Výstava Retro 70. a 80. let aneb opět znovu

17.06.2016 13:56

Galerie Tančící dům – Praha

15. 6. – 16. 10. 2016

 

Na tiskové konferenci a následně na vernisáži nové tematické výstavy v Galerii Tančící dům jsme si za www.www-kulturaok-eu.cz zavzpomínali na staré časy 70. a 80. let 20. století.  Nejenže my pamětníci jsme byli mladší, ale také ve vzpomínkách vše špatné mizí a zůstávají jen ty pěkné… takže na této výstavě se na 4 měsíce vracíme do éry 70. a 80. let v Československu.

 

Nejdříve se nám představili autorky a kurátorky výstavy Jana Sommerová a Nadia Klempířová. Poté dostali slovo i mnozí další např. z Muzea města Ústí nad Labem. Výstava návštěvníkům přiblíží prostřednictvím dobových artefaktů, jakým způsobem vypadaly v 70.a  80. letech dny běžných lidí, i kterými věcmi se obklopovali prominenti tehdejšího režimu.

 

 

Výstava obsahuje témata jako design výrobků, životní styl, bydlení, módu, práci, výchovu, zájmy a trávení v volného času, film a televizní tvorbu, populární hudbu či nakupování a konzum. Ke každému tématu je podrobný popis, který doporučujeme si přečíst.

 

 

Expozice je rozdělena na tři podlaží, v suterénu zhlédneme nap. bufetový pult (instalace prodejny ze seriálu Žena za pultem), v přízemí  školní třídu a v 1. patře jsme se věnovali bydlení. To nejlepší z té doby představily reálné instalace panelákových bytů včetně spotřebičů a celkového bytového vybavení s designovými předměty denní potřeby.

 

 

Připomeneme si rovněž produkty (automobil Škoda 110 R, motocykl JAWA) a originální obaly výrobků předních národních podniků, jako byly Seva, Kofola, Eta, Fatra, JAWA, Tesla a jiné.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Můžeme se těšit také na unikátní kostýmy  Heleny Vondráčkové, Karla Gotta, originální tričko Libuše Šafránkové z filmu Jak utopit doktora Mráčka, Hany Zagorové či Dagmar Patrasové ze seriálu Arabela.

 

Dobu spojujeme s rozvojem chatařství, kempinku nebo trampingu, jež připomínáme instalací velkého oranžového stanu, venkovní prostor galerie představuje typický dvorek u domu …

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

To vše jsme doplnili audiovizuálními ukázkami, fotografiemi a kostýmy z filmů.

 

Výstavou RETRO 70. a 80. let nás provází  ikonická animovaná postava pana Vajíčka, která oddělovala reklamní spoty v Československé televizi a dodnes funguje jako symbol tohoto období.

 

 

 

 

 

 

 

 

„Galerie Tančící dům je první,

komu se po 28 letech podařilo získat licenci na pana Vajíčka,“

dodala kurátorka výstavy Jana Sommerová.

 

Expozici, která se uskuteční ve třech patrech Tančícího domu, realizovaly Jana Sommerová a Nadia Klempířová ve spolupráci s Muzeem města  Ústí nad Labem a Pražskou správou nemovitostí. Na výstavě je také zastoupena část sbírky Jabloneckého muzea, luxusní designové exponáty zapůjčené projektem Nanovo. To vše je doplněno fotografiemi a plakáty česko-švýcarské fotografky Iren Stehli. (zdroj:   autor, kurátor výstavy: Jana Sommerová)

 

120 00 Praha 2 - Nové Město

Jiráskovo náměstí 6

Vstupné:

Dospělí 190 Kč

Studenti do 26 let 100 Kč

Děti do 15 let, senioři 70 Kč

Děti do 3 let, držitelé ZTP průkazu, novináři - vstup zdarma

Rodinné vstupné (2 dospělí + 2 děti do 15 let) - 380 Kč

Máme otevřeno denně 9.00  - 20.00 hodin

 

Web: https://www.galerietancicidum.cz/

 Sídlem galerie je Tančící dům na Rašínově nábřeží – novodobá dominanta Prahy, jejímiž autory jsou světoví architekti Vlado Milunić a Frank O. Gehry. Galerie se zaměřuje na vystavování děl významných českých a zahraničních umělců či různé tematické expozice. Nalezneme zde obchod s knihami a designem. V Tančícím domě můžeme navštívit také restauraci a ze střechy budovy se pokochat výhledem na celou Prahu.

 

Hodnocení: 99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková