Viděno devíti. Fotografie z Ruska´ aneb objevili jsme novou galerii: Art-rezidence - Praha

28.02.2014 14:20

            Art-rezidence - Praha
 

      28. 2. – 27. 4.  2014

 

Rus nepostihneš rozumem,

běžná míra je necitlivá,

k zvláštnosti platné pro tu zem -

jen věřit v Rus, jen to ti zbývá

(Fjodor Ťjutčev- básník)

 

Na vernisáži již 2. fotografické přehlídky ´Viděno devíti. Fotografie z Ruska´ jsme objevili nám dosud neznámou, vskutku příhodnou a sympatickou sklepní galerii Art-rezidenci Zahradník, jejíž založení podnítil  Dmitry Rubinshteyn.

 

Ve sklepním prostoru jsme mohli zhlédnout  i v přilehlých  místnostech záběry a fotografie z cest do Ruska, které nám poskytlo k vystavení 9 autorů, žijících v České republice: Karel Cudlín, Lubomír Kotek (1958), Dana Kyndrová (1955), Josef Moucha (1956), Tomáš Rasl (1975), Andrej Reiser, Jindřich Štreit a Jan Vermouzek, vystavujícím kurátorem je Martin Wágner (1980).

 

  • Art-rezidence Zahradník, sloužící jako prostor otevřený pro setkávání a sdružování kreativních lidí, nabízí tak záběry od západních hranic přes oblasti, kde končí Evropa, až po Dálný východ, od proměny sovětského Leningradu v Sankt Petětburg přes renesanci pravoslaví a buddhistické Burjatsko k současnému životu měst i venkova anebo k ohlédnutí za rozpadajícími se gulagy...
  • Společným jmenovatelem stovky exponátů je užití klasické černobílé škály. Jinak fotografie vyjadřují osobitý přístup k subjektivně voleným námětům. Časově se přehlídka ohlíží přibližně za posledním čtvrtstoletím, technologicky sahá od zvětšenin reportážních snímků z kinofilmového negativu přes tisky na digitální bázi ke klasickým kontaktům větších negativů krajinářských fotografií. K výstavě vychází katalog s třicítkou reprodukcí a s předmluvou znalce soudobého Ruska, Ondřeje Soukupa z Hospodářských novin.(z tiskové zprávy)

Kurátoři:  Martin Wágner, Dmitry Rubinshteyn

Art-rezidenci Zahradník jsme založili  v roce 2013, abychom se mohli podílet se na uměleckém a kulturním životě v Praze a vytvářet prostředí pro spolupráci na mezinárodní úrovni.

 

Mohli jsme zde také nahlédnout, zejména ti neználkové, jak vypadala dřívě  temná komora klasická, jak vypadat může ještě dnes  fotografický ateliér…a mnoho dalšího zajímavého. Doporučujeme vřele…

 

 

 

 

 

110 00 Praha 1 - Nové Město

V jámě 1371/8

tel.: +420 728 895 906

 

 

e-mail:   drubin@email.cz

 

Máme otevřeno:

pondělí – úterý zavřeno

středa - neděle: 14.00 – 19.00 hodin

 

Vstupné:  30 Kč

Hodnocení: 100 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka