Rastr: ´Veřejná intimita´ aneb když nás zaujme klasická realita ženského těla (hyperrealismus)

17.02.2014 13:52

Galerie  Dolmen - Praha 1

9. 1.  – 20. 2. 2014

 

Náhodně jsme poznali Galerii Dolmen, kde nás zaujaly již ve výloze vystavené klasické realistické malby skupiny Rastr. S laskavým svolením paní recepční  jsme si nasnímali některé vskutku zajímavé velkoformátové malby, které jsou samozřejmě prodejné…

 

K volbě tématu Veřejná intimita zatím poslední výstavy RASTRU výtvarník Jindřich Hájek prohlásil:

 

„Téma Veřejná intimita je samozřejmě určitý protimluv. Pokud je intimita doposud vnímaná výhradně v soukromí, odhalená či poodhalená a představená zrakům veřejnosti, přestává být intimitou. Pokud místa či děje určené výhradně pro domácí účely spatří světlo světa, dochází ke ztrátě soukromí. Právě tento moment je pro nás ale zajímavý. Diváka zveme, aby navštívil tichá skrytá místa, momenty připomínající pohled do cizích oken a chceme divákovi nabídnout určité ,rozechvění´ při zprostředkovaném pohledu do bezprostředně vnitřního, intimního světa, který se podobá světu každého z nás."

 

Miloš Englberth- Chapadla deprese, olej na plátně, 2013

 

 

Fotograf Jiří Macht o inspiraci k výstavě dodává: „Intimita se nachází všude kolem nás, tudíž i my všichni jsme její součástí. /.../ Co znamená být pro jednoho intimní, tak pro druhého může být veřejné, a tím se náš život denně setkává s veřejnou intimitou."

 

Více informací najdeme na stránkách výtvarné skupiny RASTR, kde najdeme ukázky prací včetně životopisů umělců: www.rastrart.cz

Autor: ČIA (Alžběta Riethofová)

 

Představujeme skupinu RASTR = volné sdružení 4 umělců:

Miloš Englberth (malíř)

Jindřich Hájek (malíř)

Jakub Kándl (malíř)

Jiří Macht (fotograf)

Nápad založit skupinu vznikl v únoru roku 2007 v průběhu stejnojmenné výstavy v designcentru De facto v Michalské ulici v Praze 1. V tomto složení skupina vystavovala v divadle Akcent na Smíchově (2006), projekt nesl název 4x4.

Další akce proběhla na zámku Dobřichovice během vinařských slavností (2005 a 2006) a rovněž Rastr svými obrazy vyzdobil kanceláře právnické a notářské společnosti Linhart a Finta (2007).

Dále následovaly výstavy v Nové síni, v Rumunském kulturním institutu a v Českých Budějovicích(2008), v Praze pak ještě v klubu Golem a v galerii Dolmen(2009).

Toto seskupení není jen náhodným přátelským spolkem, ale vychází ze společného názoru odkazujícího ke klasické realistické malbě. Ta u nás ve srovnání se zahraničím není tak rozšířená a na tento fakt upozorňují právě umělci RASTRU inspirovaní mezinárodní tvorbou.

Protože jak dokazují stále častější příklady z evropského i amerického výtvarného umění, malba se prosazuje jako možná interpretace skutečnosti pojímaná skrz ´rastr´ současného vidění světa.

Miloš Englberth, Jindřich Hájek a Jakub Kándl vystudovali klasickou malbu na Akademii výtvarných umění v Praze (AVU) a ve své malířské tvorbě využívají i fotografii. Jiří Macht je absolventem katedry fotografie na Filmové a televizní fakultě Akademie Múzických umění v Praze (FAMU). Na výstavách proto dochází k zajímavé konfrontaci fotorealistických maleb tří výtvarníků se skutečnými fotkami jednoho fotografa. Doplňkem je i dílo Jakuba Kándla, který spektrum médií rozšiřuje svými počítačovými tisky.

PhDr. prof. František Dvořák o skupině Rastr řekl:
„Jedná se o úplně něco nového, než co se oficiálně předkládá jako současné umění - jako projev aktuálních tendencí. Setkáváme se po dlouhé době opět s výtvarníky, kteří vycházejí z reality. Jak nedávno uvedl nejvýznamnější francouzský teoretik moderního umění Pierre Restanny: Současné umění trpí hladem po realismu. Právě tito čtyři umělci vycházejí z inspirace realitou a jsou zaujati konkrétním objektem.“

 
  • Jsme aukční síň, internetová a prodejní galerie. Nabízíme obrazy, grafiku a sochy českých a světových umělců
  • Do našich aukcí přijmeme umělecká díla a starožitnosti. Nákup a prodej autorů jako je Filla, Toyen, Štyrský, Čapek, Zrzavý, Boštík a další.
  • Stále příjímáme kvalitní umělecká díla do našich aukcí. Vykupujeme obrazy, sochy, grafiku a bibliofilie
  • Případné nabídky můžete zaslat mailem na slanicay@galerie-dolmen.cz  nebo pro bližší informace můžete volat na tel: 604 815 877

Galerie DOLMEN – galerie, aukční síň, nakladatelství

110 00  Praha 1 - Nové Město

Pštrossova 31

www.galerie-dolmen.cz

tel: +420 604 815 877

Máme otevřeno: pondělí – pátek: 13.00 – 18.00 hodin

vstup: volný

 

Hodnocení:  100 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: internet)

Foto: autorka