Výstava fotografií a kalendářů Jakuba Ludvíka ´Osobnosti´ aneb proč ho považujeme za fotografa lidských duší?!

09.05.2013 11:52

Výstava fotografií a kalendářů Jakuba Ludvíka ´Osobnosti´ aneb proč ho považujeme za fotografa lidských duší?!  

´Osobnosti´ – Jakub Ludvík

Galerie PRE

 7. 5. -  21. 6. 2013

 

Předseda představenstva, generální ředitel Pražské energetiky, a. s. Ing. Pavel Elis a agentura Gejzír si nás dovolila pozvat na pondělí 6. 4. 2013 na vernisáž výstavy fotografií a kalendářů Jakuba Ludvíka pod názvem ´Osobnosti´. Záštitu nad výstavou převzal starosta MČ Praha 10 Ing. Milan Richter.

 

Netušili jsme však, že když fotograf Jakub Ludvík fotografuje celebrity a osobnosti našeho veřejného života, že také na vernisáži  budeme moci spatřit tolik známých tváří jako jsou Karel Roden, Agáta Prachařová, Karolina Krezlová, Mirjam Landova, Sámer Issa,  Helena Vondráčková s Martinem Michalem, Roman Skamene, manželé Dezortovi aj., kteří se s námi dočkali  kromě vernisáže  i překvapení , které nám připravil  pan galerista Petr Šimáček, který využil  této příležitosti, aby  oslavil 20 let své galerijní činnosti!

 

Celou akci moderoval zcela  rozcuchaný, prošedivělý vlk, bývalý pražský plaboy,  Sagvan Tofi (49). Pro nás byl zase zážitek vidět na vlastní oči svéráznou postavu – fotografa  Jakuba Ludvíka, čtyřicátníka (43),  v nezbytném, černobíle puntíkatém šátku na  hlavě… Vychutnávalil jsme si také  módní přehlídku superštíhlých modelek v luxusním prádelku při  omamné hudbě řeckého hudebního skladatele  Vangelise: Dobytí ráje. A zazpíval nám  Sámer Issa i zpěvák s charizmatickým hlasem,  Bohuš Matuš.  

 

Jakub Ludvík-  „nejznámější fotograf známých tváří“

Na svou práci nepotřebuje žádný scénář, fotografované osobnosti  jsou nejdříve šokováni jeho mnohdy bláznivým a bizarním přístupem  k nim jako fotografovaným v ateliéru,  ale pak jsou s  výsledky jeho práce nadmíru spokojené a zařazují si  jím provedené své portréty na titulní strany knih, časopisů  či divadelních programů.

 

Kritika je sice neúprosná, ale osobnost je osobnost!

Jeho práce sice odborníci často drtí neúprosnou kritikou, považujíce ho jen za ´módního fotografa´. Jakub Ludvík je však  znám svými svéráznými názory na lidi, společnost, politiku a zejména na svět tzv. českého showbyznysu, ve kterém se často pohybuje, protože je to jeho pracovní prostředí. Zrovna tak se často pohybuje ve světě modelingu, a tím pádem ve světě žen. Jakub Ludvík tak měl při své práci poznat kdekoho, a to od sponzorů ze světa kasin až po vrcholové politiky. Protože je  pracovitý, vyvolává v nás mnohdy pocity závisti nad jeho vynikajícími fotografiemi, a tak někteří z nás ho nemáme rádi či zase máme rádi, či  aspoň nedáme aspoň na jeho práce dopustit.  Jakub Ludvík, který fotografuje osobnosti, je totiž sám osobností, která má  velké životní zkušenosti a informace od lidí, se kterými se my asi nikdy ani nesetkáme..

 

Ze životaběhu Jakuba Ludvíka

  • absolvuje  fotografickou školu v Praze
  •  vystavuje svou volnou tvorbu (černobílých aktů) s  velký ohlasem v Moskvě a na Sardinii
  • fotografuje pro  všechny prestižní společenské a módní časopisy, jeho fota poznáme   na obalech hudebních nosičů interpretů populární hudby a také v rámci reklamních kampaní renomovaných značek a firem
  • první velká zakázka byla pro značku Gianni Versace v roce 1995 – soubor 22 fotografií největších hereckých a pěveckých osobností
  • od roku 2002 realizuje řadu výstav, např. ´Legendy umění a sportu´, filmový festival osobností Karlovy Vary, Zlín a mnoho dalších
  • nafotografoval řadu kalendářů – např. s Petrou Faltýnovou, Helenou Houdovou, Simonou Krainovou, Kateřinou Kornovou, kalendář hlavního města Prahy, společností Toyota a BMW, kalendáře fotbalové reprezentace, kalendář Michal David „50“, Sardinie s osobnostmi, kalendáře fotbalistů Sparty Praha, Bohemians Praha a Mladé Boleslavi, Kuba s Kateřinou Průšovou, Raiffeisenbank, Česká spořitelna, Asante Kenya s Lejlou Abasovou, pravidelně fotografuje kalendář Banco Casino
  • vydává autorský diář své volné tvorby černobílých aktů
  • publikuje u nás i v zahraničí

Přejeme panu Jakubovi Ludvíkovi hodně dalších úspěchů v jeho fotografické práci a připíjíme si s ním sklenku šampaňského- na zdraví!

 

Jakub Ludvík - ´Osobnosti´

 7. 5.  - 21. 6. 2013

Galerie PRE

Budova B, Pražská energetika, a. s.

 Na Hroudě 1492/4, Praha 10

Otevřeno:  ve všední dny od 12:00 do 18:00 hodin

Vstup: zdarma

Hodnocení: 100 %

www.jakubludvik.cz

 

Ing. Olga Koníčková

Foto:  Jakub Ludvík, internet