Poslední tango s Carmen

20.01.2013 12:30

Poslední tango s Carmen aneb když jsme nečekaně ´zasaženi láskou´                                  

Alena Jakoubková

 

Nakladatelství MOBA vydalo další knihu úspěšné české spisovatelky Aleny Jakoubkové, s překrásným názvem ´Poslední tango s Carmen´, což mi trochu evokuje podobný název sice ne knížky, ale francouzského filmu ´Poslední tango v Paříži´. Ale nebojme se, o  tango však nepřijdeme... Nechme se opět pobavit a poučit známou expertkou na vztahy mezi muži a ženami, paní Alenou Jakoubkovou.

 

Do života již nepříliš mladé a stále svobodné Carmen Berkové, úspěšné zubní lékařky, zasáhne osud v podobě sympatického muže, s nímž protančí noc v cizím městě. Když se ráno Carmen probudí v cizí posteli, uvědomí si, že jediný detail z uplynulé noci, který si pamatuje, je to, že svého milence oslovovala Vikingu. Strašně se stydí, v panice se rychle oblékne a tiše se vyplíží z bytu, zatímco Viking ještě spí. Její dobrodružství má však překvapivou dohru...

 

 „Ó, láska, jaká to nádherná věc… láska se prostě přihodí většině z nás, je jako autonehoda.“  Orphan Pamuk

 

Královna hospody i tanečního parketu

Hrdinka románu s neobvyklým jménem Carmen je dosud svobodná a bezdětná. Jako seriózní zubní lékařka se rozhodla zúčastnit se zubařského sympozia v Českých Budějovicích. A jak všichni moc dobře víme, kongresová turistika není jen o odborných konferencích, ale i zábavě, večerech a výlety všech účastníků kongresů, kdy se sejdeme jako odborníci z celého světa. Carmen se dobře na večírku bavila, a protože chtěla být svého jména Carmen hodna, zatančila ve svých červených lodičkách a v ohnivě rudých šatech hlubokým výstřihem a kolovou sukní, se svými vlasy rudozlatého odstínu, trošku již ovíněná bílým vínem, které popíjela se svou kolegyní Martinou, divoké flamenco na dubovém stolu. Sklidila mohutný potlesk okolostojících mužů. Ani nevěděla, jak se na sten stůl dostala. A uznala, že za to mohla ta zatracená podmanivá, plná rozpalujícího španělského slunce, hudba.

 

Drobná křehká kráska

Carmen si přesto přes svůj stav všimla urostlého, světlovlasého muže, a hned si ho v duchu přejmenovala na Vikinga. A ten to pochopil rychle. Přistoupil k ní, vztáhl ruce a Carmen se z toho stolu vláčně spustila do jeho mědvědí náruče, i když nebyla žádné peříčko. A náhle se jí libilo, když se jí zmocnil přenádherný pocit, jako kdyby se dostala do náruče vysněného svého prince z pohádky. I když byla trošku při těle, při jeho výšce se cítila jako drobná křehká kráska!

 

Tančíme s Vikingem tango

Ještě si spolu zatančili tango, které je tancem vždy svůdným. S kyticí rudých růží - jednou v její puse – a dál si naše Carmen nic nepamatuje.

 

Smutné ráno v cizím bytě

Ráno se Carmen probudí v cizí posteli ve staromládeneckém pokoji, s Vikingem, ještě dřív, než se probudil on. Spal jako dřevo. ˇ´Bože - to je ale krásnej chlap´´, řekla si zcela nahá Carmen. Ale jinak nic nechápajíc, vyděšeně utekla. A nic si nezapsala do své paměti. Ani adresu, ani si nepřečetla jméno na dveřích. A bylo už pozdě, když si uvědomila, že už ho nikdy neuvidí. A bylo jí z toho bídně…

„Carmen, jak jsi stará, tak jsi blbá, nejdříve chlapovi vrtíš zadkem – no dobrá, dobrá, už ne tak tlustým, ale pořád ještě sakra dobře viditelným – před očima a pak se teprve staráš, jestli to není úchyl…“

 

Začalo jí být bídně…

Carmencita, jak jí také autorka říká, po čase zjistí, že je plod jejího nočního úletu na cestě.  I když má přítele Michala, na kterého by to mohla svést, nelze to udělat, protože jsou jen přátelé. I když se jí Michal nabídne, že si ji vezme, Carmen se rozhodla pro roli svobodné matky. A kamarádky jsou tak neodbytně zvědavé… Ani rodičům ale nedokáže vysvětlit, jak k dítěti vlastně přišla. Ti jsou ovšem zatím hlavně rádi, že bude vnouče.

Carmen řeší ale i to, že se bude muset z města po porodu své dcerky Inge odstěhovat. Ze samých starostí zhubne o dvacet kilogramů, a změní se k lepšímu vzhledu. Svého Vikinga ale miluje stále víc, takže další možné vztahy, byly nemožné.

„Proboha, Carmencito, to stačí… Hele, s Vikingem jsi neudělala chybu, že ses s ním hned vyspala, to fakt nejsi jediná a chlapům to většinou vůbec nevadí, ale chyba byla, žes mu utekla a nenechala mu na sebe žádný kontakt. Teď na něj napořád myslíš a vlastně ani sama nevíš, kde bys ho našla…“

 

První tango posledním se nestalo!? 

