Zdeněk Svěrák: ´Po strništi bos´ aneb když už se na film těšíme!

28.12.2013 17:51

Oblíbený český herec, scénárista, spisovatel a autor textů mnoha písní Zdeněk Svěrák připravil jako novinku podzimu 2013 novou knihu ´Po strništi bos´. Po ´Vratných lahvích´, ´Povídkách´ a ´Nových povídkách´ se jedná již o 4. titul Zdeňka Svěráka, který vyšel v Nakladatelství Fragment pro dospělé čtenáře. Předchozí tituly Zdeňka Svěráka se bezprostředně po vydání staly bestsellery a v součtu se prodalo 238 tisíc výtisků. Titul ´Nové povídky´ získal v roce 2012 mimo jiné cenu čtenářů v soutěži Magnesia Litera.

 

Slavnostní křest nejnovější  Svěrákovy knihy ´Po strništi bos´ se uskutečnil 16. října 2013  v Paláci knih LUXOR (Václavské nám. 41, Praha 1 – 1. patro) za účasti autora Zdeňka Svěráka a hostů ilustrátora knihy Jaroslava Weigla a grafika Michala Weigla. Jak řekl Svěrák, touha umět psát se v něm probudila, kdy objevil knížku, která mu učarovala.

 

Novou knihu autentických vzpomínek Zdeněk Svěrák vypráví optikou sedmiletého chlapce, jedináčka. Inspiraci našel ve vzpomínkách na svá klukovská léta. "Abych se do toho vpravil, při procházce liduprázdným krajem jsem si na polní cestě klekl. Měl jsem přece ve svých sedmi osmi letech ty oči, co mám teď, akorát byly níž," říká Svěrák. "Není to kronika mého dětství ani naší rodiny, chtěl jsem, aby to byla krásná literatura. Autoři takové literatury nejen vzpomínají na to, co viděli a slyšeli, ale také si vymýšlejí a fantazírují, aby jejich příběh stál za řeč. V knížce vyprávím o tom, jak byl malý kluk přesazen z města na venkov a co to udělalo s jeho duší. Jsem to já a nejsem to já. Je to mozaika, v níž jsou některé kamínky pravé a jiné přidané. Ale vy byste neměli poznat, který je který."

 

Stěhujeme se z Prahy na venkov!

Příběh je vyprávěn v ´ich´ formě, z ostrého pohledu malého, 7-letého  chlapce, který se společně s rodiči přestěhuje z bytu, kde bydlel s rodiči v transformační stanici na kraji Prahy, v Nuslích, na venkov během  II. sv. války. Ani se hned  nedozvíme jméno hlavního hrdiny, Edy Součka, který má problémy s tím, že je příliš citlivý a neumí se prát…protože ho k tomu maminka nikdy nevedla. Na venkově v Kalvařově, kam se odstěhují, prožíváme s Edou nové vztahy s babičkou a dědečkem, s tetou i  strýcem, s venkovskými chlapci i  dívkami. Brzy zjistíme, že Eda musí podstoupit pernou zkoušku, aby zapadl do party, aby z něj nebyl furt blbej Pražák. Musí se zatnutými zuby například přejít strniště…jen bylo nutné vědět, jak po něm jít…nezvedat nohy, ale jen je šoupat…a bylo to.., a tak podobnými příběhy klukovského venkovského života nás po celou dobu příběhu  provází spisovatel s laskavostí, vlastní  Zdeňku Svěrákovi, který v dnešní době tvrdí, ´že laskavosti je u nás málo.´  Dočteme se, jak malý chlapec vnímal  odsun Němců i  příchod rudoarmějců…nakonec se  neradi vracíme do Prahy…     

 

Černý a ohroublý humor?!

Nechybí! Zaposloucháme se do příběhů, které se staly tatínkovi Edy, když mu například vštěpoval při ošetřování včelího úlu, aby se hlavně nebál, a pak sám poštípaný od včel v rozkroku tatínek se pak hlásil u doktora: „Svědění odstranit, velikost ponechat.“ Anebo nás jistě rozesměje epízoda ´´Holka v doupěti´, kdy se Eda seznámí s rozdíly mezi dívkami a chlapci a poslouchá sprosté vtipy typu:  „Pepíček a Anička se šli koupat nahatý a při koupání jedli párky.  Aničce párek vyklouzl z ruky, a tak ho pod vodou hledala. Najednou Pepíček zakřičel:  „Anka, fuj, to je můj!““

 

Závěrem

Útlá knížka se čte dobře, potěšíme se prostředím českého venkova, nezklame nás autorův laskavý humor a nezaměnitelný styl vyprávění. Při začtení do krátkých,  v rychlém sledu za sebou kladených epizodách, se nudit však nebudeme.   Ale za jeden večer to nepřečteme. Bylo by to škoda uspěchat.  Docela si umíme představit, jak by mohl budoucí film vypadat…ne?!

 

Sám spisovatel tvrdí, že tahle knížka by měla být pro čtenáře od 10 do 90 let. Pan Svěrák prozradil, že se můžeme těšit na filmové zpracování knihy. Ujme se toho jeho syn Jan Svěrák.

Autor: Zdeněk Svěrák

Žánr: beletrie pro dospělé

Nakladatelství: Fragment

Počet stran: 96

Ilustrace: Jaroslav Weigel, c/o Aura-Pont, s.r. o.

Cover and Typo: Michal Weigel, c/o Aura-Pont, s.r. o.

Vazba: pevná s přebalem matná

Rok vydání:2013

Cena: 229 Kč

e-mail: fragment@fragment.cz

 www.fragment.cz

www. zdenek-sverak.cz

Hodnocení: 85 %

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: www.fragment.cz