a vydává publikace. Spolupracuje s různými filmovými festivaly, televizními stanicemi, filmovými školami a jinými kulturními institucemi.

 

O Státním fondu kinematografie

 

Státní fond kinematografie působí pod správou Ministerstva kultury ČR, které je ústředním orgánem státní správy zaštiťujícím uměleckou a kulturní činnost, spolu se správou finančních fondů, za účelem podpory a zachování uměleckých děl a kulturních aktivit.

 

O Universal Production Partners (UPP)

 

Universal Production Partners je předním postprodukčním studiem ve střední Evropě se sídlem v Praze a Budapešti, nabízející kompletní obrazovou postprodukci včetně výroby vizuálních efektů pro filmové projekty i televizní vysílání.

Studio se věnuje i restaurování starých filmů a dokumentů. Ve studio UPP byly s velkým úspěchem restaurovány také filmy Karla Zemana – Cesta do pravěku, Vynález zkázy a Baron Prášil.

 

Text připravil: Richard Koníček

Ilustrační foto: Muzeum Karla Zemana  

 

 

Muzeum Karla Zemana

Saská 520/3, Praha 1 – Malá Strana

www.muzeumkarlazemana.cz

https://www.donio.cz/ukradena-vzducholod-pomozte-nam-vzletnout?fbclid=IwAR0O0QmHZvjWCDUpToTFPYe3Mfj5iUyu8KKmFx4CvV3as-uPyq1JTL4ORGY   

https://www.facebook.com/muzeumkarlazemana/

 

Více k tématu:

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/muzeum-karla-zemana-aneb-ponorme-se-do-romantiky-sveho-mladi-a-predejme-ji-svym-detem/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/zemanova-%c2%b4cesta-do-praveku%c2%b4-jiz-zdigitalizovana-aneb-jak-ozije-praveka-zver-%21/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/baron-prasil-po-55-letech-aneb-kdyz-v-digitalizovane-forme-poezii-pribehu-opet-najdeme/