AKTA EROTIKA/Nudes and erotics aneb i když jsme jako fotografové aktů mnohdy trnem v oku, nedáme se…

18.07.2016 12:16

Výstavní síň  ABF – Praha

1. 7.  – 4. 9. 2016

 

Na druhé vernisáži, při křtu nového katalogu, který jsme vydali u příležitosti rozsáhlé výstavy fotografií aktů, jsme si za www.www-kulturaok-eu.cz prohlédli téměř 400 exponátů. Projekt, který připravilo  České centrum fotografie, představil výběr z české a slovenské fotografie od téměř 180 autorů.

 

Celá vskutku přehledná a zejména prostorná expozice je členěna podle letopočtu, začínáme od roku 1850 – 1918  např. i  od neznámých autorů,  pokračujeme 1918 – 1945 (František Drtikol, atd.)  Autoři, na rozdíl od vystavujících autorů v Kabinetu erotiky 18+,  jsou uvádění nejdříve svým příjmením a potom svým křestním jménem.

 

Co jsme vyčetli u Vladimíra Remeše

Potřeba zobrazovat nahotu je podle všeho stejně stará jako potřeba nahotu vnímat. Přičemž člověk nezaznamenával vždy jen to, co viděl, ale i to, co si na základě své předešlé znalosti představoval. O čem snil, po čem toužil. Co mu slibovalo přinést zážitek, sebeuspokojující naplnění. Prvotní, snad magický smysl výtvoru se tak vzdaloval čím dále, tím více skutečnosti, stával se součástí erotické kultury. Fantazii rozněcujícími a představivost burcujícími podněty tělesné žádno, ještě dnes obratně maskované nejrůznějšími mytologickými symboly. Tradičně pěstovanými alegoriemi prvotních funkcí….

„Když se fotografie  aktu zbavila výpravných mýtů a alegorických šlojířů, došlo k osvobození fotografie aktu….“ A rozdíl mezi pokoutní produkcí a vážně míněnou tvorbou? Byl opět jenom v tom, že in natura předváděná obscénnost pro rozkošnou kratochvíli, erotické vydráždění smyslů či pouhé nestydaté demonstrování nahoty bylo většinu anonymní a podnes anonymním zůstalo. …

(Vladimír Remeš/leden 1990)

 Od roku 1850 až do současnosti

Výstava je koncipována z několika úhlů pohledů, ukazuje proměny a vnímání tohoto fotografického žánru  - mužského a ženského aktu - v průběhu času, od vzniku tohoto média až po současnost. Velmi úsměvně působí fotografie aktů, tzv. kabinetky, které vznikaly v ateliéru jako dobová pornografie.

 

 

 

 

Dalším okruhem je odborný pohled, kde je zpracováno užití fotografie v tisku, reklamě a průniky s ostatními disciplínami výtvarného umění. Samostatnou kapitolou je tzv. ´kabinet erotiky, který je přístupný návětěvníkům až od 18 let, protože jsme zde vystavili snímky na hranici vnímání tohoto žánru. (no, nepřišlo nám to na www.www-kulturaok-eu.cz zas tak hrozné…)

 

 

 

Roman Sejkot

Zde jsme se setkali s Romanem Sejkotem, sympatickým fotografem aktů, které ještě nevystavoval, protože to nebylo v 80. letech dovolené. A můžeme říci, že v dnešní době působí jeho fotografie již zcela normálně… a můžeme se již jenom usmívat, jak ten vývoj šel dál…

 

 

 

 

 

 

 

© Photo  Roman Sejkot MAMART

 

Vystavující fotografové (náhodný výběr)

Wallace Jana

Fuková Eva

Hník Josef

Parkman Jan

Mucha Alfons

Hledík Josef

František Drtikol

Saudek Jan

Vano Robert

Kuščynskyj Taras

 

Vykulilová Alena

Hodač Jan

Miki

Broda Radim

Vladimír Štross

Vano Robert

Scheufler Pavel

Horáček Michal

Patro Suzanne

Tereza z Davle a další …

 

110 00 Praha 1

Václavské nám.  31

Máme otevřeno: 11.00 – 20. 00 hodin

Vstupné:

základní 190 Kč

snížené 100 Kč

 

Hodnocení:  99 %

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva, Vladimír Remeš: Sto let aktu (1839 – 1939)

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

www.sejkot.com

 

 

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/foto-vystava-%c2%b4zkroceni-zle-zeny%c2%b4-aneb-kdyz-neni-snadne-sve-foto-akty-doma-vystavit/

www.aktaerotika.eu