Carmen se s dcerkou a s rodiči přestěhuje do Třeboně. V knihovně se tam seznámí s knihovnicí Renatou. Spřátelí se, a když se obě sejdou se svými dcerkami, které k sobě velmi rychle přilnou, zjistíme, že obě holčičky Inge i Renátka jsou jako dvojčata. A knihovnice Renata? Pojme pochyby, které poznamenají jejich přátelství, tak krásně se rozvíjející. A co otec?  Ano, najdeme Vikinga. Carmen se zatemní před očima. A najednou tu má Vikinga – otce její Inge, který to ale netuší… 

Jak to vlastně všechno dál bude?!  Je Viking manželem knihovnice, nebo není? To už je na nás,  na čtenářkách, abychom si knihu dočetly samy až do konce, protože zápletka i následné rozuzlení je zcela geniální. Přeji proto příjemné počtení, vhodné i na dovolenou.

 

Závěrem

Knihu jsem ´zhltla´ jedním dechem, protože mi připomínala trochu knihy z Harlekýna a Červenou knihovnu dohromady.  Ale proč ne? Proč máme, my ženy, pořád myslet na to, co nakoupit, co uvařit, kdy vyprat, kde vezmeme peníze na složenky, kde nám hlava stojí.  Mnohem lepší je si vzít zase nějakou další knihu Aleny Jakoubkové, a číst si i v dopravním prostředku, dokud ji nedočteme nebo nedojedeme na konečnou?!  

 

Romány pro ženy – autoři, kteří spolupracují s nakladatelstvím MOBA

 

Alena Jakoubková

Anna Březinová

Anne Laureen

Daria Charon

Frieda Birkner-Mahlerová

Hana Marie Körnerová

Hedwiga Courths-Mahlerová

Inna Rottová

Jan Bauer

Jarmila Pospíšilová

Jaroslav Kuťák

Jaroslava Černá

Jitka Prokšová

Joan Medlicott

Kerstin Gierová

Laura Thorne

Linda Lael  Miller

Liz Carlyle

Marie Cordonnierová

Nicole C. Vosseler

Sophie Bérard

 

 

Pár slov o nakladatelství MOBA

S knihami, které vydává MOBA, se bavíme již od roku 1991. Celý repertoár brněnského nakladatelství zahrnuje různé edice, z nichž některé pro ilustraci vyjmenujeme (bez záruky):

Romány pro ženy, historické romány, literatura faktu, historické krimi, knižnice klasiků, světová krimi, původní česká detektivka, vinařská krimi, dobrodružný román, erotický román, sci-fi a fantasy, westerny, horory.

Mimo edice se pak jedná o TV příběhy, rádce, knihy pro děti a mládež, románové sešity a audio knihy.

Pár slov o autorce

Alena Jakoubková, píšící též pod pseudonymy Anita Pilar a Aliena de Longhe, je autorkou celé řady knih a v poslední době zejména románů. Povoláním je literární redaktorka, k vydání připravuje zejména uměnovědné a historické publikace. První kniha jí vyšla až v roce 1999 – to jí bylo přes čtyřicet. Ačkoli si odjakživa přála psát romány (a psala je do šuplíku), osud jí z počátku přihrával do klávesnice jiné žánry. Napsala například ´Ostrov ve znamení tygra a draka´, reportážní knihu o Tchaj-wanu, a když se jí podařilo těsně před (obvykle obávanou) padesátkou zhubnout o dvacet kilo, nechala se přemluvit a napsala o tom knížku ´Hubnout musíš od hlavy´, v níž odhalila zaručeně fungující (na sobě ověřený) recept na změnu životního stylu a odůvodněný optimismus. Tvorbou z posledních let záměrně oslovuje ženy. Chce jim okořenit život romantikou a humorem a nabídnout nejen oddechové čtení bez krve a násilí, ale i náměty k zamyšlení.

Kontakt na autorku: aliena@tiscali.cz

 

Další knihy autorky, které již v nakladatelství MOBA vyšly

- Chytrá žena pro manžela přes plot skočí

- Starým láskám nevolej

- Čiň manželu dobře -  peklem  se ti odmění

- Dopadlo to špatně, vzali se…

- Slavnosti krokodýlů

- Zahrada starých tajemství

- Dobrý manžel…který nemlsá

- Manžel, který štěká, taky kouše

- Všude manžel o dvou kůrkách

 

Nová kniha Aleny Jakoubkové vyjde v dubnu 2013

„Můžeš-li se vdát dnes, neodkládej to na zítřek“     

Alicia Wallensteinová se v 18 letech stala svobodnou matkou, a i když jí rodiče hodně pomáhají, aby mohla odmaturovat a dokonce studovat na vysoké, její život se neodvíjí zrovna splavně. Matka ji navíc nutí, aby se vdala, protože jí není pochuti, že Alicia zůstala s dítětem sama…

 

Titul: Poslední tango s Carmen

Autor: Alena Jakoubková

Odpovědná redaktorka: Ivana Fabišiková

Grafická úprava: Zdeněk Valach/OPT MOBA

Obálka: Martina Černá

Počet stran: 240

Cena: 239,- Kč

Nakladatelství: Moravská Bastei MOBA, s. r. o., Brno

Vydání: první, 2012

Kontakt: Kotlářská 53

602 00 Brno

Tel.: 541 126 051

Fax: 541 126 068

Žánr: román pro ženy

 

E-mail: shop@mobaknihy.cz

www.mobaknihy.cz

www.facebook.com/moba.cz

 

Hodnocení: 90 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: internet