´Pasta Oner - Man on Fire´ aneb proč nemít rybičky forbesové?!

29.11.2013 11:11

Před 20 lety  Pasta Oner  poprvé nasprejoval  svůj první graffiti piece

 

The Chemistry Gallery – Praha

29. 11. 2013 - 5.  1. 2014

 

Dostali jsme pozvání  na vernisáž výstavy s nevyslovitelným názvem ´Pasta Oner - Man on Fire´, která se uskutečnila za účasti více než dvou stovek návštěvníků ve čtvrtek 28. 11. 2013 v prostorách The Chemistry Gallery. Hudbu zajistil Josef Sedloň. Fascinováni jsme procházeli výstavními sály plných velkoformátových pláten (použit většinou akryl a syntetický lak),  a dumali si tiše, kam na to ten Pasta Oner asi chodí?! Líbily se nám živé rybičky v akváriu, zbudovaného  z původního hracího automatu a nepřehlédnutelné  ´hořící auto se žlutými plameny´.

 

 

 

 

 

 

 

Pasta Oner = graffiti writer a street artist

Po více než dvouleté přestávce  opět  v pražské The Chemistry Gallery  vystavujeme obsáhlou tvorbu Pasty Onera (a to z jeho posledních 2 let),  předního  současného   českého  představitele pop-artu.   Můžeme zde zhlédnout autorovu  tvorbu, která vznikla od jeho poslední výstavy Peep Show, uskutečněné rovněž  v  The Chemistry Gallery (září – říjen 2011). Pasta Oner tak znovu potvrzuje a redefinuje  svou pozici uznávaného graffiti writera a street artisty a zařazuje se svým dílem mezi vůdčí představitele pop-artu na české výtvarné scéně.

 

Pasta Oner (vlastním  jménem Zdeněk Řanda, nar. 1979) nám tedy připravil  obsáhlou sérii akrylových obrazů, sítotiskových serigrafií, aluminiových rytin či velkých prostorových objektů a instalací.

 

Tematicky i mediálně různorodá díla sjednocujeme charakteristickým autorským rukopisem  a opakujícím se vizuálním a symbolickým tvaroslovím se otevřeně hlásíme k tradici amerického pop-artu.

 

V celé současné tvorbě Pasty Onera se projevuje vytříbený cit a zájem o silné a pregnantní vizuální zpracování námětu, které současný Pasta Oner těží právě ze své writerské a street-artové minulosti a dvacetileté aktivní produkce.

Pro Pastu Onera je příznačné charakteristicky silné vizuální uchopení námětu, jehož tematika čerpá z obrazové poetiky kreslených seriálu („cartoon“) a symbolů pop kultury. Často přítomný střet dvou antagonistických symbolů (například postava Bambiho, jakožto symbol něhy a dětské „disneyovské“ imaginace na jedné straně versus obraz nabouraného automobilu na straně druhé)  vytváří údernou, přesto inspirativní a otevřenou „message“.

 

 

….Pastovy komentáře v podobě typograficky precizně provedených sloganů nenutí diváka k provinilé sebereflexi nad konzumním způsobem života, spíše s ním nezávazně konverzují. Spojení textu a obrazu ve výtvarném umění není nic nového, ovšem způsob, jakým to dělá Pasta, je neotřelý a zábavný. Minimálně v tom, jak přesně svými „claimy“ vystihuje status quo dnešního třicátníka, dost pragmatického na to, aby nehasil, co ho nepálí, ale zároveň ještě dost mladého a romantického, aby se přece jen sem tam nepokusil…“.

(zdroj: Martina Overstreet, teoretička street artu v českém prostředí a autorka úvodního textu katalogu „Pasta Oner: Peep Show“ (The Chemistry Gallery, 2011)

 

Ze životopisu, spíše díla Pasty Onera:

je popartový umělec střední generace s nepopiratelnými kořeny v graffiti a streetartu, zároveň i jejich průkopníkem a propagátorem v České republice

  • vydává streetart-graffiti magazín Clique, ve kterém působí i jako šéfredaktor
  • podílel se také na vzniku první české knihy mapující vývoj graffiti v Čechách – In Graffiti We Trust
  • 2010 reprezentoval Českou republiku na EXPu v Shanghaji
  • 2012 získal na mezinárodní výstavě graffiti a streetartu Městem posedlí cenu diváků iDnes.cz za svůj mural Choose To Be Happy na Dejvickém náměstí v Praze
  • zúčastnil se výstavy v brazilském Muzeu výtvarného umění
  • představil se na festivalu Bílá Noc (Noche en Blanco) v Peru
  • vystavuje i na současné výstavě ´Sexplicit´ v pražské Microně

 

Výstava Man on Fire navazuje na dlouholetou aktivní spolupráci Pasty Onera a The Chemistry Gallery, kterou poprvé úspěšně rozvinuli na výstavách NA.PRO.TI.TOMU či Storage (2009).

 

The Chemistry Gallery jakožto instituce zaměřující se na podporu současného mladého vizuálního umění, studentů a absolventů vysokých uměleckých škol, je také ojedinělou přední institucí současného galerijního provozu, která se systematicky a dlouhodobě věnuje prezentaci a podpoře současného českého street artu a graffiti. Následovaly The Chemistry Gallery uspořádané skupinové výstavy předních českých streetartistů Boutique, Can You Dig It! (Brusel) či výstava Shoot when You Can, která navazovala na prezentaci světového street artu v Galerii Hlavního města Prahy pod názvem Městem posedlí v rámci, které v koprodukci s The Chemistry Gallery realizoval Pasta Oner velkoformátovou malbu Choose To Be Happy. Man on Fire je tak logickým vyústěním úzké umělecké spolupráce Pasty Onera a  The Chemistry Gallery.

 

The Chemistry Gallery

Bubenská 1

170 00 Praha 7

Máme otevřeno:

středa  – pátek:  11.00 – 19.00 hodin

sobota: 10.00 – 18.00 hodin

Telefon: 608 622 497

 

 

Hodnocení: 100 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka