´Čtyřlístek na Chvalském zámku´ aneb potěšíme se všichni, děti i dospělí!

13.04.2014 18:48

Chvalský zámek – Praha – Horní Počernice

12. 4. - 15. 6. 2014   

 

Byli jsme pozváni na Chvalský zámek na slavnostní zahájení výstavy pro děti i dospělé   ´Čtyřlístek na Chvalském zámku´. A stalo se tak shodou okolností v den, kdy před 53 lety, 12. 4. 1961 vyletěl do kosmu první člověk planety – Jurij Gagarin. Oblíbené dětské komiksy Jaroslava Němečka a Ljuby Štíplové provázejí už několikátou generaci nadšených dětských čtenářů. Na výstavě v l. patře zámku jsme nainstalovali opravdový barevný domeček Čtyřlístku, Bobíkovu postýlku, Fifinčin krášlicí koutek, Pinďovo sportoviště či Myšpulínův vědecký koutek, pro děti jsme připravili interaktivní hry (kostky, puzzle)…

Za slunečného počasí na nás na nádvoří zámku čekaly roztomile velké postavičky Fifinky, Bobíka, Myšpulína i Pindi, jež vzbuzovaly všeobecnou pozornost návštěvníků všech věkových skupin…

 

Byli jsme svědky osobní účasti Jaroslava Němečka i jeho paní Lucie, jež je i spoluautorkou jmen postaviček. Mohli jsme přivítat paní Alenu Ševčíkovou, radní Horních Počernic, pana Miroslava Kotíka (Igráček) a další vzácné hosty. Rovněž jsme za hojné účasti diváků s dětmi přivítali ředitelku paní Mgr. Alexandru Kohoutovou, jež celou akci zařídila jako vždy s úmyslem, aby přišedší děti jako vždy potěšila….

 

Z historie ´čtyřlístku´- Čtyřlístek je fenomén doby

´Čtyřlístek´ začínal svůj život v době zrodu tzv. husákových dětí,  které si je velmi rychle oblíbily. Od té doby si s nimi hraje už 2. generace dětí a vypadá to, že začíná s neztenčenou oblibou i generace třetí.

 

Bobík, Myšpulín, Pinďa a Fifinka   - čtyři věční kamarádi - stále spolu

  • První sešit čtyřlístku vyšel v roce 1969, tedy před 45 lety
  • pan Němeček, když navrhl čtyři postavičky, věděl ihned, že prasátko se nemůže jmenovat jinak než Bobík, zajíček Pinďa a psí slečna Fifinka. Nevěděl však, jak pojmenovat moudrého kocoura.
  • A tak se tehdy paní Němečková rozpomněla se na své dětství, kdy si hrávala pod stromem, který rodil myšpule. Říkali mu proto ´myšpulín´. A kocour s fousky jí ten strom, kdoví proč, připomněl. Tak pro tuhle postavičku navrhla jméno Myšpulín.  Nemá to tedy původně nic společného s myškami, jak by se mohlo zdát, ale je to další plus pro jméno tohoto kocoura. Takže od té doby známe Myšpulína jako kocoura v bílé košili s červeným sakem, modrými kalhotami s proužky, fialovým motýlkem a černobílými botami. Je vynálezce. Autor Jaroslav Němeček ho obdařil titulem profesora a dal mu povahu génia, který vymýšlí a konstruuje různé vynálezy, a jeho bystrost nezřídka nakonec všechny dostane ze šlamastyky. Jeho nejznámější vzorec je 1 a 1 jsou 2.

 

  • Bobík je prasátko v zelené košili a žlutých kalhotách, jedlík a silák. Bobík je charakterizován jako sportovec, ale spíše jako silák než atlet. Jeho síla mu v různých spletitých situacích přichází vhod. Má též zálibu v dobrém jídle.
  • Fifinka je psí fenka, vyfintěná v růžovo-fialových šatech s krajkou, červenými lakýrkami, bílými ponožkami a žlutou mašlí, je kuchařka. Fifinka do čtyřlístku vnáší nezbytný ženský element.
  • Pinďa je zajíc v červených kalhotách s kšandou a je to velký strašpytel. Pinďa je pravděpodobně nejméně výraznou postavičkou, často jen doplňuje, ale vždy je ochoten dát ruku k dílu. Je ale hodně bojácný a v určitých chvílích se projevují jeho ´zaječí úmysly´.

 

Pan Němeček nám ale také prozradil, že hodně mělo vliv na pojmenování postaviček také to, že ten večer, kdy jim dali s manželkou tahle jména, tak docela dost popíjeli – pro ně tehdy vzácné - těžké italské víno… 

 

  • Pana Němečka přivedly ke kreslení komiksu v dětství sešity jeho o 10 let staršího bratra, který hltal a sbíral komiksové příběhy s Foglarovými Rychlými šípy. Protože bratr je o deset let starší, tak když on už chodil za holkami, zůstával náš Jaroušek  doma a tajně vnikal do ´skladu´ komiksových sešitů svého bratra a obdivně je doslova také hltal. To jej přivedlo k lásce ke komiksům.

 

První sešit namaloval jen tak, jako samostatný příběh bez záměru o pokračování. Příběh měl ale úspěch a vydavatelství si vyžádalo další pokračování a pak další a už to šlo ráz na ráz….  a trvá to už  pořád!

  • V rámci slavnostního zahájení proběhlo i vyhlášení vítězů výtvarné soutěže O nejlepší komiks. Po představení hostů proběhlo losování dětských komiksů na téma láska, spolupráce a přátelství.  Soutěž jsme zadali do škol. Výběr prováděla komise v čele s panem Jaroslavem Němečkem. Výherci dostali dárky od pana Němečka, obrázek s podpisem i od pana Miroslava Kotíka – Igráček.  
  • Nejlepší práce dětí jsme vystavili na zámku společně s výstavou Čtyřlístek
  • V 15:30 hodin – proběhlo divadelní představení ´Čtyřlístek v pohádce´, které zahrálo  Divadlo D5 v těch pravých kulisách

 

Hodnocení:  100 %

 

 

Ceník vstupného na výstavy do Chvalského zámku

základní vstupné: 60,- Kč

snížené vstupné (děti od 3 – 15 let, senioři od 65 let, studenti do 26 let, osoby ZTP/P): 40,- Kč

rodinné vstupné (2 dospělí + max. 3 děti): 150,- Kč

skupinové (skupina nad 10 osob): 40,- Kč/osoba

skupinové (dětské, studentské a seniorské kolektivy, skupina nad 10 osob): 30,- Kč/osoba

školní skupiny do 15 let (skupina nad 10 osob, ZŠ 1 doprovod zdarma, MŠ 2 doprovody zdarma): 20,- Kč/osoba

děti do 3 let: zdarma

 

Máme otevřeno: denně od 9.00 -  17.00  hodin  (máme zavřeno!: 9.- 11. 6. 2014)

 

www.chvalskyzamek.cz

www.myspulin.cz (knihy)

www.ctyrlistek.cz (knihy)

 

Olga a Richard Koníčkovi

Foto: Ing. Olga Koníčková