Markéta Jáchimová: ´Výskyt´aneb když ve tmě na nás čeká pohádkový duch

10.02.2014 11:53

Praha – Galerie Altán Klamovka

4. 2. — 2. 3. 2014

Byli jsme pozváni po delší době galerijních prázdnin na vernisáž výstavy Markéty Jáchimové do smíchovské Galerie Altán Klamovka. Autorka osobně přítomna, se svým vždy dobře naladěným psem,  Markéta Jáchimová spolu s Ondřejem Čechem nám připravila ve skoro naprosté tmě uvnitř Altánku neobvyklou mystickou instalaci, kterou charakterizovala sama slovy jako  –´tma- prostor – iluze´ - kde zpoza rohu  černých stěn na nás, jako diváky, vykukuje smutná postava dlouhovlasé dívky   s bosýma nohama a holýma rukama… postavu vytvořila Jáchimová ze sádry a polystyrenu…však měla M. J. ještě ruce celé od černoty…

 

Co už víme o Markétě Jáchimové?

  • Autorka již na sebe upozornila v roce 2010 na výstavě v zahradách Lichtenštejnského paláce v Praze, a to bustou Václava Klause z ledu, která se v průběhu výstavy logicky roztekla a vytvořila pole možností pro interpelaci díla. Obsahem tohoto lehce angažovaného uměleckého gesta byla práce s unikající formou, proměnou sochařské formy, znejistění diváka a nastolení otázek, co je ještě společensky únosné a co už přes míru.
  • Ohmatávání hranic společenských konvencí na pozadí spontánní projevu v kontextu zapojení přirozených přírodních zákonitostí je pro tvorbu Markéty Jáchimové důležité. Zpracování přírodnin, které odkazují k prostředí vesnice, ze kterého autorka pochází, se nese v poetické rovině její tvorby, ve které jsou zastoupeny i prvky civilizace, a to mnohdy vyjádřené syntetickými materiály.
  • Civilizace vs. příroda. Organika, která prorůstá ven z jejích děl, asi nejvíce značí její sochařský cit, ve které se snoubí romantika, zájem o kult s okouzlením městskou krajinou.
  • Markéta Jáchimová studuje v Ateliéru sochařství Dominika Langa a Edith Jeřábkové na VŠUP v Praze (dříve byla pod vedením Kurta Gebauera).
  • Její tvorba nese autobiografické prvky, které velmi citlivě sochařsky zpracovává do objektů a instalací. Mnohdy jsou její díla založena na site-specific projektu a pracují s netradičním prostorem, který dotvářejí nebo oživují.


    Co mimo jiné řekla kurátorce Markéta Jáchimová

 „divák zde asi neuvidí žádnou z tradičních výstav - performance, site-specific projekt atd. Instalace ,,Výskyt“ je jakousi mou možností, jak s altánem pracovat a navodit tak magickou atmosféru. Bude se jednat o geometrickou dokonalost, absolutno v interiéru, ve kterém se odehrává za hranicí další  prostor, instituce neidentifikovatelného charakteru. Pomyslná otevřená kniha uprostřed Altánu Klamovka, jež nám dává nahlédnout na konec svých stránek.“

…„Altán v sobě uchovává cosi, co je pro mě zvláštní prázdnotou, prostor nacházející se uvnitř je pouhou bublinou prázdna a ticha, jež je obehnáno pře-romantickou neogotickou fasádou a s ní spjatými dekory balustrád a kanelovanými okny. Interiér je proto zcela volný pro naše myšlenky a představy“.

 

 


 

Máme otevřeno: po telefonické domluvě na číslech 731 574 777 (720 196 152)
Komentovaná prohlídka s autorkou a kurátorkou neděle 16. 2. 2014

Vstup: volný

Letos Galerie Altán Klamovka

 nezískala po 9 letech poprvé grant z Magistrátu hl.m.Prahy,

proto jsme museli omezit otvírací dobu galerie.


Kurátorka galerie: Lenka Sýkorová
Architekt výstavy: Ondřej Čech

 

www.aug.cz/altan-klamovka-praha

 

Hodnocení: 99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: autorka