Světový romský festival ´Khamoro´ 2013 v Praze aneb vyzkoušejme si romský labyrint!

27.05.2013 17:18

Praha - 27. 5. – 2. 6. 2013

Dosud nepřekonaný ve světě,  největší romský festival Khamoro se uskutečňuje právě v těchto dnech po  patnácté.  Od roku 1999 ho pořádá občanské sdružení Slovo 21 a Studio Production Saga. V ulicích a na náměstích Prahy, v SaSaZu, v Jazz Docku,  v Institutu Cervantes, v kostele sv. Martina ve zdi, v Ungeltu, v Domě národnostních menšin,  ROXY clubu, na Náplavce i na náměstí Republiky, tam  všude se můžeme festivalu zúčastnit a potěšit  tím nejlepším z romského umění (koncerty tradiční romské hudby,  gypsy jazz).

 

Jak nám řekli na tiskové konferenci, které se zúčastnili Jelena SIlajdžič,  Feigeli Prisor (Feigeli Prisor Band – Gypsy Jazz, Tomáš Bystrý, ing. Václav Novotný – náměstek pro oblast kultury, památkovou péči,výstavnictví,cestovní ruch a zahraniční vztahy) a další.  Jak jsme se dozvěděli z úst pan Novotného, Praha byla, je a bude vždy vícenárodnostním městem. Praha festival podporuje takovou   částkou, že umožňuje další existenci festivalu Khamoro, ale samozřejmě bez osobního úsilí ostatních organizátorů by se tak nestalo.

 

Dotace na festival opět zkráceny

„Opět byly na festival zkráceny dotace. Každý rok si říkáme, jestli to za těch stále zhoršujících se podmínek vůbec jde. Jenže my pak vidíme ty rozzářené oči a nadšené reakce všech, kteří Khamoro znají a navštěvují ho – a to nás drží nad vodou,“ říká producentka festivalu a výkonná ředitelka občanského sdružení Slovo 21 Jelena Silajdžić.

 

„Organizace festivalu Khamoro v Praze je velmi důležitý počin, protože svět slyší jen špatné zprávy o zacházení s Romy v České republice. Tohle je příležitost ukázat, že se zde dějí i dobré věci. Khamoro je to, co Václav Havel nazýval „lakmusovou zkouškou“, řekl  Ian Hancock, romista, profesor na Texaské univerzitě

 

Bohoslužba  poprvé  v historii festivalu

Mší za pokojný život Romů zahájíme celý jubilejní ročník. V kostele sv. Martina ve zdi vystoupí představitelé evangelické, katolické a pravoslavné církve a také islámu a judaismu. Celebrovat budou i romští kněží a zazní modlitby v romštině.

 

V rámci festivalu přivítáme v Praze hudebníky z Francie, romské kapely z Rumunska, Srbska, z Ruska ´Taborshow´,  Romy ze Španělska ( Macarena Ramirez – flamenco) prim. A pak samozřejmě Orkestar Saši Krstiće, srbského muzikanta, o kterém se dokonce mluví jako o králi trubek. Kromě ostatních se můžeme těšit na  dvanáct tanečních souborů z Česka i na defilé účinkujících, jež  odstartujeme  v sobotu v 11:30 hodin z Václavského náměstí a dojdeme až na Staroměstské náměstí.

V ulicích tančit budeme! Návštěvníky čeká celá řada akcí, které se odehrají venku – umělecký a divadelní workshop, Khamoro party u Vltavy na Náplavce, už zmíněné defilé účinkujících v historickém centru Prahy nebo taneční workshopy. Na nejfrekventovanějších místech Prahy profesionální tanečníci flamenca....".

 

Programovou skladbou reagujeme i na palčivá společenská témata, a proto se každý rok pro veřejnost pořádají odborné semináře a konference, na které přijímají pozvání experti na danou problematiku. Letos budeme diskutovat o participaci mladých Romů v Evropě.

 

K 650kilovému dortu jenom přes labyrint!

Všechny cesty vedou k  „dortu“, jenž je v našich myslích spojen s představou sladkého a úspěšného života, a symbolicky by tak měl zajistit rovná práva i 10 milionů Romů, kteří v Evropě žijí.

 

Nám, novinářům, byla rozkrojena miniatura dortu ´Mandala´´, jenž je na povrchu opatřen barevným pudingem. Bohužel, já na sladké nejsem, ale směla jsem ho kousek donést domů svému choti…byl prý hodně sladký! Mňam!

 

Přijďme si na v neděli 2. června 2013 v 15.00 hodin na živou instalaci dortu v moderním pojetí ´Mandaly´, na jehož výrobu  spotřebujeme 3 350 vajec, 135 kilogramů mouky, 90 litrů mléka a 70 kilogramů marmelády, který připraví  kuchaři Petr Koukolíček a Robert Vodolán. Chceme-li  z dortu vysokého půl metru o průměru 2,5 metru kousíček ochutnat, musíme se k němu  proplést labyrintem, i když zatím netušíme, jak bude  realizován. Nechtěli nám to organizátoři říci, jenom nám řekli, že chtějí ukázat, jak složitým životním labyrintem člověk – Rom musí projít, aby ochutnal alespoň kousek důstojného života.

 

Dort vyrobíme ze čtyř vrstev, čímž chceme symbolizovat vzdělání, zaměstnání, bydlení  a zdraví. A dort Mandala tak symbolizuje a definuje lidská práva včetně práva na kulturu.  

 

Program Festivalu ´´Khamoro´ (khamoro = sluníčko, symbol něčeho, co lidstvo nabíjí pozitivní energií, rozehřívá smutná srdíčka, probouzí v nás chuť žít,radovat se a hledat stále štěstí): 

Pondělí 27. 5. 2013

18:00 Instituto Cervantes – film „Alma Gitana“ – Chus Gutiérrez/ES

19:30 kostel Martin ve zdi – „Devleskere čhave“ – společná bohoslužba za pokojný život Romů

21:00 Jazz Dock – koncert gypsy jazzu: Feigeli Prisor Band /NL  (vstupné 330 Kč)

 

Úterý 28. 5. 2013

18:00 Instituto Cervantes – film „Los Tarantos“ – Francisco Rovira/ES

19:00 Ungelt, Týnský dvůr – KlaJazzRom: jazz, klasická a romská hudba

21:00 Jazz Dock – koncert gypsy jazzu: Yorgui Loeffler/FR (330 Kč)

 

Středa 29. 5. 2013

18:00 Instituto Cervantes – film „Život a smrt v Tanvaldu“, diskuze s autory Filipem Remundou a Vítem Klusákem/CZ)

21:00 Jazz Dock – koncert gypsy jazzu: Opus 4/FR (330 Kč)

 

Čtvrtek 30. 5. 2013

17:30 Dům národnostních menšin – křest knihy „Listopad“ Ireny Eliášové a vernisáž výstavy „Cigán sa ně prevelice lúbí“

19:00 ROXY – koncert tradiční romské hudby: Kale/CZ, Orkestar Saša Krstić/SRB, The Zuralia Orchestra /RO (300 Kč)

 

Pátek 31. 5. 2013

9:00 Era svět – zahájení dvoudenního mezinárodního semináře „Mladí Romové v Evropě“

15:00 – 18:00 Na Příkopě – taneční workshopy – flamenco, streetdance, tradiční romský tanec

19:00 ROXY – koncert tradiční romské hudby: Macarena Ramirez/ES, Oláh Gipsy Beats/HU, Taborshow/RU (300 Kč)

 

Sobota 1. 6. 2013

11:30 Václavské náměstí 19 – defilé účinkujících v centru Prahy

16:00 - 19:00 Jungmannovo náměstí – Terne tumenge – umělecké workshopy, živá knihovna

20:00 Náplavka – Khamoro party na Vltavě

 

Neděle 2. 6. 2013

15:00 Náměstí Republiky – živá instalace „Dort Mandala“ Zorana Tairoviće/SRB

20:00 SaSaZu – závěrečný galakoncert: Kale/CZ, Orkestar Saša Krstić/SRB, The Zuralia Orchestra /RO, Macarena Ramirez/ES, Oláh Gipsy Beats/HU, Taborshow/RU  (k stání 360 Kč, k sezení 460 Kč)

 

Art producent a autor myšlenky Khamora: Džemil Silajdžić

Producentka festivalu a výkonná ředitelka občanského sdružení Slovo 21: Jelena Silajdžić

Hodnocení:  90 %

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: Internet, www.khamoro.cz