Edita Pattová: Facebook aneb jak se chováme ´on-line´?!

09.11.2014 18:17

Galerie Fotografic – Praha

21.10. - 7. 12. 2014


Na vernisáži  nové výstavy v příjemném prostředí Galerie Fotografic jsme zhlédli  malby Edity Pattové, která je namalovala podle reálných fotografií a chatů na Facebooku.

 

No, napadlo by nás to? Ale autorčin nápad zase za tak špatný považovat nemusíme. Bude-li v budoucnu  ještě planeta Země existovat a bude stále trošku civilizovaná, tak i kdyby náhodou již nebyl  Facebook, máme  aspoň doklad, jak ten Facebook vlastně  ve svých počátcích vypadal, že?! www.kulturaok-eu.cz

 

Jak prezentujeme svou osobnost a život na veřejnosti? Chováme se jinak online a jinak v ´reálném´ světě? A co je vlastně  ´reálný´ svět? Vždyť na internetu si naše příspěvky a komentáře také prohlížejí ´reální´ existující lidé.
 

  • Projekt Edity Pattové "Facebook" zkoumá fenomén tohoto média a sebeprezentace. Co o nás vypovídá náš profil? Většinou sdílíme jen pozitivní pocity a úspěchy. Fotografie, které nám připadají vtipné, kde vypadáme sexy, vytváříme si tak svého lepšího Avatara. Nejde o kritiku tohoto média, jde spíše o sociální průzkum, koneckonců autorka je také uživatel. Edita namalovala tato plátna podle reálných fotografií a chatů na Facebooku, tím tyto příspěvky vrátila zpět do ´reálného´ světa a některé reakce překvapily. Někteří požadovali změnu uživatelského jména, jiní zase měli radost, že se stanou součástí uměleckého díla.   
  • www.e-art.cz


Edita Pattová

*1982, Praha

  •  vystudovala FAVU při VÚT v Brně v ateliéru Jany Prekové
  •  absolvovala stáž na School of Fine Art, University of Leeds a na FAMU v Praze
  • obdržela 4. cenu na IX. Mezinárodním bienále současného umění ve Florencii (2013)
  •  nyní vystavuje své kresby ve fotografii na Osten Biennial ve Skopje
  • byla nominována na "Cenu Kritiky" v Praze (2008, 2013) a na "ESSL Art  Award" ve Vídni a "Sovereign Art  Prize" v Londýně (2011)
  • žije a pracuje v Praze
    www.e-art.cz

 

Výstavní program 2014 Galerie Fotografic je podporován granty Magistrátu hl. města Prahy, Státního fondu kultury a Ministerstva kultury.

 

www.fotografic.cz


110 00 Praha 1

Stříbrná 2
 

Máme  otevřeno:  

pondělí  -  úterý, čtvrtek –neděle:   13.00 – 18.00 hodin

Vstup: volný

 

Hodnocení:  99 %

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková