27. ročník MFF - Febiofest Praha 2020 se blíží …sledujme nová fakta o Culinary Cinema a o nové porotě!!!

17.01.2020 17:32

Multikino CineStar/Praha - Smíchov

19. - 27. 3. 2020

 

Febiofest Culinary Cinema

Příznivci Febiofestu, zejména ti, kteří si oblíbili sekci Febiofest Culinary Cinema, která se opět koná v rámci Mezinárodního filmového festivalu Praha, se mají opět na co těšit!  Letošní Febiofest Culinary Cinema bude probíhat pod dohledem samotného zakladatele konceptu a bývalého ředitele festivalu Berlinale Dietera Kosslicka, který samozřejmě bude i garantem všech tří filmově - kulinářských večerů.

 

Již pošesté se na MFF Praha - Febiofest 2020

představí speciální koncept Culinary Cinema,

jenž propojuje aktuální kinematografickou tvorbu

s jedinečným kulinářským zážitkem.

 

Tři filmově - kulinářské večery

budou totiž zaměřeny na

japonskou

 moderní českou kuchyni

a

speciální večer šéfkuchařky - ženy.

 

Culinary Cinema nabídne tradičně 3 speciální menu,

o která se postarají vyhlášení kuchaři

Mirek Kalina, Tereza Jeřábková a Ondřej Koráb.

 

Projekce filmů

Puzzle

(R)evolucionářky v kuchyni

a

Čokoláda pana H.

lze zhlédnout od 20. - 22. 3. 2020

v sálech multikina CineStar na pražském Smíchově.

Poté se přemístí do originální restaurace Delight,

která se nachází v těsné blízkosti smíchovského multikina CineStar

v luxusním hotelu Vienna House Andel´s Prague.

 

Puzzle - pátek 20. 3. 2020/ Multikino CineStar

Bude se promítat film Puzzle od amerického producenta a režiséra Marca Turtletauba. Snímek o ženě, která nalezla vášeň ve skládání puzzle a následně ´skládá´ i sebe sama, inspiroval kuchaře Mirka Kalinu ke složení jedinečného menu.

 

Své puzzle k tomuto snímku -menu s názvem Skládačka chutí - Mirek Kalina složil z jídel nejrůznějších chutí od slané, sladké, až po hořkou či kyselou. V restauraci Delight si určitě pochutnáme nejen na valašské kyselici, hovězím tatarském bifteku, ale i na pečené tresce, telecím brzlíku či krupicové kaši.

Mirek Kalina

Známý porotce dvou ročníků televizního pořadu Master Chef, majitel pražských restaurací Kalina Anežka a Kalina Kampa, odborník na ryby a zvěřinu. Zaměřuje se na českou kuchyni, kvalitní suroviny a precizní dochucení. Jeho krédem je jednoduchost a dokonalá chuť. Zkušenosti čerpal po celé Evropě a dnes vaří také v Gourmet Academy.

 

(R)evolucionářky v kuchyni - sobota 21. 3. 2020/ Multikino CineStar

 

Dokumentární film (R)evolucionářky v kuchyni, za kterým stojí kanadská scenáristka a režisérka Maya Gallus, pojednává o ženách, jež prolomily tradiční vnímání kuchařské profese jako ryze mužské, a začaly měnit pravidla i zvyky kulinářského řemesla. Dokumentární film (R)evolucionářky v kuchyni  je zajímavý také tím, že zahajoval Culinary Cinema na Berlinale 2019.

 

Sobotní menu v souvislosti s tématem snímku (R)evolucionářky v kuchyni pro restauraci Delight připraví kuchařka Tereza Jeřábková, a to v rámci netradiční večeře s názvem Severské jaro. Kuchařka Tereza Jeřábková vytvořila originální menu, které bude obsahovat kachnu, sumce i čokoládu a adekvátně spárovaná vína.

 

Tereza Jeřábková

Po 13 letech zkušeností ve Francouzské restauraci v Obecním domě se přesunula do restaurace Le Torroir a začala se věnovat cestování za gastronomií do severských zemí. Vařila v Bistrotu 104 v Korunní a dnes je zástupkyní šéfkuchaře restaurace SOHO+. Je také šéfkuchařkou pop-upové restaurace KVLT13, kde vaří 13-chodové večeře pro 13 hostů.

 

 

Čokoláda pana H. - neděle 22. 3. 2020/ Multikino CineStar

 

Třídenní kulinářské hody v neděli 22. 3. 2020 zakončíme projekcí snímku Čokoláda pana H. japonského režiséra Takashi Watanabe. Dokumentární portrét japonského cukráře Hironobu Tsujiguchiho, který pozvedá výrobu čokolády na uměleckou tvorbu, tentokrát kuchař Ondřej Koráb využil pro své překvapivé menu Samuraj ČOKOLÁDY. V menu chystané pro restauraci Delight se budou servírovat například japonské lívance, hovězí svíčková či slaná čokoláda.  

