Martin Šárovec: Čobolo tobolo aneb ´čo bolo, to bolo, terazky som maliarom´

14.07.2014 14:25

Galerie Prokopka - Praha

2. 7. – 30. 8. 2014

 

 

 

Na vernisáži nové prodejní výstavy, kterou připravila  galerie Prokopka, jsme se osobně setkali s Martinem Šárovcem ), autorem vystavených 33 obrazů -  koláží a jednoho objektu ve vitríně galerie umístěném.

 

Autor se zaměřuje na média malby a kresby. Jeho tvorba má v sobě expresivní náboj strašidelné grotesky. S úspěchem se účastnil řady výstavních projektů. V roce 2012 byl oceněn Rektorskou cenou pro začínající umělce  (V. International Concurs of Drawing  Wroclaw 2012).

 

Výstava Čobolo tobolo  představuje cyklus obrazů, na první pohled charakteristický  existenciálním výrazem, ožívajícím v imaginárních prostorech. Jistě není náhodou, že děje na obraze působí tak trochu scénograficky. V tomto souboru autor propojuje malířský přístup s koláží (obrázky, látky, karton). K ploše přistupuje upřímně, nebojí se zanechat vryp do nánosu barvy či jemnou kresbu. Oproti figurální tvorbě tento celek nepůsobí tak výrazně monumentálně, spíše ilustrativně, jakoby z knihy ´První lidé na měsíci´ (H. G. Wells).  Obrazy – objekty nemají pravidelný formát, právě naopak střídají se tvary i materiály, některé jsou záměrně křivé a rozjíždějí se do stran.  Náměty jsou vykouslé z naší historie, mimo jiné se objevují typické pražské motivy i  zábava 90. let minulého století.

 

 

V prostoru galerie si Šárovec mírně pohrává s instalací obrazů – objektů kolážovým způsobem, navazuje na dadaistickou linku. Strukturální instalace objektů působí hravě až surově. Šárovec ke své tvorbě přistupuje seismograficky, divákovi předkládá realitu života.

(kurátorka: Markéta Vlčková)

 

Ze životopisu:

  • * 1977 v Praze
  • 1997 – 2002 DAMU v Praze - Alternativní a loutková scénografie (magisterské studium, P. Kalfus)
  • 2002 - 2004 VŠUP v Praze - Užitá malba (mimořádné studium, P. Nešleha, S. Diviš, B. Jirků)
  • 2011 – 2013 studium  PeD UK CŽV – v oblasti pedagogických věd

 

www.galerieprokopka.cz

www.gkk.cz

Praha 3 – Žižkov

Prokopova 9

 

Máme otevřeno: pondělí – neděle:  11.00 – 21.00 hodin

Vstup: volný

 

Hodnocení:  50 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: autorka