Zorný úhel/Blickwinkel: Fotografie v Rakousku po roce 1945 aneb proč jsme chodili se 3D brýlemi?

29.04.2016 14:32

Rakouské kulturní fórum/RKF  - Praha

28. 4 - 29. 7. 2016

 

 

 

 

 

 

Zúčastnili jsme se vernisáže výstavy fotografií, které vznikly v Rakousku po roce 1945, výstavy spolku Photographische Gesellschaft.  Vídeňská Fotografická společnost nám tak v napínavé konstelaci děl známých mezinárodních veteránů až po díla současných mladých nováčků  představila (v přízemí i v 1. patře RKF)  průřez rakouskou fotografickou scénou od roku 1945 až do dneška. 

 

Zhlédli jsme fotografii Charlese De Gaulle  z roku 1958, jejímž autorem je Erich Lessing.  Nebo fotografii Christiana Walgrama, který zachytil našeho sportovce Ondřeje Banka na MS v alpském lyžování. Fotografie získala hlavní ocenění ve World Press Photo 2016...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vernisáž zahájili kurátoři Horst Stasny a Werner Sobotka

 

 

 

 

 

 

 

 

Werner Sobotka  (na foto v bílých vlasech) s fantastickým smyslem pro humor nás ujistil, že je velmi rád, že tuto výstavu, kterou připravili v roce 2011 ke 150. výročí  Fotografického spolku ve Vídni, můžeme opět zhlédnout právě v Praze. Že sice jeho dědeček pocházel z Moravy, ale on že neumí ani slovo česky. A že Sobotků běhá po světě mnoho, včetně jejich rakouského ministra vnitra či našeho předsedy vlády Bohuslava Sobotky.

 

Horst Stasny (na foto uprostřed) se ujal rovněž slova s poznámkou, že když poprvé navštívil Prahu o Vánocích 2015, líbilo se mu, že všude četl nápisy Šťastný Nový rok! Jinak podotkl, že každá vystavená fotografie vlastně vypovídá a vystihuje individualitu umělce.  Např. se zmínil o autoportrétu Flory P., která nikdy neoznámí své příjmení a sama se fotografuje…

 

Photographische Gesellschaft nezastupuje jen určitý styl, ale prezentuje fotografie jako celek. Proto je spektrum snímků velmi široké a sahá od dokumentárních a experimentálních fotografií přes historické, módní, umělecké, sportovní, reklamní a tiskové fotografie až k portrétům, krajinám a aktům. Nechyběly ani 3D fotografie Prahy, Schwarzenbergera a další bez nároku na dokonalost.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Neméně široké je spektrum fotografů, jejichž díla jsou tu k vidění: Franz Hubmann, Erich Lessing, Stefan Kruckenhauser, Hermann Nitsch, Heinz Cibulka, Otto Mühl, Lukas Beck, Valie Export, Gottfried Helnwein, Arnulf Rainer, Horst Stasny, Gerhard Trumler, Flora P., Gerhard Skrein, Erwin Wurm, Elfie Semotan a mnoho dalších.

 

Photographische Gesellschaft

  • je nejstarším spolkem pro fotografii v německy mluvící oblasti, který vznikl původně z grafické školy
  • spolek byl založen 22. března 1861 na Akademii věd ve Vídni
  • jeho posláním je podporovat umění a vědu v oblasti fotografie a všech příbuzných nebo souvisejících oborů a technik
  • spolek uděluje Zlaté medaile za zásluhy
  • v těžkých dobách let 1920 – 1938 došlo k úbytku členů (80 % z nich bylo nuceno emigrovat)
  • spolek vlastní 80 000 objektů, ať už se jedná o fotografie či fotoaparáty či  vše, co do fotografie patří

 

Kurátoři: Horst Stasny a Werner Sobotka

110 00 Praha 1

Jungmannovo náměstí 18

 

Máme otevřeno: pondělí  – pátek: 10.00 -17.00 hodin kromě českých a rakouských svátků

Vstup: volný

www.photographische-gesellschaft.at

www.rkfpraha.cz

 

 

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková