´Venkov´ v Národopisném muzeu – Musaionu aneb prasátko nám nezachrochtalo?!

19.03.2014 14:46

Národopisné muzeum – Musaion - Praha/Letohrádek Kinských

1. 3.  2014 – 3. 4. 2017

 

Národní muzeum otevřelo 1. března 2014 v Národopisném muzeu – Musaionu  výstavu z výstavního cyklu Peníze s názvem Venkov, kde si přiblížíme  život na našem venkově v druhé polovině 19. a počátku 20. století s jeho radostmi i strastmi. Interiér honosného Letohrádku Kinských jsme na čas zaplnili  venkovským stavením s autentickými předměty, které naši předkové používali při každodenních a sezónních pracích. Můžeme si sami vyzkoušet, jak se tlouklo máslo, jak bylo náročné podojit krávu, nebo co vše obnášel chov domácích zvířat. V rámci zahájení výstavy jsme v sobotu 1.  3. 2014  mohli zhlédnout i menší masopustní průvod.

 

Kousek venkova ve městě

Jak nesnadné bylo žít a živit se na venkovských usedlostech si dnešní generace v moderních městech dokáže jen stěží představit. Na výstavě Venkov tak budou mít návštěvníci možnost dozvědět se, jak život na statku vlastně vypadal, a také si některé práce přímo vyzkoušet,“ dodal generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš. Výstavou reaguje i na zvýšený zájem veřejnosti o lokální potraviny a zároveň ukáže těm nejmenším návštěvníkům, že máslo a tvaroh se vyrábí z mléka, že vejce snáší slepice, a jak se na vesnici chovají hospodářská zvířata.

 „Výstava Venkov chce ukázat, že i malé, na první pohled nenápadné, zemědělské usedlosti byly donedávna důležitými ekonomickými jednotkami, které byly do značné míry soběstačné, ale přitom se zapojovaly do široké sítě hospodářských či společenských vztahů,“ uvedl komisař výstavy Jan Pohunek.

 

Model trojdílného domu s dvorem téměř v reálné velikosti nás přenese do původní venkovské domácnosti.

  • zpracování mléka přiblíží dřevěný lis k výrobě tvarohu, na chov domácích zvířat upozorní bohatě zdobený koňský chomout
  • šumavské sáně na svážení dřeva pak připomenou těžkou práci dřevorubců
  • můžeme si povšimnout dalšího předmětu výstavy: je to ruční motovidlo k navíjení soukané příze, které je ocejchované tak, aby se předešlo podvodům při prodeji vlny

 

 

 

Výstavu jsme oživili řadou interaktivních prvků

  • animovaná počítačová hra provede návštěvníky všedním dnem na statku
  • na modelu krávy si vyzkoušíme, jak nesnadné je dojení mléka
  • život na venkovském hospodářství přiblížíme ukázkami tradičních řemesel, sušení sena, praní prádla v neckách a zážitky navázané na lidové tradice a svátky, jako jsou Velikonoce, otvírání studánek apod.

 

Stavební materiál

  • Přírodní podmínky a zdroje stavebního materiálu ovlivňovaly spolu se způsobem hospodaření a místní tradicí i podobou lidového dobu. Nejrozšířenějším stavebním materiálem bylo zpočátku dřevo. Obydlí z kamene, vepřovic a pálených cihel se nejdříve prosazovala v oblastech, kde ho bylo málo. Omezené zdroje dřeva podpořily také rozšíření hrázděné architektury v severozápadních, převážně německých oblastech Čech.
  • a další zajímavé text najdeme na umístěných plakátcích

Na závěr

Když už jsme tam byli, prohlédli jsme si znovu stálou výstavu a ještě probíhající výstavu o skautech

 

Národopisné muzeum – Musaion

Letohrádek Kinských

150 00 Praha 5

Kinského zahrada 98

 

Máme otevřeno:  denně kromě pondělí od 10.00 do 18.00 hodin

Vstupné:  70 Kč/plné, 40 Kč/snížené, 110 Kč/rodinné

www.nm.cz

www.muzeum3000.cz

www.penize.nm.cz

 

Hodnocení: 80 %

Ing. Olga Koníčková (z tiskové zprávy)

Foto: autorka