Zahradní a terasový nábytek aneb jednoduše se zhoupněme?!

09.05.2013 13:58

Zahradní a terasový nábytek aneb jednoduše se zhoupněme?! 

 

Na zahradě nejen zahradničíme, ale především odpočíváme a čerpáme nové síly. A pokud nechceme zrovna ležet na dece na trávě, pak si pro pohodlnější způsob relaxace pořizujeme kvalitní a všestranný zahradní i terasový nábytek. Samozřejmě, že tím nejsou zdaleka myšleny pouze židle a stoly…ale i zahradní houpací sezení…

 

Abychom si vytvořili dokonalé pohodlí na zahradě nebo na terase, vybíráme si kromě zahradního stolu a židlí i odpočivné sedací soupravy, u nichž si můžeme sami zkombinovat různý počet křesílek. Jako ostatní doplňky je dobré si kupříkladu obstarat pro naši relaxaci také lehátko, které může být třeba i pojízdné. U opravdu kvalitního lehátka, pak nalezneme takové „vychytávky“ jako je polohovatelný podhlavník či podnožník, případně i vysunovací stolek na obě strany. Můžeme ale ještě klidně pokračovat. Sortiment zahradního nábytku shledáváme opravdu jako hodně široký a navíc i neustále se doplňující o další a zcela nové prvky. Tak například je to praktické dvojkřeslo se stolkem, osvědčené houpací lehátko ale samozřejmě i nového typu, anglická lavice, anglické křeslo anebo stůl. Můžeme si pořídit noblesní servírovací vozíky a pro posezení na terase u kávy zase zvolit například menší, decentní stolek kulatý. Nezapomeneme určitě ani na slunečník, abychom se mohli v případě potřeby před horkými slunečními paprsky schovat. I zde ale volíme nejen z pestré škály barev, ale také velikostí a tvarů.

 

Jednoduše se zhoupněme!

Zahradní houpačkou se střechou zase jistojistě zpříjemníme chvíle našim dětem a nejen jim.  Skvělou volbou je zahradní sezení ´Swinging´, které plní několik funkcí dohromady-  stabilní venkovní sezení, prostorná houpačka a sluneční ochrana. Sezení je postaveno na kovové konstrukci ošetřené práškovou barvou nebo na konstrukci z nerezavějící oceli. Unikátní, snadný a pouze horizontální pohyb mění naše volné chvíle ve chvíle příjemně relaxační.  Vodorovný plynulý pohyb celé sestavy nám dovolí servírovat jídlo a nápoje i během pohybu sezení. Nemusíme stavět podkladovou terasu, ani v případě plochy se sklonem.  Můžeme je umístit na jakémkoliv povrchu jako je např. travní plocha, beton, zámková dlažba, dřevěná podesta, terasa…  Sezení nemusíme pevně zakotvit do země, takže je v případě potřeby  můžeme libovolně přenášet po celé naší zahradě.  

Dnes již na tuzemském trhu najdeme široký sortiment nábytku pro venkovní použití. Bohužel jeho kvalita a použité materiály jsou často voleny tak, aby cena nebyla příliš vysoká, což se projeví zejména v nízké životnosti nábytku. Proto, bez ohledu na cenu, preferujeme kvalitnější materiály přírodní. A zahradní nábytek nepovažujeme za výjimku. Nekvalitní bílé plastové židličky jsme již dávno nahradili dražším kvalitnějším nábytkem, vyráběným z celé řady materiálů, jako dřevo, hliník, ocel a nerez, ratan, bambus či umělý ratan.

Dřevěný nábytek ale nadále vede

Máme ho v oblibě hlavně proto, že při doteku máme příjemné pocity. U dřevěného nábytku pro tvrdost a odolnost vůči nepřízni počasí oceňujeme nejvíc teak. Zaplatíme za něj sice víc než za jiné materiály, ale vydržíme s ním generace. Můžeme volit i levnější řešení, ale pak vybíráme dřeva upravená speciální technologií. Povrchových úprav materiálů při výrobě zahradního nábytku je řada. Většina odpovídá danému materiálu a daným podmínkám. Proto se před rozhodnutí poradíme s odborníkem a zvážíme i specifika našich potřeb. Obecně platí, že sázíme na osvědčenou klasiku. Tedy - kvalitní přírodní materiál a vysokou úroveň jeho zpracování. U dřevěného zahradního nábytku ze 100% masivu také předpokládáme, že hrany prvků jsou zaoblené a k údržbě nás prodejce vybaví od výrobce dodanou emulzí na bázi přírodního oleje, kterou nábytek s přírodní strukturou příležitostně potíráme. Nicméně, je nutné nábytek ze dřeva v létě umisťovat na suché a pevné povrchy.

