Jakub Tytykalo: ´Rozměr´ aneb když se nad neumytými štětci rozčilujeme

19.11.2013 09:26

Galerie Makráč - Praha Petřiny

19. 11. – 6. 12. 2013

 

Galerie Makráč nás pozvala na výstavu ´´Rozměr´ obrazů Jakuba Tytykala.   Bohuželz časových důvodů jsme ofotografovali obrazy - akryly na plátně a vernisáže jsme se nezúčastnili…no, tak snad příště, netušili jsme, že o něm se nic na internetu nedozvíme…ale obrazy nás zaujaly…jsou to Marťané  či …?

 

"Obrazy, které jsem v poslední době vytvořil, se nacházejí na půli cesty mezi abstrakcí a zobrazivou malbou a mojí snahou je najít harmonii mezi těmito dvěma póly tak, aby společně tvořily jeden celek."  Jakub Tytykalo

 

Co se nám podařilo zjistit  o Tytykalovi

  • studium na SUPŠ v Uherském Hradišti, obor Grafika
  • studium AVU - ateliér Jiřího Lindovského (malba, linoryt)
  • půlroční stáž  v ateliéru Jaroslava Róny (polychromovaná plastika)
  • studium na škole Universidad Complutense de Madrid UCM
  •  bydlí v Praze

Ocenění:

Nejlepší dětské knihy – Zlatá stuha 2013 (výroční ocenění nejlepších autorů, ilustrátorů a překladatelů literatury pro děti a mládež. Soutěž vyhlašují a pořádají: Česká sekce IBBY, Klub ilustrátorů dětské knihy, Obec překladatelů a Památník národního písemnictví): kategorie Beletrie pro děti a mládež: ČIK (nakladatelství Argo) - ilustrátor: Jakub Tytykalo

 

Proč je tak tajemný?

"Můžeš tam napsat třeba, že se zabývám ilustrací, a že ve volných věcech usiluji o co nejlepší kresebný projev, když teda zrovna nemaluju a neexperimentuju s barvama. A že mě rozčilujou neumyté štětce“. (Jakub Tytykalo, zdroj Facebook)

 

 

„O životě Jakuba Tytykala toho víme ještě méně. Ale o jeho obalech na telefony víme všechno. Jsou krásné, plastové, omyvatelné a ochrání váš iPhone 5 před všedností a poškrábáním.“ (zdroj Facebook)

 

Galerie Makráč (Makrokoule)

Praha 6 - Petřiny

Heyrovského náměstí 2 (konečná tram č. 1, 2, 18, bus. 179, 191)

Máme otevřeno:  pondělí – pátek:  8.00 – 18.00 hodin

www.imc.cas.cz

https://jakub-tytykalo.tumblr.com

Hodnocení:  90 %

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka