Kořeny osobností s Adrianou Krnáčovou aneb čtvrtým primátorským stromem se stala ambroň západní

19.09.2017 10:02

Botanická zahrada hl. m. Prahy – Troja

15. 9. 2017

 

 

Byli jsme vedením Botanické zahrady hl. m. Prahy pozváni na další slavnostní akt, jímž je zasazení stromu některou osobností. Takto už bylo v Botanické zahradě osobnostmi zasazeno 76 stromů (viz. náš článek https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/koreny-osobnosti-stezka-osobnosti-aneb-nevzdame-to-nelze-jinak/), jež tvoří Stezku osobností, vinoucí se celým areálem Botanické zahrady v Troji. Tentokrát měl tedy do areálu přibýt 77. strom a na seznam osobností 77. jméno – jméno pražské primátorky Adriany Krnáčové.

 

 

 

 

 

Blahník byl chudák, spíše bahník

Minulý strom s číslem 76 v Botanické zahradě vysadil Manolo Blahník - světově proslulý designér, módní návrhář s českými kořeny. Měli jsme také pozvání, a také jsme se dostavili. Jenže nastalá neskutečná průtrž mračen a posléze i chatrné plachty halící místo činu, stejně jako hodinový pobyt v průtrži, nasáklé půdě a loužích, spolu s extrémním ochlazením, způsobily, že jsme se na www.www-kulturaok-eu.cz nakonec – na rozdíl od Mistra - dali na ústup. On ne. Podle líčení autentickými svědky, nejen že vytrval, ale i zapózoval zbytku zoufalých fotografů, co to nevzdali a ještě si liboval, že se mu to líbí, protože je to takové kafkovské. A to, že šlape po kotníky v blátě, mu prý také nevadilo, protože jak tvrdil, má v autě, jež ho sem dopravilo, ještě devatery boty. Inu, světový návrhář obuvi… jak by také ne. Takže škoda, že jsme u toho už nebyli…

 

 

77. strom si ujít nenecháme

Další pozvánka od vedení Botanické zahrady měla na paměti minulé zasazování, a tak obsahovala i nadějnou informaci:„Zítřejší počasí by se nám mělo umoudřit, a proto budeme rádi, když dorazíte.“ Měli pravdu. Nebe sice varovně posouvalo mraky, ale také mezi nimi dávalo šanci sluníčku a bylo sucho. Zdá se, že co minulý režim chtěl a nezvládl, to mají v Botanické zahradě zmáklé – poručili větru, dešti a sázení byla paráda. A my konečně u toho až do konce.

 

 

 

 

 

 

 

Čtvrtý primátorský strom

Primátorka hl. m. Prahy Adriana Krnáčová dorazila ve sportovním, v dobrém rozmaru a v doprovodu Bc. Bohumila Černého, pověřeného řízením Botanické zahrady hl. m. Prahy. Strom byl nachystán a zasazen. Jak také jinak. Má už teď přes dva metry a bohatý kořenový bal. Jeho umístění a zasazení ve svažitém terénu by rozhodně nebylo nic pro subtilní primátorku.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jako správně zvídavá žena se Adriana Krnáčová nejprve prostřednictvím Bohumila Černého seznámila se ´svým´ stromem, jenž zasazuje jako čtvrtá primátorská osobnost v řadě předchůdců.

 

 

 

 

 

 

 

 

Spolu s ní jsme se dozvěděli, že dřevinou, již vysazuje, je ambroň západní, Liquidanbar styraciflua ‘Silver King’, která upoutá především svými panašovanými listy (z fr. panaché = míchaný, pestrý). Listy ambroně jsou ale oproti jiným panašovaným kultivarům o poznání větší a mají po svém obvodě nápadnou bílou kresbu (paní primátorka se také starostlivě právě o tento detail zajímala). Odborník Bohumil Černý jí ale vysvětlil, že to není nic špatného, naopak, že je to specifická ozdoba tohoto typu. A dodal, že na listu právě velice pěkně působí přechody mezi tmavě zelenou, hráškově zelenou a onou bílou barvou. Navíc, je panašování po celou vegetační dobu stabilní. Teprve s podzimním chladem se zelený střed listu změní. Dostane postupně až temně karmínovou barvu, avšak často se stále zachovalým bílým lemem.