 

Ondřej Koráb

Zkušenosti sbíral v restauracích v Anglii a v Kanadě, vařil v hotelu Mandarin Oriental v Praze i v Londýně, v pražských hotelech Augustine, Kempinski Hybernská, nebo v The Grand Mark. Jeho zatím posledním působištěm byl michelinský Marcus v Londýně. Má za sebou úspěchy na kuchařských soutěžích, foodfestivalech, i vaření pro světové osobnosti.

 

 

Projekce filmů začíná vždy v 18.00 hodin

Večeře poté ve 20.00 hodin.

Všemi večery nás bude provázet sympatická moderátorka

Jolana Voldánová

a příjemnou atmosféru dodá pianista a zpěvák

Václav Tobrman.

Co bychom měli více o filmech znát

 

1/

Puzzle

Čtyřicátnice Agnes je typická žena v domácnosti, jejíž život byl dosud naplněn péčí o syny a manžela. Vše se ale změní, když k narozeninám dostane puzzle. S překvapením zjistí, že nalezla něco, co ji nejen opravdu baví, ale je v tom i výjimečně dobrá. Navíc se seznámí se samotářem Robertem, který jí otevře dveře do světa turnajů ve skládání puzzle. Celovečerní debut je jedinečným portrétem ženy, která nakonec ´skládá“ i sama sebe.

 

Marc Turtletaub

Spoluzakladatel producentské firmy Big Beach stojí za řadou oceňovaných snímků od oscarového Malá Miss Sunshine či debutu Phillipa Seymoura Hoffmana Jack se chystá vyplout, až po snímek Sama Mendese Všude dobře, proč být doma. Puzzle je jeho celovečerní hraný debut.

2/

(R)evolucionářky v kuchyni

Prostředí profesionálních kuchyní je tradičně vnímáno jako ryze mužské. Bývá nerozlučně spojeno s vypjatou stresující atmosférou, extrémní pracovní dobou, spánkovou deprivací i ´vojenským´ drilem. Dokumentární snímek se zaměřuje na ženy, šéfkuchařky, které prolomily tento tradiční pohled a začaly měnit pravidla i zvyky kulinářského řemesla.

 

Maya Gallus

Kanadská režisérka a scenáristka se věnuje lidským osudům obvykle unikajícím pozornosti. Ženským pohledem zkoumá svět erotiky v dokumentárním filmu Erotica: A Journey Into Female Sexuality, prostředí ženského amatérského boxu v sérii Punch Like A Girl, v Dish: Women, Waitressing & the Art of Service zase líčí problematické postavení žen v pomocných profesích restaurací a barů. Je držitelkou řady ocenění včetně Focus On.

 

3/

Čokoláda pana H.

Řemeslná výroba čokolády jako umělecké vyjádření podobající se poezii či hudbě - i tak by se dalo označit sladké potěšení z dílny japonského cukráře Hironobu Tsujiguchiho. Držitel 5 ocenění prestižního pařížského veletrhu čokolády Salon du Chocolat by se svým kulinářským dílem vycházejícím z japonských tradic rád získal ocenění i pošesté. Lyrický dokumentární portrét sleduje cestu za jedinečnou chutí s příměsí rýžové mouky a čajových lístků.

 

Takashi Watanabe

Od roku 2003 pracuje v TV Asahi Productions, kde se v rámci televizního zpravodajství podílel na rozhovorech s více než stovkou spisovatelů, politiků a obchodníků. Jedinečný filmový dokument Čokoláda pana H. je jeho celovečerní debut.

 

 

Vstupenky si již můžeme zakoupit na webu www.febiofest.cz.

 

 

Febiofest opět vyzývá filmové fanoušky:

Staňte se členy poroty

 

Již tradičně se na MFF Praha - Febiofest

do hodnocení filmů v jedné z kategorií zapojuje

porota složená z filmových fanoušků.

Vybraní porotci v čele

s čestným předsedou z řad známých osobností

hodnotí filmy v soutěžní sekci.

I letos festival

vyhlašuje možnost podílet se na úspěšné kariéře mladých filmařů.

 

Staňte se členem divácké poroty 27. ročníku MFF Praha - Febiofest!

 

Porota je složená z 33 filmových fanoušků

v čele s čestným předsedou.

Během festivalu porota posuzuje a vybírá ze 7 soutěžních snímků.

Vítězný film získá finanční odměnu ve výši 3000 Eur.

Cenu vítězi předá předseda poroty

na slavnostním zakončení festivalu.

 

Porotcem

se může stát kdokoliv ve věku od 15 let

s jakýmkoliv vzděláním, profesí či zájmy.

Vybraní porotci se zavazují

ve dnech 20. - 22. 3. 2020

navštívit celkem 7 určených filmových představení,

která bodově ohodnotí.

 

Členy poroty vybírá čestný prezident festivalu Fero Fenič.

 

Do poroty je nutné se přihlásit

do pátku 28. 2. 2020!

na www.febiofest.cz/porota-a-ceny

 

Ing. Olga Koníčková (tisková zpráva)

Foto: febiofest

 www.febiofest.cz

 

Více zde: https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/a27-rocnik-mff-praha-aneb-febiofest-2020-predstavuje-nove-programove-vedeni-ci-ceka-nas-vyvazena-kombinace-divackych-a-artoveho-vyzneni-snimku/