 

V oblibě je také lehký hliníkový nábytek

Můžeme s ním totiž snadno manipulovat. Nehrozí ani koroze. Samozřejmě, ale jen tehdy, vybíráme-li hliník kvalitní, jehož síla činí aspoň 1,2 až 2 milimetry. Jedinou nevýhodou hliníku je jeho chlad. Proto ho kombinujeme s hřejivými materiály, zejména na područkách a v sedací části… Naopak kovový nábytek, pro změnu z oceli, v horku pálí a v chladnu studí. Volíme proto vždy jen kombinaci oceli se dřevem.

 

Pokud se zaměříme na variabilní stavebnicový systém typu VariTable, navrhneme si stůl v našem stylu a lze kombinovat libovolně nohy a desky stolů. Ty pak vybíráme z materiálů jako jsou druhy kamene, ale také teakové dřevo či čistý kov a nebo děrovaná ocel.

 

Zahradu si tedy můžeme vybavit nábytkem doslova na míru, navíc si jej dle potřeby i barevně přizpůsobit textilními doplňky, jako podušky a sedačky. Novinkou jsou podušky na zahradní křesla s termoregulační schopností, jež tlumí dopad teplotních výkyvů na organismus. Pomocí mikroskopických kapslí totiž v podušce absorbujeme přebytečné teplo, jež se, v případě potřeby našeho těla, lze zase přijímat zpět. Máme pak konstantní tepelnou pohodu, omezíme pocení či naopak chlad.

 

I když máme zahradní a terasový nábytek kvalitní a odolný vůči povětrnosti, případně bezúdržbový, neznamená to ještě, že bychom ho měli nechávat větru a dešti na pospas a neměli o něj vůbec pečovat. Během sezóny pečujeme o nábytek podle toho, ze kterého materiálu jsme nábytek zvolily. Nejméně péče vyžaduje hliník, který stačí příležitostně omýt vodou a nechat oschnout. Ocelový a kovový nábytek zase omýváme proudem vody. U nábytku vyplétaného syntetickými výplety stačí teplá voda, houbička a neagresivní přípravek (Jar). U nábytku z teakového dřeva kromě jemného broušení nutného k udržení dokonale hladkého povrchu se  provádí i napouštění teakovým olejem. Ten barvu dřeva oživí.

 

Obecně lze říci, že všechny typy nábytku bychom na zimu ale měli ukrýt na suché místo snad Jedinou výjimkou je kovový nábytek se speciální protikorozní povrchovou úpravou.

 

U dokonalého zahradního vybavení předpokládáme stálý tvar a odolnost vůči povětrnostním vlivům v létě, a často i v zimě. Tento požadavek musí splňovat veškerý nábytek, protože ho vystavujeme extrémním podmínkám, a to bez ohledu na to, zda je to nábytek z kovu, dřeva, ratanu či plastu. Dosáhnout uvedených požadavků ale není snadné, ať už jde o nábytek vyrobený z kteréhokoliv materiálu. Proto musíme velice dobře zvažovat nejen výběr tvaru, ale daleko více klást důraz na kvalitu materiálu.

 

Jak se v nabídce výrobců orientovat?

* Navštivme jen show-roomy těch opravdu renomovaných firem, kde si můžeme prohlédnout nejen nějakých pár kusů, ale hned desítky zahradních sestav a vybírat tak skutečně dle svého.

* Od všech typů materiálů očekávejme především kvalitu a pohodlí.

* Nadále neslevujme ze stále většího důrazu na design, originalitu a variabilitu prvků zahradního nábytku.

 

www.swinging.cz

 

Richard Koníček

Foto: internet