Febiofest 2018: Eric Clapton aneb jak přezdívku slowhand (pomalá ruka) získáme …?!

25.04.2018 13:05

Mezinárodní filmový festival Praha - Febiofest slaví 25 let!

Osobnosti to nemají lehké. Jsou středem pozornosti, i když nechtějí, a to může být unavující nebo … opájející. Zejména opravdové osobnosti, ty, které mají výjimečné schopnosti. Zatímco třeba vědci či myslitelé nebývají až tak miláčky davů, muzikanti se tomu nevyhnou. A je na nich, jak se s tím vypořádají.

 

 

 

Ty nejexponovanější to zpravidla přeženou a jejich turbulentní dráha je katapultuje k výšinám až nadpozemským, mnohdy až k sebedestruktivnímu životu a - jak doba umožňuje - i k drogám, alkoholu, takže se život změní v permanentní flám. To vede buď přímo zániku hvězdy, anebo - v lepším případě - k jejímu pádu do hlubin. Tam buď dojde k sebeuvědomění a novému začátku, nebo je to už jen definitivní cesta do pekel.

 

U životopisného dokumentu s živým a na špičkové úrovni tvořícím i vystupujícím Ericem Claptonem nelze tutlat, jak to dopadne. Dobře. Slyšíme ho a jeho skladby denně v rádiích a ti šťastnější ho mohou sledovat i na pódiích na živo, dvakrát už i v Praze (2006 a 2013). Stejně tak jeho životní peripetie jsou poměrně očekávatelné a fanouškům i dobře známé. Jenže je něco jiného o tom číst, dozvídat se pikantnosti a něco jiného je si to nechat vyprávět - a natvrdo, bez příkras – samotným protagonistou celého příběhu. A o tom film Eric Clapton je.

 

Docs, neboli dokument

 

Docs byla sekce Febiofestu, věnovaná dokumentům. A bylo z čeho vybírat.

I my na www.www-kulturaok-eu.cz

jsme nenechali samozřejmě tuto sekci bez povšimnutí.

Dokumenty, do této sekce pečlivě vybrané,

nabídly totiž široké spektrum, z něhož si mohl každý vybrat dle svého zájmu.

 

Byly zde zastoupeny nové a zajímavé pohledy z říše zvířat stejně a lidí,

kamery dokumentaristů zaváděly do džungle i do nikde nekončícího vesmíru.

 

Už samy názvy vybraných snímků hodně napovídají:

Archa světel a stínů,

Hranice vesmíru,

Když myslím na Německo v noci,

Jane,

Nokia: příběh mobilního telefonu,

Moře smutku či

Trofej.

V nabídce této sekce byla ale i pozoruhodný tříhodinový (ale neunavující) snímek

Ex Libris: Knihovny New Yorku,

který jsme si jakožto knihomolové rozhodně nenechali ujít

(viz. náš článek:

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/ex-libris-knihovny-new-yorku-aneb-nejde-jen-o-pujcovani-knih-ale-abychom-se-take-neco-dozvedeli/).

A byly zastoupeny i doklady, že seriózní a i přes všeobecnou povědomost lze natočit zajímavé dokumenty i o zdánlivě nedotknutelných osobnostech hudebního světa.

O snímku Faithfull jsme už psali

(viz. náš článek:

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/faithfull-aneb-uprimna-zpoved-kdysi-rebelujici-zpevacky-do-srdce-se-mi-vztek-vplizil/).

 

A zcela jednoznačně, jsme nemohli vynechat ani snímek - lahůdku, určenou především všem fanouškům kytarového mága Erica Claptona, nazvanou na Febiofestu zcela prostě: Eric Clapton.

 

Distributor naznačuje…

Dokumentární snímek Eric Clapton přináší velmi otevřený pohled na život a kariéru legendárního kytaristy. Prostřednictvím výpovědí samotného hudebníka, jeho rodiny a přátel se postupně rýsuje nepřikrášlený obraz muže se všemi jeho vzestupy a pády. Poprvé se na veřejnosti objevují soukromé archivy, domácí videa, osobní dopisy či fotografie nejen Erica Claptona, ale i dalších slavných osobností.

 

 

… my dodáváme

Autenticita výpovědi je jasná. Celým snímkem se nese hlas Erica Claptona, a dokonce i v českých titulcích to je jasně deklarováno. Ostatní hovořící jsou v titulcích pečlivě odlišeni.

 

Eric Clapton sám, ale zdaleka nejen, že vypráví nepřehledný, leč v úhrnu glosuje neskutečně úspěšný svůj život.

 

 

 

 

 

 

Eric Clapton, dnes už usedlý, uvážlivý muž, ale dál špičkový muzikant, život glosuje. Tvrdě, bez pardonu, ale i s humorem a hlavně s odstupem. Nejen s odstupem svého věku jako takového, ale i díky vnitřnímu zmoudření, konečnému dospění a také z nadhledu giganta, který ví, co to stálo, jaké propasti ho pohltily a jak nesnadné bylo se z nich zase vyškrábat. Možná si dokonce i uvědomuje, že z nadhledu byl ten jeho život docela fajn, a že zůstat v osidlech alkoholu a drog, zůstat tam na tom dně, kterého si okusil dosyta, by bylo bývalo vlastně docela škoda.

 

 

 

 

Kdo zná životní příběh Erica Claptona, prožije ho s ním a uvidí jeho očima. Kdo vše podrobně nezná, odejde poučen, a to bohatě nasáknut jeho skvělou muzikou, kterou film přímo přetéká.

 

 

Titul: Eric Clapton / Eric Clapton: Life in 12 Bars / Eric Clapton: Life in 12 Bars

Země původu: Velká Británie

Rok výroby: 2017

Režisér: Lili Fini Zanuck

Střih: Chris King

Hudba: Gustavo Santaolalla

Kopie: CinemArt a.s.

Distributor: CinemArt a.s.

Scénář: Scooter Weintraub, Larry Yelen

Hrají: Eric Clapton, Sylvia Clapton, Ben Palmer, John Mayall, Mike Vernon, Roger Waters, Hughie Flint, Pattie Boyd, Steve Winwood, Cathy James, Steve Turner, Bobby Whitlock, B. B. King

Žánr: autobiografický dokument

Stopáž: 135 minut

Původní znění: anglicky

Titulky: české

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení:  89 %

Richard Koníček

Foto: © Ing. Olga Koníčková, internet, www.febiofest.cz

 

 

 

Trailer:

https://www.youtube.com/watch?list=PL7zILOySLIVO5DeMjg-IEtN0-iQmZX-dl&v=ajGownJnhoI

 

Eric Clapton/Eric Patrick Clapton (* 30. 3. 1945 v Ripley /Anglie)

  • přední světový hudebník, skladatel a producent
  • zaměřil se na rock, blues rock, psychedelický rock a hard rock
  • svůj zpěv doprovází na kytaru (je brán za jednoho z nejlepších světových bluesových kytaristů) nebo na klavír
  • muziku dělá od 17 let (od roku 1962) dosud
  • dočkal se řady ocenění
  • do rokenrolové síně slávy byl uveden 3x (1992, 1993, 2000)
  • 2004 získal Řád britského impéria
  • 2006 získal cenu Grammy za celoživotní dílo (Silver Clef Award)

 

V 15 letech zaujal syrový černošský blues (Muddy Waters, Chuck Berry). Na střední umělecké škole si vydělával hraním po hospodách. V roce 1963 založil skupinu Roosters, (hráli tam pozdější členové Manfred Mann Paul Jones, Tom Mc Guinness a Brian Jones, později v Rolling Stones). Po té působil v The Yardbirds, s nimiž vydal 3 alba. V roce 1965 se přidal k The Bluesbreakers, kde konečně plně uplatnil osobité bluesového hraní a získal popularitu. Po vzniku alba Bluesbreakers with Eric Clapton (1966) jeho styl hraní začali kopírovat další muzikanti.

 

Základem je jeho osobní styl, zakládající se na dlouhých ´houslových´ tónech, díky jimž získal i přezdívku slowhand (pomalá ruka). V roce 1966 spoluzaložil skupinu The Cream, s níž se stal hvězdou první velikosti. A přišly i psychické problémy, záchvaty malomyslnosti a opojení alkoholem a drogami. Po rozpadu The Cream střídal kapely (např. Blind Faith), hostoval na deskách přátel, spolupracoval s Harrisonem a hrál v Lennonově skupině Plastic Ono Band.

 

 

 

 

 

 

 

Od roku 1970 působí na sólové dráze, ale opět propadne depresím a několikaleté drogové a alkoholové závislosti. Na dva roky dokonce zmizel z veřejného života.

 

Po návratu (1974) už nahrává jednodušší, příjemné skladby a vydal několik hudebně zajímavých alb. Experimentoval i s popem a country. Jeho alba čítáme na  desítky, jeho písní na stovky. Eric Clapton zkomponoval hudbu i k 8 filmům. Zatím poslední album Old Sock vyšlo v roce 2013.