Dozvěděli jsme se i to, že ambroň je sama o sobě v Botanické zahradě Praha jednoznačně exotickou dřevinou. A pro případ tohoto kultivaru, že to platí dokonce dvojnásob. To paní primátorku dostatečně uspokojilo a už se hrnula do práce.

 

Práce se zemí a mulčování není vhodné pro pózování pro fotografy

Ambroň paní Krnáčové byla vysazena tam, kde jí bude nejlépe, v severní části areálu, poblíž expozice Svět sukulentů. Jedná se o relativně malý exemplář. Botanická zahrada jej ve svém zázemí pěstuje a eviduje teprve od roku 1996. Je to tzv. roubovanec, původem z okrasných školek holandského Boskoopu. V současnosti měří okolo dvou a půl metru.

Připravený nazdobený rýč i klasická parádní konev na závěrečnou zálivku, stejně jako kupa země na zásyp a hromádka mulčovací hmoty, už paní primátorce cizí nebyly.

Pustila se do práce tak, že ji až pan Černý krotil, že už to bude s tou zemí stačit. Nestačilo. Když už, tak už. Prý, že to musí být pořádně. A stejně postupovala i s mulčovací směsí.

Zjevně ji to bavilo a zjevně zapomněla, že tu není jen kvůli sázení, ale také kvůli pózování pro fotografy a pro jejich historické snímky o tom, jak sází. Ti (stejně jako my na www.www-kulturaok-eu.cz) byli zoufalí. Tu byla tvář paní primátorky zakryta vlasy, tu stromovím, tu kmínkem. Až jeden z nás se osmělil a troufl si neinvazně zažadonit. „Paní primátorko, mohla byste po mě hodit očkem?“  Paní Krnáčová to v zápalu zahradničení brala jako typický chlapský žert, a aniž by zvedla hlavu od rýče, se smíchem odvětila, že to přece dělá pořád.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jenže za stromem“, ozvali jsme se už skoro všichni. "My vás totiž za tím stromem nevidíme." Až teď si „pilná zahradnice“ uvědomila, že nám nedává příležitost k oficiálním snímkům, ale že zcela propadla zúrodňování Botanické zahrady. Trochu, abychom dali pokoj, pozměnila pozici a poskytla nám i svou tvář. Ale jen na chvíli, za chvíli už zase pracovala,obklopena houfem přihlížejících chlapů. To vyvolalo další reakci z našich řad. „To je paráda, hejno chlapů kouká a radí, a žena, paní primátorka, maká jako barevnej.“  Ani tuto nahrávku na smeč, aniž by zanechala práce, paní Krnáčová jakožto žena a matka nenechala bez povšimnutí. „To je přece tak vždycky. I doma, ne? Chlapi raděj a ženská musí makat.“

 

Smích a neformální atmosféra provázely práci ´šikovné zahradnice´ až do konce akce.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Víno z vinice a med z radnice

Pak už nám ale zapózovala a dostala nádhernou vázanou kytici. K našemu překvapení se do ní ale pustila. Ukázalo se ale, že umní zahradníci do květinové vazby vkomponovali i hrozen vína z vinice sv. Kláry a ten paní primátorku chuťově zaujal.

A když jí pan ředitel nabídl komentovanou prohlídku Botanické zahrady, zeptala se svého spolupracovníka, kolik má času a on jí dal hodinu, tak se alespoň na chvíli vydala na obhlídku Botanické zahrady, protože Botanická zahrada v Troji je pořád ještě v plném květu....

 

Ještě jsme zaslechli, že se pan ředitel zajímal, jak se daří včelám na střeše Magistrátu hl.m. Prahy . Dozvěděl se, že letos získali čtvrt tuny medu. Paní primátorka se na oplátku zajímala o včelstva v Botanické zahradě a dozvěděla se, že Botanická zahrada chová 8 včelstev a tzv. rojáček, určený zčásti k bezpečnému náhledu dětmi.  Ale to už se oba vzdalovali do blízkého Světa sukulentů…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kde: areál Sever, Botanická zahrada hl. m. Prahy

Nejvhodnější přístup: od Bohnic, ulice K Pazderkám, Praha 8

www.botanicka.cz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení: 100 %

Zapsal Richard Koníček

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková, © Richard Koníček, internet, Botanická zahrada hl. m. Praha