Výstava ´100 let Divadla Rokoko´ aneb už si nemusíme ´bacha dávat na paruku´!

18.11.2015 09:44

Galerie 1 - Praha

11. - 28. 11. 2015

 

Divadlo Rokoko, které je součástí Městských divadel pražských,  oslavuje 100. narozeniny. Prošly jím desítky významných hereckých a divadelních osobností. Jeho okolí se během jednoho století radikálně změnilo, režimy se několikrát vystřídaly, ale divadlo, jehož prvním ředitelem byl Karel Hašler, následovaný Eduardem Bassem, Vendelínem Budilem, Járou Kohoutem  či Vlastou Burianem, existuje  dodnes.

 

Vernisáž nové, přitom netradiční  výstavy fotografií, kterou jsme si připomněli  100 let existence pražského Divadla Rokoka, zahájil starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký. Jsem moc rád, že můžeme narozeniny Divadla Rokoko oslavit u nás v Galerii 1, která je tady pro věci krásné, tedy i pro divadlo. Ke stoletým občanům Prahy 1 chodíme domů s kytičkou a dárkem, abychom spolu s nimi oslavili jejich jubileum. Divadlo Rokoko, tento více než svěží oslavenec, dorazilo v plné síle za námi, a tak mu popřejme vše nejlepší do další stovky let,“ řekl starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký.

 

Součástí oslav je tedy tato výstava v Galerii 1, na které můžeme vidět dosud nepublikované archivní fotografie nejen z počátků divadla. Výstava nabízí jedinečnou možnost prohlédnout si průřez bohatou historií Divadla Rokoko až do současnosti.

 

Akci byli přítomni radní pro kulturu Prahy 1 Jan Krejčí a Jana Soprová (šéfredaktorka divadelního časopisu), dále  Petr Svojtka, umělecký šéf Městských divadel pražských, a teatrolog Vladimír Just.

 

Divadlo Rokoko má svoje kouzlo díky své intimitě. S trochou nadsázky se dá říci, že to je nejmenší pražské kamenné divadlo,“ řekl Petr Svojtka a připomněl významná jména spojená s historií Divadla Rokoko, jejichž fotografie a další připomínky výstava nabízí.

 

Vladimír Just se soustředil zejména na dvě jména spojená s počátky divadla – na Vlastu Buriana a Ference Futuristu. Futuristova dcera, herečka Anna Futuristová (vl. jm. Fialová – po dědečkovi, českém herci Karlu Fialovi), se vernisáže rovněž zúčastnila.

Divadlo Rokoko je místo, které z předměstského komika Vlasty Buriana udělalo skutečnou kabaretní hvězdu,“ uvedl přední český teatrolog a divadelní kritik Vladimír Just a s nadsázkou vysvětlil i Burianovu cestu k ředitelskému postu v Divadle Rokoko, do kterého nastoupil v roce 1923. Budoucího krále českých komiků nechtěli ředitelé angažovat pro jeho nedochvilnost i jiné zlozvyky, a tak se musel stát přímo ředitelem, aby mohl ztvárňovat skutečné divadelní role.

  • První představení tehdy ještě Kabaretu Rokoku se odehrálo na Boží hod vánoční roku 1915. Sklepní prostředí ještě nebylo zcela hotové, ale zato bylo vybaveno na tehdejší dobu moderní a výkonnou ventilací. Ta byla dokonce tak účinná, že když byla o první pauze kabaretního představení uvedena v činnost, mocný tah vzduchu vzal jednomu z návštěvníků paruku z hlavy a přisál ji k ventilačnímu otvoru. Zlí jazykové tehdy dokonce tvrdili, že toto byl nejlepší vtip celého ´kusu´.
  •  
  • Divadle Rokoko hráli  např. Waldemar Matuška, Eva Pilarová, skupina Olympic, Hana Hegerová, Václav Voska, Svatopluk Beneš, Stella Zázvorková, Naďa Konvalinková, Václav Postránecky,  Hana Hegerová …
  •  
  •  V roce 1915 -  fungovalo pod názvem  Kabaret Rokoko
  •  
  • Od roku 1916 se pak jmenovalo Divadlo Rokoko
  •  
  • 1935 -  premiéra divadelní hry Jiřího Voskovce a Jana Wericha: Balada z hadrů

V průběhu let mělo občas jiný název, ale pořád nabízelo divadlo, s některými přestávkami

  • 1948 - 1955 zde bylo  skladiště závodního klubu Pramen
  • 1955  zde sídlila ´Vítězná křídla´ -  vojenský kabaret vedený pozdějším šéfem divadla Darkem Vostřelem
  • 1956 - 1957 divadlo ještě hostilo Pražskou estrádu, poté už existoval  zase jako čistokrevné a výborné divadlo
  • v 90. letech 20. stol.  zde působil divadelníspolek Jakuba Špalka Kašpar a část souboru Činoherního studia z Ústí nad Labem

Městská divadla pražská k významnému jubileu přichystala řadu jedinečných akcí. Oslovila například renomované divadelní historiky a vydala unikátní publikaci, jež se věnuje historii Divadla Rokoko.

 

Významné jubileum si budou Městská divadla pražská připomínat do prosince, kdy oslavy vyvrcholí 12. 12. 2015 slavnostním večerem/speciálním představením, kterého se zúčastní významní hosté.

V rámci vzpomínek odstartovaných v září 2015  a pojmenovaných ´100 let ve 100 dnech!´ nabízíme  kromě výstavy a publikace i různé kvízy, soutěže a slevové akce pro návštěvníky Městských divadel pražských.

 

Koncepce výstavy a komentáře k panelům: Justina Kašparová

 

 

 

 

 

110 00 Praha 1

Štěpánská 47
 

www.galerie1.cz

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=HFbxQIpqV4I#t=0

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková