Lucia Tallová: More/Moře/Sea aneb jak lze moře, mořskou krajinu či nekonečný horizont zapaspartovat?!

24.11.2015 15:10

Nevan Contempo – Praha

21. 11. – 19. 12. 2015

 

Na vernisáži nové výstavy v Nevan Contempo nám mladá  slovenská malířka Lucia  Tallová  (1985) představila  svou nejnovější  tvorbu,  sérii nových děl, kde se středobodem jejího zájmu stalo  moře, mořská krajina a nekonečný horizont.  Autorka byla osobně přítomna (na foto v brýlích).

 

Nejzajímavější na celé výstavě je instalace autorčiných artefaktů, kde své sbírky dramaticky umělecky poznačí a uzavře do vitrínek. Tyto objekty potom komponuje do (vizuálně,  ne však významově) dvouúrovňových a vícepohledových instalacií, při kterých autorka  počítá s pohybem diváka  – při změně jeho stanoviště i úhlu pohledu.

 

 

 

 

 

 

Série  objektů a akvarelů  s názvem More přináší novinky, jejichž počátek nastal v době jejího  tvořivového pobytu v Kalifornii (2014, iniciatíva topoľčianskeho Nástupišťa 1- 12).

 

Autorka již dříve propadla  vášnivému sběratelství.  Nyní ji zaujal nový motiv historických pohlednic a fotografií, s lokálně typickou přímořskou scenérií. Malé formáty v různých experimentálních technikách vytvářejí  od počátku paralelní  linii k autorčiným velkorysým akrylovým malbám. Po období tradičně rámovaných akvarelů i koláží, s ústředním motivem svatebních párů z historických fotografií, a taktéž po lightboxovém a akvarelovo-grafickém intermezzu, přichází autorka nejen s úplně novým  obrazovým  tématem, ale i  s  novým způsobem adjustování přivlastněných a manipulovaných pohlednic  i fotografií.

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/lucia-tallova%3a-%c2%b4cernou-perlu-slzy-vzkrisi%c2%b4-aneb-kdyz-ornamenty-po-zensku-vzkrisime-/

 

Aktuální pražská kolekce je  věnovaná  lidské i umělecké fascinaci mořem a jeho horizontem,  který je archetypálně přítomnou, avšak ve skutečnosti neexistující linií krajiny. Autorka  své horizonty pozměňuje  černou linkou, stužkou, skvrnou, pokrčeným nebo perforovaným papírem…. Nejen  to, fotograficky zachycenou krajinu často přetáčí  a zakomponuje  do celku naopak – vzhůru  nohama, takže z  důvěrně známého výjevu tu najednou  máme zvláštně znepokojivý cizí prvek.

Lucia Tallová (1985) –

  • po středoškolském  studiu na Škole úžitkového výtvarnictva Jozefa Vydru v Bratislavě absolvovala magisterské studium v malířském ateliéru prof. Ivana Csudaia, akad. mal. na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislavě (2005 - 2011)
  • v době svého studia a následující volné tvorbě rozvinula svůj nezaměnitelný malířský styl
  • získala  ocenění (Strabag Artaward International 2010, Nadácia VÚB - Maľba roka 2013)
  • vystavovala svá díla v řadě  samostatných výstav (Praha, Bratislava, Vídeň, Ostrava, Hong Kong, Trenčín, Žilina, Nitra, Piešťany)

Text:  Silvia L. Čúzyová

130 00 Praha 3

U Rajské zahrady 14

www.nevan.gallery

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková