Vyprávěné pohádky. Malby z galerie Draka – Sofie aneb dávný hlas o moři z mušle mé hovoří…

16.09.2016 14:22

Bulharský kulturní institut  -  Praha

8. – 30. 9. 2016

 

Vernisáží nové prodejní výstavy Vyprávěné pohádky jsme zahájili podzimní sezónu v Galerii BKI-Praha. Expozice zahrnuje 33 velkoformátových obrazů (jednotné velikosti) bulharských, francouzských, makedonských, tureckých a rumunských výtvarníků, povětšinu olejů na plátně. Umělci malovali tyto obrazy během loňského a letošního ročníku Mezinárodního plenéru v Sozopolu, který se koná každoročně v červnu a který organizuje galerie Draka v rámci Festivalu Frankofonie Soleil. Výtěžek z prodeje obrazů umožní zase konání dalšího ročníku Festivalu Frankofonie Soleil.

 

 

Vystavující autoři

Gredi Assa, Vichroni Popnedelev, Svetozar Benčev, Angelina Nidin,

Yves Gobair, Antoinne Benaire, Marijan Dzin, Ivo Pecov, Anka Kjofirla, Vahit Akan …

 

Pocit z blízkosti moře je téma, kterým zahajujeme novou uměleckou sezónu v Praze. Společně s týmem galerie Draka vám budeme vyprávět pohádky, vytvořené talentovanými bulharskými a zahraničními umělci.

 Galerie Draka byla založena v roce 1993, ale velmi záhy se z ní stalo oblíbené místo umělců, spisovatelů a intelektuálů. O 23 let později, po 350 výstavách v Bulharsku a v Evropě, máme tu čest hostit výstavu v Praze,“

řekla ředitelka BKI-Praha Galina Todorova

 

Obrazy, které vám dnes v podvečer představujeme, byly vybrány speciálně pro pražskou výstavu a všechny jsou velice rozdílné. Představují rozdílný pohled všech umělců na život, svět, historii, přírodu i každodenní život města Sozopol. To, co všechny tyto obrazy spojuje, je pozitivní nálada malířů, kteří se sozopolského plenéru účastní,“

dodala  Alexandrina Isailova, majitelka sofijské galerie Draka.

 

Jménem bulharského velvyslance Lačezara Petkova k publiku promluvila paní Borjana Punčeva, kterou s galerií Draka a její majitelkou pojí spolupráce a přátelství.

 

110 00 Praha 1

Klimentská 6

Vstuo: volný

www.bki.cz

 

Hodnocení:  89 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková